bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активісти з районів Прикарпаття навчаються проєктному керуванню
15.10.2019

Громадська організація «Молода Просвіта Прикарпаття» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) продовжує втілювати проєкт «Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну». Завершилася друга серія тренінгів «Розробка і керування проєктами».

До співпраці залучено активістів з Бурштина, Делятина (Надвірнянський район), Вигоди (Долинський район), Нижнього Струтина (Рожнятівський район), Джурова (Снятинський район). Всього у навчаннях бере участь 40 прикарпатців. Днями завершилася друга серія тренінгів на тему “Розробка і керування проєктами”.

 Учасники дізналися, як написати та втілити проєкт, визначити проблему, з якою працюватимуть, сформулювати його мету, завдання, передбачити результат, а також скласти бюджет. Усе те, на що сьогодні націлюються громади, аби залучити ресурси для власного розвитку і покращення.

Зокрема, прикарпатці складали логіко-структурну матрицю проєктів з сортування сміття, неформальної освіти та популяризації здорового способу життя. Для цього вони ставили перед собою конкретні цілі, прописували свої дії та очікувані досягнення. Наприклад, результатами популяризації здорового способу життя визначили проінформованість мешканців, облаштований спортивний зал у громаді та роботу кількох секцій з різних видів спорту.

Тренінг проводила Оксана Глєбушкіназ херсонської організації “Громадський центр “Нова генерація”. Вона розповіла, що учасники працюють з темами, які їм цікаві та близькі, тому ентузіазму не бракує.

Такі тренінги, - каже експертка, – це можливість відпрацювати на практиці проєктну ідею, що дозволить їм надалі шукати ресурси і покроково втілювати заплановане”.

Кожна громада розробляла свою логіко-структурну таблицю, тому є п’ять напрацьованих проєктів. Так, мешканці Вигоди хочуть бачити своє селище конкурентноздатним на туристичному ринку України, мешканці Бурштина – запровадити неформальну освіту для школярів і мотивувати молодь розвиватися. У Нижньому Струтині планують навчити мешканців правильно сортувати сміття і таким чином допомогти довкіллю. У Джурові – забезпечити доступ населення до якісної питної води, у Делятині – полегшити пошук роботи і, відповідно, працівників для своїх односельчан.

«Цей тренінг був чудовою нагодою поглибити свої знання в проєктному менеджменті, – розповідає Яна Штогринз Бурштина. – Логіко-структурна матриця – це важливий елемент проєкту, а вміння її правильно побудувати – шлях до успішної реалізації ідеї. Не менш важливою в цій роботі є команда, вміння знаходити компроміси, дослухатися до порад та підтримувати одне одного. Далі будемо втілювати в життя проєкти на базі нашого новоствореного громадського простору».

Попереду на учасників чекає наповнення власних просторів цікавими заходами, а також ще один тренінг у листопаді по розробці комунікаційної стратегії.

Для нас важливо навчити людей самостійно знаходити ресурс для активностей і реалізовувати його, тому що це сприяє децентралізіції на низовому рівні – громади стають більш спроможними, видимими, конкурентноздатними”, - зазначає керівниця проєкту Євгенія Бардяк.

Проєкт “Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну” організовує Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.