bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи можливо зростання міжнародної допомоги для місцевого рівня втричі? Як долучитись.
25.11.2020

Пошук та отримання додаткових ресурсів має ключове значення для багатьох місцевих організацій та громад, особливо за наслідками коронавірусу. З іншого боку тільки 3-5% міжнародної допомоги доходить до місцевого рівня, і це одне з найгучніших питань останніх років, яке піднімає всесвітня мережа партнерів  глобального фонду GFCF. Чи можливо підвищити цей рівень хоча б до 15-20% і яким чином? Йдеться про додаткові мільярди для місцевого рівня.

Дослідження цього питання зараз має декілька вимірів, ось як виглядає алгоритм одного з них (на прикладі протидії КОВІД-19):

1. На мапу нанесено 351 “надавача медичної допомоги, визначених для надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19 за договором з НСЗУ”. Виглядає це приблизно як на малюнку 1 (за хештегом: #лікарні для госпіталізації пацієнтів з COVID19). За офіційними даними кількість таких закладів збільшується, що потребує нескладного але регулярного оновлення даних.

2. Організується моніторинг збору та надання допомоги на місцевому рівні через неприбутковий сектор як потенційно привабливий канал міжнародної допомоги. Об’єктами надання допомоги є насамперед лікарні з попереднього переліку (для інших установ є інший хештег #установи по допомозі при COVID 19). Надана допомога візуалізується як проект, який з’єднується з конкретним об’єктом допомоги на мапі, а дані збираються з відкритих джерел. Отже якщо клікнути (натиснути) на маячок лікарні на мапі, можна переглянути яка допомога та від кого надійшла на цю лікарню (малюнок 2). Або інший варіант: зібрану допомогу розподілили між декількома лікарнями. В такому випадку можна натиснути на маячок проекту та побачити на які лікарні допомогу було розподілено і як саме (малюнок 3) 

Завдяки ВГО “Наші діти” та ГО “Молодіжна корпорація” зараз мапа наданої допомоги на місцевому рівні наповнюється і виглядає як на малюнку 4. Така прозорість зайвою не буває з декількох міркувань, а в контексті згаданого виміру надає важливі дані для наступних дій.

3. На підставі даних моніторингу про визначення проблем, обсягів, частоти та повноти зібраної та наданої допомоги визначається спроможність окремих організацій, фондів. Найбільш дієві та спроможні розглядаються як потенційні місцеві РВ-хаби*  для отримання гуманітарної допомоги від глобальних донорів в подальшому напряму. 

4. Одночасно в декількох громадах з різних областей (Львівська, Запорізька) відбувається пілотування “СОС-протоколу”. Якщо коротко це порядок дій на підставі міжсекторальної взаємодії та участі мешканців з використанням сучасних технологій, який інтегрується в місцеві процедури та практики для реагування на сучасні виклики. В разі успішності пілотування очікується, що запроваджений СОС-протокол взаємодії на рівні громад та децентралізована мережа спроможних місцевих/регіональних РВ-хабів зможуть посилити необхідну інституціональну спроможність оперативного реагування на сучасні виклики в країні, і надалі допомогти збільшити в кілька разів рівень міжнародної допомоги, яка доходить безпосередньо до місцевого рівня. 

Здійснення моніторингу та визначення мережі спроможних місцевих партнерів планується до квітня включно. Протягом цього часу плануються також онлайн зустрічі та обговорення потреб та рішень між місцевими партнерами, в т.ч. з інших країн. Також планується робоча онлайн зустріч з представниками глобального фонду GFCF за результатами пілоту. Якщо  він виявиться успішним, очікується, що Глобальний Фонд буде проводити подальшу комунікацію з глобальними донорами.


А на цьому етапі є сенс покращити відображення діяльності організацій, фондів, волонтерів, які на місцевому рівні залучені до збору та надання допомоги. Для цього важливо не пропустити інформацію, яка характеризує спроможність вашої організації/фонду. Кому цікаво дізнатись більше та долучитись до цієї глобальної ініціативи #ShiftThePower (в сенсі покращення спроможності на місцевому рівні), будь ласка, заповніть онлайн форму за посиланням https://forms.gle/n4jcWmLKUycP7Y649

–––––––––––––––––––––––––––—

пілотування здійснюється на прототипі gurtom.mobi 

* докладніше про “Розумну Взаємодію” рекомендуємо переглянути матеріали першої Всеукраїнської веб-конференції громадянського суспільства (квітень 2020) за посиланням

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.