bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся тренінг по роботі з переміщеними особами або людьми, які перебували у зоні конфлікту
11.12.2014

11-12 грудня 2014 року за підтримки Програми розвитку ООН в Україні в м. Дніпропетровськ проходить дводенний тренінг для  волонтерів, які працюють з переміщеними особами або людьми, які перебували у зоні збройного конфлікту. 

«Дніпропетровська область є дуже важливою для Програми розвитку ООН в Україні, оскільки саме в цій області зосереджена велика кількість переміщених осіб. Цей край знаходиться на кордоні з регіонами конфлікту, тому одним із перших стикнувся та успішно вирішує проблеми внутрішніх переселенців. Програма розвитку ООН націлена на допомогу громадським організаціям, волонтерським ініціативам та уряду справлятися з викликами сьогодення та успішно розвивати нові довгострокові програми підтримки переміщених осіб», – доповіла Олена Іванова, керівник Проекту Програми розвитку ООН «Підтримка реформи соціального сектору в Україні».

 Під час дводенного навчання тренер-психолог Сусанна Ангелова розказує про сутність та задачі першої психологічної допомоги та кризового втручання, а також розповідає волонтерам, як долати емоційне вигорання, яке виникає у процесі роботи.

 «Першу психологічну допомогу може надавати кожна людина, незалежно від освіти та інших навиків. Цьому може навчитися кожен, хто працює з людьми. Річ йде про екстрену допомогу людині у стані стресу, афекту, напруження тощо. Професійну психологічну допомогу мають надавати тільки психологи і протягом певного періоду часу, під час якого сам клієнт має теж активно долучатися до роботи з власними переживаннями чи апатією», – відзначила тренер-психолог Cусанна Ангелова, викладач Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика, консультант Центру Психіатрії, Психотерапії і Практичної Психології «Софія».

 Учасники-волонтери мають змогу практично відпрацювати навики надання першої психологічної допомоги та кризового втручання. Це відбувається в ігровій формі, що сприяє кращому засвоєнню здобутої інформації.

 «Я вдячний Програмі розвитку ООН в Україні за можливість взяти участі в даному тренінгу. Він є дуже на часі, бо «Штаб Самооборони Майдану» вже майже рік займається волонтерською діяльністю, допомагає збирати гуманітарну допомогу, допомагає вимушеним переселенцям та пораненим бійцям, і це величезне моральне та психологічне навантаження, яке призводить до захворювань самих волонтерів. Тому  тренінг для нас дуже корисний у плані вчасної допомоги, в першу чергу, самим собі, а потім і людям, які цього потребують», – Сергій Іванченко, волонтер, начальник штабу «Самооборони Майдану  у Дніпропетровській обл.».

 Під час тренінгу к. соц. н. Наталія Гусак розказує волонтерам про те,  як треба здійснювати ведення випадку кожної переміщеної особи, яка звернулась за допомогою.

 «Робота з конкретним випадком (case management – англ.)  – це підхід соціальної роботи, який дозволяє забезпечити комплексну допомогу людині в  складних життєвих обставинах. При застосуванні такого підходу у  роботі з переселенцями  кожна людина не буде відчувати себе загубленою чи позбавленою підтримки. Маю надію, що волонтери усвідомлять важливість ведення випадку кожної переміщеної особи і будуть це успішно впроваджувати в життя», - зазначила Олена Іванова, керівник Проекту Програми розвитку ООН «Підтримка реформи соціального сектору в Україні».

 Такі тренінги для волонтерів за підтримки Програми розвитку ООН пройдуть також в інших містах України протягом січня-лютого 2015 року – Харків, Київ, Полтава, Одеса, Запоріжжя, Донецька та Луганська області.

 Загалом за підтримки Програми розвитку ООН відбулися такі заходи для підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО):

 -  Відновлення інфраструктури на 5,7 млн. дол.

Уряд Японії, Уряд України та Програма розвитку ООН в Україні розпочинають новий проект, спрямований на відновлення критично важливої соціальної інфраструктури та соціальної послуг на пост-конфліктних територіях Східної України.

 - Гуманітарна допомога ВПО на 1,5 млн. дол.

Програма розвитку ООН в Україні координує закупівлю та розповсюдження  гуманітарної допомоги на 1,5 млн. доларів, яку отримають близько 45 000 внутрішньо переміщених осіб. Допомога надана Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні. «Ми щиро вітаємо цю спільну ініціативу», - Ніл Вокер, Постійний координатор ООН в Україні.

 -  700 тис. дол. місцевим громадам на відновлення

Програма розвитку ООН разом з Європейським Союзом надасть місцевим громадам понад 700 000 доларів на підтримку проектів, спрямованих на відновлення у 8 районах Луганської області, які зараз вважаються відносно безпечними, та надасть підтримку містам для розміщення внутрішньо переміщених осіб та підготовки до зими. Крім того, проект ПРООН-ЄС впроваджує програму щодо реінтеграції ВПО.

