bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Потрібно постійно пояснювати громаді, що і для чого робить влада
25.07.2019

19-20 липня у Львові команди з Борислава, Великих Мостів, Червонограда та Трускавця продовжили освоювати тему «Інструменти громадської участі». Перед початком навчання команди зустрілись із новопризначеним головою Львівської облдержадміністрації Маркіяном Мальським. Він розповів про своє бачення співпраці із громадянським суспільством, ролі активістів та експертів в налагоджені ефективної роботи органів влади та відповів на питання, які турбували представників міст.

Що зробили команди?

Протягом місяця команди Борислава, Трускавця і Великих Мостів завершили свої дослідження щодо обраних тем (потребі запровадження «Бюджету участі», ефективності його реалізації та потреб громади) та презентували результати громаді під час публічних заходів. З результатами дослідження можна ознайомитись за посиланням. Команда з Червонограда, яка долучилась до проекту пізніше, ще продовжує своє дослідження.

Регіональний координатор Київського Діалогу у Львові Станіслав Безушко спілкувався з командами про ефективну комунікацію із ЗМІ та кризові комунікації. «Міським радам, громадським організаціям чи окремим проектам потрібно бачити у журналістах партнерів і друзів. Таке ставлення покращить комунікацію із ЗМІ та сприятиме покращені висвітлення діяльності організації», - вважає спікер. Команди дізнались як найефективніше комунікувати зі ЗМІ та як правильно будувати ефективну кризову комунікацію, яка її структура та як правильно формувати команду.

Проекти для розвитку міст

Христина Луців говорила з учасниками про проекти розвитку для міст. Спікерка попередньо провела дослідження проектної діяльності відділів міської ради, які займаються проектним менеджментом та залучають грантові кошти. За результатами, більшість міст працюють над проектами, що спрямовані на конкурси проектів місцевого розвитку у Львівській області та Державним фондом регіонального розвитку і пов’язані з інфраструктурними змінами. Також є окремі випадки співпраці з міжнародними фондами та організаціями й реалізації спільних проектів. Христина зазначила, що не варто концентруватися на інфраструктурних проектах. Щоб розширити коло партнерств та підтримки міжнародних фондів потрібно підвищувати інноваційність проектів, розвивати проекти в сфері культури та креативних індустрій. Крім того, розглянули кроки, які необхідно здійснити для вдалої проектної діяльності та підготовки і реалізації успішного проекту.

Як працює «Бюджет участі» в ОТГ?

Зоряна Лазоряк, представниця Рудківської ОТГ, розповіла командам про те, як відбувалось прийняття рішення про запуск Бюджету участі в громаді та етапи його впровадження, труднощі під час голосування та результати першого року роботи, як вдалось залучити до голосування чверть громади та ефективно поширювати інформацію. За її словами для ефективного впровадження потрібно постійно комунікували із громадою та обговорювати всі етапи впровадження. Також обов’язково потрібно вчити людей писати проекти щоб їх якість ставала вищою.

Галина Гречин, керівниця Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області, розповіла учасникам семінару про результати децентралізації на Львівщині, проблеми та перемоги останніх років. Активісти, представники бізнесу та молодь дізнались як вони можуть долучитись до роботи та впливати на зміни в громаді. «Люди не завжди розуміють користь від децентралізації, або взагалі не цікавляться цією темою, тому в деяких громадах не вдається переконати керівництво села чи міста у важливості об’єднання», - розповіла спікерка 

Як знайти свою спільноту?

«Ви маєте поставити перед собою питання «Чи потрібно вам формувати спільноту?». Її формування це постійна робота, системна комунікація та довіра до інших людей інколи не знайомих вам раніше. Не маючи чіткої відповіді на це питання, ви зробите тільки гірше, бо не будете розуміти, який результат хочете бачити або не виправдаєте очікування людей і втратите підтримку і потенційних партнерів», - наголосила Оксана Дащаківська, керівниця Західноукраїнського представництва МФ «Відродження». Разом із спікеркою команди моделювали громадське обговорення, вчились ефективно його проводити та комунікували між собою і різними групами впливу.

Іван Омелян, керівник регіонального напрямку Реанімаційного пакету реформ, спілкувався з учасниками про розбудову партнерств та місцеву адвокацію, а саме: чому важливо об’єднуватись для вирішення проблем; як побудувати стійке партнерство між громадою, владою та бізнесом; яким чином можна адвокатувати реформи в своїй громаді.

Команди продовжать навчання під час другого модуля, який стартує у середині вересня. До цього часу учасники напишуть свої проекти для конкурсу «Бюджету участі», проведуть консультації з громадою щодо запровадження інструментів громадської участі у містах, спільно з міськими радами проведуть інформаційні компаній по «Бюджету участі» та навчання з написання проектів 

Захід відбувся в рамках проекту «Об’єднана мережа міст у восьми регіонах України задля підтримки місцевих реформ», який реалізується Київським Діалогом за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Контакти

  • https://www.kyiv-dialogue.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.