bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Імплементація Угоди про асоціацію у Запорізькій та Херсонській областях: регіони – за євроінтеграцію
23.02.2018

21 лютого 2018 року у м. Запоріжжя відбувся круглий стіл «Імплементація екологічної складової Угоди про асоціацію: регіональний вимір (для Запорізької та Херсонської областей)», під час якого з’ясовувалася роль місцевих органів влади у процесі імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Круглий стіл відкрила Наталія Андрусевич (Голова Правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»), яка наголосила на важливості євроінтеграційних реформ та їхнього впливу на формування та розвиток екологічної політики і права України, необхідності посилення ролі регіонів у цих процесах. Вона наголосила, що «регіони повинні бути повноправними учасниками процесу євроінтеграції у сфері довкілля вже сьогодні, а не тоді, коли усе необхідне законодавство буде прийняте і регіонам буде необхідно лише його виконувати».

Наталія Андрусевич розповіла про основні екологічні зобов’язання України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та про прогрес в основних сферах апроксимації. Процес наближення українського законодавства до норм та стандартів ЄС у сфері довкілля відбувається по-різному для різних секторів. Якщо у сфері управління водними ресурсами вже розроблена практично вся підзаконна нормативно-правова база і можна переходити до етапу практичного впровадження, то, наприклад, у сфері якості атмосферного повітря чи охорони природи ще непочатий край роботи.

Зоряна Козак (старший аналітик Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля») представила результати аналітичного документу «Регіональний контекст виконання екологічної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: основні висновки». Вона зазначила, що залучення регіонів до імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію не є пріоритетом на загальнодержавному рівні, а участь місцевих державних адміністрацій у розроблені екологічної політики і законодавства України є недостатньою. Головним висновком дослідження є те, що між трьома надважливими процесами, які відбуваються в регіонах України, а саме – виконанням Угоди про асоціацію, децентралізацією, реалізацією регіональної політики, у сфері охорони довкілля відсутня синергія.

Ірина Пірогова, голова Запорізької філії Всеукраїнської екологічної ліги, під час виступу відзначила ті директиви ЄС, які є особливо важливими для Запоріжжя. Вона, серед іншого, зазначила, що «директиви, які мають бути імплементовані відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, є вкрай необхідними для виходу міста з екологічної кризи».

Друга частина заходу була присвячена секторальним питанням Угоди про асоціацію, а саме питанню якості питної води та охороні природи. Андрій Єлькін, директор Запорізької міської екологічної громадської організації «Мама-86-Запоріжжя» зупинився на питанні викликів, які стоять перед Запорізьким регіоном у процесі досягнення цілей Директиви про питну воду. Сергій Козодавов, голова ради Громадської організації «Південноукраїнське орнітологічне товариство» розповів про особливості імплементації в Україні пташиної та оселищної директив, зупинившись на перевагах від їх застосування, а також відзначив відставання України в імплементації цих важливих природоохоронних директив. Світлана Охріменко, завідувач сектором охорони природи Національного заповідника «Хортиця», розповіла про розбудову Смарагдової мережі у Запорізькій області, зупинившись на перевагах впровадження такої мережі в Україні.

Супроводжувався захід обговоренням учасниками круглого столу особливостей процесу імплементації Угоди про асоціацію на місцях, труднощів та викликів, які стоять перед регіонами у цьому процесі. Зокрема, учасники звертали увагу на затягування термінів імплементації Угоди про асоціацію в частині довкілля, а також неналежну співпрацю регіональної та центральної влади, відсутність механізмів взаємодії.

Круглий стіл організований Ресурсно-аналітичним центром «Суспільство і довкілля».

Захід проводився в рамках проекту «Просування реформ в регіони», що впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з Європейською правдою за сприяння Європейського Союзу.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

Контакти

  • Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»
  • [email protected]
  • +380 32 242 22 84
  • +380 95 898 67 26

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.