bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Психосоціальна підтримка захисників України: відкрилася 7 Всеукраїнська школа самодопомоги
03.10.2018

Впродовж 28-30 вересня 2018 року в Києві відбулася перша сесія 7-ї Всеукраїнської школи самодопомоги. За підтримки Ресурсного центру ГУРТ представники громадських і благодійних організацій із різних регіонів України ознайомилися з методикою та перевагами груп самодопомоги, які вони згодом самостійно започаткують у своїх містах.

У цьогорічній Всеукраїнській школі самодопомоги беруть участь представники громадських і благодійних організацій, що займаються наданням соціальних послуг учасникам та учасницям АТО/ООС і їхнім сім’ям.

Оскільки практика звернення за професійною психологічною допомогою в Україні – непоширене явище, колективні методики соціально-психологічної адаптації й надалі залишаються актуальними. Завдяки групам самодопомоги люди приборкують відчуття безпорадності, стаючи активнішими й упевненішими.

Під час заходу своїм досвідом поділився учасник Шостої всеукраїнської школи самодопомоги, ветеран АТО, представник ГО «Київська міська спілка учасників АТО Подільського району» Ігор Слюсаренко, який розповів про вплив самодопомоги на його життя та представив власний досвід впровадження подібних груп.

«Групи самодопомоги позитивно вплинули на мене особисто. Після цього я вирішив впровадити використання цієї методики у Спілці ветеранів АТО. Однак групи самодопомоги однаково корисні для всіх категорій населення. Це колективний досвід. Ти можеш побачити свої помилки, переоцінити їх, змінити погляд на певні речі. Коли ж слухаєш інших людей і знаходиш у них ті ж проблеми, розумієш, що ти не один і твої негаразди мають вирішення. Перевага також у тому, що це практика непрофесіоналів. Адже професійні психологи не завжди переживали подібні ситуації й часом не здатні їх зрозуміти», – зазначив Ігор Слюсаренко.

Процес навчання триває із активним залученням усіх учасників, які протягом Школи самодопомоги працюють окремо й у групах.

«Мені сподобалося, що тренери в минулому пройшли через групи самодопомоги як учасники. Програма побудована дуже цікаво. Ми розглядали конкретні приклади використання методики для допомоги ветеранам АТО. Із 2014 року наша організація працює з ветеранами, тож саме в цьому напрямку ми плануємо впроваджувати групи самодопомоги. Із їхньою допомогою кожен зможе отримати багато нової інформації, вражень і відповісти на власні запитання», – прокоментувала керівниця ГО «Житомирська обласна організація «Воскресіння» Оксана Трибун.

Після завершення першої сесії Школи учасники мають розпочати впровадження груп самодопомоги у своїх містах. Цільова аудиторія включатиме учасників та учасниць АТО/ООС і їхніх сімей.

«Перша сесія пройшла дуже продуктивно. Я отримала потужну теоретичну базу, потрібну для успішного впровадження методики. Було цікаве поєднання теорії із практикою. Ми плануємо проведення подібних груп для жінок учасників АТО . Плюс цієї методики в тому, що кожен може проговорити те, що він або вона відчуває й послухати інших людей із подібними проблемами», – поділилася враженнями активістка ГО «Офіс розвитку громади» з Мелітополя Галина Шпільман.

Після впровадження перших груп самодопомоги учасники знову зберуться для обговорення результатів і подальшого навчання. Детальніше про попередні Школи самодопомоги, які організовував Ресурсний центр ГУРТ, читайте за посиланням.

Користуйтеся онлайн-інструментом «Групи самодопомоги» на порталі ГУРТ, а також замовляйте посібник «Самодопомога» за eл. адресою [email protected].

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.