bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Команда ГО Нова Енергія відвідала Ковалівську сільську раду
03.09.2018

21 серпня команда ГО НОВА Енергія відвідала Ковалівську сільську раду Шишацького району Полтавської області та провела зустріч з її керівництвом. В рамках заходу відбулося обговорення стратегічних напрямків розвитку Ковалівської громади як однієї з потужних газовидобувних територій області.

Поїздка відбулася в рамках проекту «Прозоре управління та контроль за коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні», який реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження»ермін реалізації: 01.08.2018 — 28.02.2019 ).

Впровадження ІПВГ (Ініціативи прозорості видобувних галузей) на регіональному рівні та фінансова децентралізація в Україні вимагає від органів місцевого самоврядування (ОМС) запровадження дієвих демократичних практик публічного й ефективного управляння фінансовими потоками на місцях, а від представників інститутів громадянського суспільства - компетенцій щодо контролю за надходженням та використанням коштів.. Особливо гостро це питання постає перед громадами Харківської та Полтавської областей, на території яких ведеться видобування нафти, природного газу та газового конденсату, у зв’язку з прийняттям Закону України № 1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», відповідно до якого починаючи з 2018 року 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату залишається у регіонах. Зокрема, 2% йдуть в обласний бюджет, 2% — в районні та 1% — у міські, селищні та сільські бюджети, а для територій, де вже створені об’єднані територіальні громади (ОТГ), 2% надходитимуть в обласний бюджет та 3% — у бюджети ОТГ та міст обласного підпорядкування.

Наразі у значної частини представників громад відсутнє розуміння того, який механізм нарахування та розподілу цих коштів, а також як саме відбувається розщеплення рентних платежів між бюджетами різних рівнів. . Це створює потенційні ризики маніпуляції: як політичної (мали місце випадки, коли кошти, сплачені видобувними компаніями як соціальні зобов’язання (наприклад, побудова спортивного комплексу) були представлені результатами діяльності окремих політичних партій), так і фінансові (не володіючи інформацією про обсяги коштів, які мають надійти до місцевих бюджетів, та механізму їх нарахування, представники громад не здатні контролювати, чи вони надійшли у повному обсязі та чи були використані за призначенням).

У свою чергу, розуміння та обізнаність щодо конкретних сум та механізму їх нарахування дасть можливість для довгострокового бюджетного планування та врахування цих аспектів при розробці стратегічних планів соціально-економічного розвитку відповідних громад. Важливо зазначити, що суми надходжень від рентної плати можуть сягати десятків мільйонів гривень, тому важливо забезпечити готовність їх належного використання вже в перший рік набрання чинності Закону (див. діаграму Рентні надходження до бюджетів Полтавської області).

Процес децентралізації рентних платежів за видобування нафти та газу призводить до суттєвих змін у фінансовій спроможності територіальних громад. Голова Ковалівської сільської ради Н. М. Нос повідомила команду ГО «Нова енергія», що річний бюджет с. Ковалівка Шишацького району, на території якого видобуває газ одна з приватних українських компаній, у 2017 році складав приблизно 3,2 млн грн. У 2018 році завдяки рентним надходженням він збільшився більше ніж в 3  рази. В такій ситуації вкрай важливими стають питання публічного використання цих коштів на стратегічні потреби громади. Запаси надр вичерпуються, а натомість мають з’явитися нові механізми економічної життєздатності громад. Так, Наталля Нос,  пріоритетом розвитку своєї громади вбачає у створенні нових конкурентних робочих місць. Місцеве комунальне підприємство постійно розширює перелік своїх послуг та видів діяльності – в наслідок чого збільшується кількість робочих місць. Підрядні організації, що обслуговують нафтовидобуток із задоволенням приймають на роботу місцевих мешканців Вахтовий метод роботи таких організацій дозволяє місцевим жителям отримувати гідну винагороду за свою працю та розвивати власні догомосподарства Частина рентних надходжень у Ковалівці вже використовується на розвиток соціальної інфраструктури: на сільську школу, амбулаторію, субсидії на лікування. За ці кошти сільська рада ремонтує дороги, переводить опалення об’єктів на тверде паливо, утримує будинок ветеранів, робить капремонт дитячого садка, в якому модернізує інфраструктуру та планує відкрити ясельну групу. Сільрада запроваджує програму «Турбота», яка опікується молодіжною політикою і має на меті забезпечити усі молоді сім’ї роботою, щоб надати можливість молоді залишатись у селі та народжувати дітей. У стадії завершення капремонт сільського будинку культури, з повною заміною системи опалення та освітлення, софіти для якої замовлено аж з Одеси. У селі на всіх громадських закладах встановлено вісім камер цілодобового відеоспостереження, після чого різко зменшилася кількість правопорушень, заяв та звернень громадян. Змонтовано та введено в експлуатацію освітлення вулиці Соснової. Сільрада придбала мікроавтобус «Форд» на 17 посадочних місць, який двічі на день курсує до райцентру, бо рейсовий автобус до Шишаків наразі відсутній. У Ковалівці функціонує Товариство розвитку спорту. Побудовано майданчик для міні-футболу із штучним покриттям, сільська команда грає на кубок району. Наталя Миколаївна планує розвивати місцевий туризм, з цією метою підтримуються та ремонтуються пам’ятні місця козаччини, перебування відомих українських митців та Святомиколаївська церква. Також у планах- подальший ремонт лікарні (яка частково може перетворюватися у міні-готель), придбання шкільного автобуса та комп’ютеризація школи. Всі проекти затверджуються на загальних зборах Ковалівської сільської громади, які відвідують більше половини з 550 дорослих мешканців.

Газовидобувна компанія, окрім регулярної виплати рентних платежів, також допомагає громаді ремонтувати дороги (які використовується іі транспортом), облаштовувати зелені та ін.

Але є також і проблеми. Збори Ковалівки прийняли Статут громади, але його реєстрація затягується у районі.

Щоб зрушити цей процес з місця, команда «Нової енергії» запропонувала поділитися своїм великим досвідом складання спільних проектних заявок, пошуку партнерів та спонсорів, доопрацювання статуту та плану соціально-економічного розвитку Ковалівки, для чого провести кілька тренінгів та навчань, передбачених планом проекту.

Сайт ГО «НОВА Енергія»: http://nova-energiya.org

Сторінка ГО «НОВА Енергія» у Facebook:

https://www.facebook.com/NOVA.ENERGIYA/

e-mail: [email protected]

Контакти

  • Віталій Филенко
  •  +380503438632

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.