bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Атестація депутатів місцевих рад» оголошує відбір партнерів
18.06.2020

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» запрошує організації громадянського суспільства з 15 обласних центрів долучитись до громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» запрошує організації громадянського суспільства з 15 обласних центрів долучитись до громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», спрямованої на підвищення підзвітності жителям депутатів міських рад обласних центрів, а також підвищення поінформованості жителів про діяльність місцевих депутатів. Дедлайн для подачі заявки - 23:59, 24 червня 2020 року.

Як працює Атестація з депутатами?

Ми відслідковуємо, наскільки депутати працюють відкрито, відповідально, доброчесно та підзвітно. Виставляємо депутатам прості та зрозумілі оцінки від 1 до 5 балів. Надсилаємо кожному депутату особистий, розроблений винятково для нього перелік дій, які необхідно виконати для того, щоб отримати «5». Коли це доцільно, ми пропонуємо комплексні рішення, які допоможуть депутатам міських рад стати більш підзвітними. Для того, щоб допомагати розвивати компетенції місцевих депутатів, ми також пропонуємо тематичні навчальні заходи та експертні матеріали з кращими практиками представництва. Депутати ознайомлюються з нашими персональними рекомендаціями та втілюють їх у життя.

Як працює Атестація з громадянами?

Ми хочемо, щоб на рівні місцевого самоврядування жителі мали доступ до інформації про їхніх місцевих депутатів, могли швидко звернутись до місцевих депутатів за потреби, знали, які повноваження є в місцевих депутатів, а також, наскільки доброчесно та відповідально вони їх виконують та  як представляють в радах інтереси містян.

Для громадян ми пропонуємо регулярне інформування про діяльність їхніх місцевих депутатів у розрізі питань підзвітності та доброчесності. Кожного місяця в усіх містах, які охоплені Атестацією, виходять інформаційні матеріали про місцевих депутатів. Ми сприяємо доступності інформації про депутатів: біографії, графіки роботи та адреси приймалень, депутатські звіти. А щоб підвищити розуміння громадянами повноважень місцевих депутатів, ми здійснюємо просвітницьку діяльність.

Ми також пропонуємо набір додаткових матеріалів та ресурсів для громадських активістів та журналістів, які можуть використовуватись для подальших  розслідувань та аналітичних матеріалів.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» можна дізнатись на нашому вебсайті за посиланням.

Кого ми шукаємо:

Для участі в кампанії по «Атестації депутатів міських рад» обласних центрів  на конкурсній основі буде відібрано 15 організацій громадянського суспільства, які працюють на рівні обласних центрів та є впевненими агентами змін в своїх містах. Відібрані партнери будуть впроваджувати громадську кампанію «Атестації депутатів місцевих рад» у своїх містах протягом найближчих 20 місяців.

Відібрані організації будуть:

  • Здійснювати безперервний моніторинг діяльності депутатів своєї міської ради: збирати інформацію з офіційного сайту міської ради, у самих депутатів, у місцевих осередків політичних партій, відвідувати прийоми місцевих депутатів, пленарні засідання сесій тощо;
  • Вести пряму роботу з депутатами та їх помічниками: працювати над просування серед депутатів стандартів підзвітності та доброчесності, розробляти для депутатів персональні плани розвитку їх підзвітності та доброчесності, та надавати консультації місцевих депутатам з реалізації розроблених планів, організовувати інформаційні та навчальні заходи для місцевих депутатів;
  • Вести роботу з адвокації змін в організації роботи депутатського корпусу: розробка та просування проєктів нормативно-правових актів, підходів до інформування про діяльність членів міської ради, які комплексно сприятимуть підвищенню підзвітності та доброчесності депутатського корпусу;
  • Вести інформаційну та просвітницьку діяльність: підготовка та просування в регіональних медіа та соціальних мережах власних матеріалів, загальнонаціональних матеріалів, представництво кампанії «Атестації місцевих депутатів» в медіа та під час публічних заходів, підготовка та організація інформаційних та просвітницьких заходів (навчання, інформаційні сесії, молодіжні заходи, вуличні акції тощо).

Критерії відбору: 

  • підтверджений досвід здійснення моніторингових та адвокаційних кампаній в аспектах відкритості, прозорості та підзвітності міських рад обласних центрів;
  • наявність налагодженої співпраці зі ЗМІ та експертним середовищем обласного центру; 
  • вмотивованість до здійснення об’єктивної та незаангажованої оцінки діяльності міських депутатів;
  • висока організованість, здатність дотримуватись дедлайнів, здатність вести комплексну та безперервну діяльність протягом тривалого проміжку часу;
  • незалежність від політичних партій та рухів, здатність вести публічну громадську діяльність незалежно від власних політичних поглядів та вподобань.

Зацікавлених кандидатів просимо заповнити анкету до 23:59 24 червня 2020 року за цим посиланням.

Просимо зацікавлених адекватно оцінити власну організаційну спроможність та можливість безперервної діяльності протягом найближчих 20 місяців.

Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» здійснюється за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). Проєкт спрямовано на підвищення рівня відкритості, прозорості та підзвітності місцевих депутатів, а також збільшення поінформованості громадян про діяльність представників їх інтересів в місцевих радах.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» - за посиланням

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів міських рад 16 обласних центрів України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено веб-платформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.