bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Представлено тизер документального циклу про ромських громадських діячок
03.04.2017

«Сім історій успішних ромських жінок України» - перший цикл документальних короткометражних фільмів про ромських громадських діячок і мисткинь, які живуть і працюють в Україні. 

Презентація відбулася 30 березня в рамках правозахисної програми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини “Docudays UA”.

Сім історій успішних ромських жінок України” - перший цикл документальних короткометражних фільмів про ромських громадських діячок і мисткинь, які живуть і працюють в Україні. Проект реалізує громадська організація “Платформа для змін “Ре:Дизайн”. У фокусі кожного відео - постать відомої у ромському середовищі сучасної жінки, її доля, світогляд, історія її роду. Серед героїнь, зокрема, поетеса Рані і Романі (Раїса Набаранчук), президентка ромського жіночого фонду «Чіріклі» Юлія Кондур, актриса музично-драматичного ромського театру «Романс» Міла Крикунова.

Героїні фільмів - жінки реалізовані та авторитетні, які змінюють дійсність навколо себе та несуть відповідальність за багатьох інших,” - пояснила задум проекту його співавторка, ромолог Наталія Зіневич. Вона додала також, що у фільми не містять постановочних сцен і створені засобами документального кіно та візуальної антропології. “Ми спробували дати героїням можливість говорити про важливі для них теми, і таким чином зробити їхні голоси чутними для широкого глядача,” - говорить Наталія Зіневич.

Тизер був представлений під час презентації проекту “Думайдан 2017: гуртуймося біля шатра порозуміння”, який розпочинає річну дискусію щодо пошуку порозуміння між людьми, що належать до різних етнічних груп. 

Естетичне відео робить непопулярні теми доступними і зрозумілими. Хочу побажати команді, щоб результатом проекту стали світоглядні зрушення в людей, які поки що живуть зручними їм шаблонами і стереотипами.”

Режисер проекту Роман Блажан розповів, що до створення “Семи історій успішних ромських жінок України” його підштовхнуло усвідомлення соціального запиту на якісний інтелектуальний контент.

Крім того, мета проекту - це, зокрема, зміна мови говоріння стосовно ромської проблематики в нашому суспільстві. Йдеться також і про візуальну мову,” - додав Роман Блажан.

Тизер доступний до перегляду на сторінці проекту у “Фейсбук”. Нині зйомки тривають, фінальна версія короткометражного циклу “Сім історій успішних ромських жінок України” буде презентована під час VII Міжнародного фестивалю “Книжковий арсенал” у травні. Оператор фільмів - Михайло Волков. Окрім відео, проект передбачає створення семи художніх фотопроектів.

Презентація проекту “Думайдан 2017: гуртуймося біля шатра порозуміння” була організована Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках проекту з інституційної розбудови спілки за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні, а також за підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини “Docudays UA”.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.