bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль документального кіно про права людини Docudays стартував в Татарбунарах
16.12.2016

Покази фільмів XIII Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays почалися в Татарбунарській районній бібліотеці, загальноосвітніх школах міста та району, в офісі громадської організації «Козацька варта-Татарбунари».

Центральною темою цьогорічного кінофестивалю є тема «Крізь ілюзії». Адже зараз країни і народи прощаються з багатьма ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світоустрою, про який домовилися сильні світу цього. Розвіялася ілюзія світової спільноти про слабкість України і нездатність українців до самоорганізації.

Перегляд фільмів повинен спонукати до активізації порушених в них проблем, змусити глядачів шукати шляхи до їх вирішення. Тим більше, глядач повинен вирішити, на чиєму він боці, що необхідно змінити для того, щоб в Україні стало жити краще, щоб мир і спокій нарешті відвідали нашу багатостраждальну країну.

14 грудня в Татарбунарській середній загальноосвітній школі №1 ім. В.З. Тура для учнів 9 класів було продемонстровано документальний фільм «10 секунд». Спочатку перегляду фільму діти поводилися шумно, не всі були уважні до того, що відбувалося на екрані. Потім в залі стало тихіше, і в кінці - настала тиша. На очах дітей стали з’являтися сльози, діти переживали все, що відбувається. Багато з них ставили запитання, адресоване тим, хто стріляв по «Східному». Багато задавали питання: «А хто їм дав право вирішувати, кому жити, а кому померти?».

Всі розуміли, що це не ігрове кіно, що тут немає головних героїв і героїв другого плану. Всі розуміли, що фільм показує історію багатьох мирних жителів. Тих, хто йшов на роботу, хто стояв у черзі в банку. Особливо дитячі очі виділили з фільму кадри, в яких показували школу і дитячий сад. Під час обговорення побаченого дев’ятикласники активно проявили свою громадянську позицію, простою дитячою мовою, але з високим змістом, заявили, що вони хочуть миру, хочуть єдиної і неподільної України і не хочуть бачити жахів війни і загибелі своїх рідних і близьких. Вони проти того, що може принести в їхній будинок смерть і руйнування.

Потім, в читальному залі Татарбунарської районної бібліотеки зібралися представники громадськості міста та учні місцевого ПТАУ. Їхній увазі також був запропонований перегляд документального фільму «10 секунд». Реакція глядачів була аналогічною. Особливо вони були вражені кадрами, на яких були зображені понівечені тіла молодих людей. За словами присутніх, такі кадри необхідно дивитися, оскільки тільки тоді ми зможемо зрозуміти біль тих, хто втратив за ці 10 секунд рідних. Дитина втратила батька, дружина - чоловіка. За 10 секунд світ у цих людей змінився. Їхнє життя розділилося на до і після. Багато жінок плакали, не соромлячись своїх сліз. Всі були єдині в думці, що життя людині дано раз, і ніхто не може його позбавити цього Дара Божого. І знову кожен з глядачів говорив про те, що всім нам необхідне єднання, ми повинні протистояти агресії і боротися всіма доступними методами за мир в нашій країні, за єдину і мирну Україну.

Продовжуючи покази 15 грудня глядачам буде запропонований фільм «10 секунд» в Татарбунарському НВК і Траповській загальноосвітній школі. Потім 16 грудня фільм «Українські шерифи» буде запропонований для перегляду секретарям сільських рад Татарбунарського району. 17 грудня цей же фільм будуть дивитися представники громадської організації з охорони громадського порядку «Козацька варта-Татарбунари». 19 грудня планується показ фільму «10 секунд» для старших класів Татарбунарського НВК і 20 грудня фестиваль в Татарбунарах фіналізується показом фільму «10 секунд» для учнів 10-11 класів Татарбунарської школи №1.
Вхід на всі заходи ВІЛЬНИЙ.

Актуальну інформацію про основні показах, а також про проведення додаткових показів уточнюйте за тел. (048) 716-46-83.

Мета Мандрівного фестивалю - сприяти популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю: Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите і актуальне документальне кіно з усього світу. Таким чином, сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції і відношення до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль - неполітичний і некомерційний.

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Партнери Мандрівного фестивалю в Одеській області: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С. Грушевського, Інотеатр, незалежний інформаційний ресурс «ІзбірКом», The Odessa Review.

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Контакти

  • ООВГО «Комітет виборців України»
  • [email protected]
  • (048) 716-40-18 (048) 716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.