 -  Новий проект «Оперативне реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО»

Розпочав роботу новий проект, бенефіціарами якого є ВПО, приймаючі громади, а також центральні і місцеві органи влади. Діяльність проекту розповсюджується на області, де розташована найбільша кількість ВПО: Київська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська та Полтавської області, а також окремі регіони Донецької та Луганської областей.

 - Грантова підтримка на 1 млн. грн. громадських ініціатив, що надають допомогу ВПО

В рамках конкурсу «Сприяння процесам відновлення життєдіяльності ВПО» Програма розвитку ООН надала гранти 7 громадським організаціям на суму 1 млн. грн. Це – “Національна Асамблея інвалідів України”, “Донбас СОС”, “Європейська асоціація з прав інвалідів”, “Центр зайнятості вільних людей”, “Станція «Харків», “Світло надії”, “Свідомі люди”.

 Надання юридичної допомоги ВПО

7 громадських організацій, які займатимуться документуванням порушень прав людини на Донбасі, наданням юридичної та психологічної допомоги, а також побудовою діалогу та примиренням між різними групами,  отримали гранти на загальну суму майже 500,000 гривень.

 - Допомога у працевлаштуванні для ВПО

Програма розвитку ООН співпрацюватиме з Державним центром зайнятості для допомоги вразливим категоріям населення, у тому числі вимушеним переселенцям, щодо працевлаштування. «Це один із наших пріоритетів роботи», - Ініта Пауловіча, заступник Постійного представника ПРООН в Україні.

 - Дорожні карти для ВПО

Спільно з Міністерством соціальної політики, були розроблені, надруковані та розповсюджені через регіональні штаби Міністерства надзвичайних ситуацій 4 випуски інформаційних буклетів для внутрішньо переміщених осіб (загалом – 132 000 примірників):

    1. Дорожня карта 1 (загальна інформація, «гарячі» лінії допомоги, соціальні гарантії).
    2. Дорожня карта 2 (працевлаштування та допомога з безробіття внутрішньо переміщеним особам).
    3. Дорожня карта 3 («гарячі» лінії, питання освіти, охорони здоров’я та психологічної підтримки).
    4. Дорожня карта 4 (актуалізована загальна інформація, порядок взяття на облік, щомісячна адресна допомога).

Спільно з волонтерською організацією «Донбас SOS» було надруковано та розповсюджено буклети «Як вижити в зоні АТО» (накладом 5 000 примірників).

 - Психологічна допомога ВПО

За підтримки Програми розвитку ООН були проведені семінари для волонтерів та працівників соціальних служб щодо надання першої психологічної допомоги людям, які перебувають/перебували у зоні збройного конфлікту. Навчено 170 осіб з різних регіонів України зокрема, з Донецької та Луганської областей. Серед тренерів – клінічний психолог та психіатр з Грузії, які поділилися власним досвідом 2008 року.

Методичні рекомендації щодо надання першої психологічної допомоги переміщеним особам були упорядковані, надруковані та розповсюджені (1100 примірників).

 - Соціальні послуги для ВПО

Затверджені Методичні рекомендації щодо інформування населення про соціальні послуги, розроблені в рамках проекту Програми розвитку ООН в Україні. Наказ Мінсоцполітики зобов’язує місцеві органи влади та департаменти соціального захисту інформувати населення про наявні соціальні послуги. Створено передумови для отримання у інформації про соціальні послуги на місцях.

Модель єдиного центру з надання соціальних послуг розроблена експертами ПРООН. Її запровадження дозволило би населенню, зокрема ВПО, отримувати допомогу за принципом «єдиного вікна».

 - Діагностичне обладнання для Краматорська

Програма розвитку ООН в Україні придбала у 2014 р. діагностичне обладнання та витратні матеріали для протитуберкульозних диспансерів Донецької обл. та м. Києва на суму 19 960 доларів. Незважаючи на загострення ситуації в Донецькій обл., закуплене обладнання доставлено. «Складна ситуація на сході України не може нам завадити виконувати свої зобов’язання», - Ініта Пауловіча, Заступник Постійного представника ПРООН в Україні.

 - Постійний моніторинг проблемних питань

Програма розвитку ООН постійно вивчає ситуацію в регіонах для полегшення проблем ВПО та населення в постраждалих областях. «ООН готова допомагати Україні боротися з новими викликами. Це не лише теплі ковдри та продукти харчування, але й довгострокові проекти розвитку», - Ніл Вокер, Координатор системи ООН в Україні та Постійний Представник Програми розвитку ООН в Україні.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.