bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ліки для ефективного самоврядування від #ГромадськоїПрефектури
08.10.2019

Сформувала 3-4 жовтня 2019р. у Миколаєві «Мережа ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії», обговорив результати громадського аудиту http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2019/09/Analit19.pdf впровадження системи внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту в 9-ти органах місцевого самоврядування Миколаївської, Дніпропетровської, Чернігівської та не окупованої частини Луганської області.

Рекомендації аудитів  з відповідним пакетом місцевих НПА ще будуть обговорено до кінця 2019р на серії місцевих і регіональних круглих столів та засідань дорадчих громадських органах.

Так прокоментувала напрацювання команди  щодо пакету місцевих НПА методист громадських аудитів Тетяна Золотухіна:

«Запровадження системи внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту в місцевому самоврядуванні це вимоги часу і закону. Бюджетний кодекс України чітко встановив обов’язок місцевого самоврядування здійснювати такі функції. 

На жаль деякі посадові особи місцевого самоврядування досить вільно трактують цю норму, оцінюючи її як рекомендацію для ОМС і це має наслідок ігнорування цієї імперативної норми.

А відсутність внутрішнього контролю виконавчих органах місцевих рад — це виклик, як неякісного надання муніципальних та адміністративних послуг, так і неефективного, а можливо і нецільового, використання бюджетних коштів.

Наприклад. Протягом 2016-2017 років та І півріччя 2018 року Східним офісом Держаудитслужби проведено лише 13 ревізій повного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності та виконання бюджетів в органах місцевого самоврядування області Результати вищезазначених ревізій засвідчили значні порушення та недоліки на різних стадіях бюджетного процесу та при використанні бюджетних ресурсів. Зокрема за результатами 13 ревізій виявлено порушень, що призвели до збитків на загальну суму 5,1 млн. грн.. (в середньому 392,8 тис.грн на 1 ревізію) з яких усунуто лише 2,5 млн грн (або 49%).

Тому виконання внутрішніх контрольних функцій на рівні органів місцевого самоврядування є нагальною необхідністю забезпечення дієвого контролю використання коштів місцевих бюджетів; надання комплексної оцінки роботі органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у фінансовій сфері, їх спроможності ефективно забезпечувати життєдіяльність існуючого господарства території, ощадливо використовувати наявні фінансові ресурси та вишукувати додаткові джерела наповнення бюджетів…».

Мережа опрацювала ЛІКИ та спільні кроки порозуміння у пілотних місцевих громадах.

Так у Миколаєві, Вознесенську, Баштанці Миколаївської області ;  Дніпрі, Покровської ОТГ Дніпропетровської області; м Ніжин та м. Мєна Чернигівської області та м Рубіжне і ОТГ Луганської області виконають вимоги національного законодавства щодо  запровадження системи внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту. 

Саме завдяки такому  муніципального менеджменту будуть в інтересах мешканців заплановані  та ефективно реалізовані бюджетні програми .

У  Миколаєві ми вже розпочали цей шлях.  Так з рекомендаціями громадського аудиту вже погодилась Експертно-громадська рада  міськвиконкому (ЕГР), звернувшись до миколаївського міського головиРеліз засідання ЕГР на http://frgn.mk.ua/?p=10989 .

А згаданий пакет НПА буде вивчено робочої групою миколаївського міського голови  з питань ефективності місцевого бюджету о 9-00 дев’ятого жовтня 2019р.  Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

________________________________________________________________________

Рекомендації щодо налагодження дієвої системи внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту у виконавчих органах міської ради розроблено в рамках Проекту «Внутрішній контроль та аудит – як основа підвищення ефективності місцевих бюджетів у 4-х регіонів України», якій реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за підтримки Уряду Великої Британії.

Проект реалізується в партнерстві з ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики»; ЛОГО «Громадська ініціатива Луганщини» (м. Сєверодонецьк Луганська область), ГО «Центр Доброчин» (м. Чернігів) та в рамках діяльності Мережі ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії».

Контакти

  • 47-38-79

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.