bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Сєвєродонецьку громадськість представила результати моніторингу державних закупівель
19.11.2019

12 листопада в м. Сєвєродонецьк за ініціативи ГО «Громадська платформа» в рамках діяльності за проектом «Моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики PROZORRO в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області» було проведено круглий стіл “Презентація результатів моніторингу закупівель через систему PROZORRO в Луганській області”. 

Західзібрав представників громадських організацій, журналістів та юристів.Спікерами заходу стали Тетяна Вергун, журналістка, громадська діячка та Алла Гуцол, експертка з відкритих даних. Відкрив захід вітальним словом голова організації Сергій Кошель. 

Учасникам заходу було презентовано звіт за результатами моніторингу державних закупівель Красноріченської ОТГ, Новоайдарської селищної ради і Кремінської міської ради, в рамках якого досліджувались  пріоритетні напрямки ЖКГ, освіта та відновлення соціальних об’єктів за період 2016-2019 років. Дослідження проводилось за вибірковими конкурсними процедурами, яких було достатньо для виявлення системних недоліків. Дослідження показало, що всі досліджені ради використовують систему ProZorro при здійсненні державних закупівель. Найактивнішою у використанні системи виявилась Кремінська міська рада.

Під час заходу представники організації поділилися практиками з моніторингу бюджетної політики та державних закупівель через систему ProZorro на Луганщині. А також назвали основні тенденції щодо роботи органів місцевого самоврядування в цьому напрямку, які співпадають із висновками моніторингу закупівель Красноріченської ОТГ, Новоайдарської селищної ради і Кремінської міської ради. Це, по-перше, обрання неконкуретних процедур замовниками. По-друге, неповне формулювання предмету закупівлі з окремими випадками подрібнення сум або складання умов у тендерній документації задля уникнення конкурентної процедури. По-третє, неоприлюднення обов’язкових специфікацій.

Учасники ознайомились із юридичними аспектами та практиками контролю за державними закупівлями, послухали приклади із судової практики.

Громадськими експертами були представлені рекомендації щодо роботи по державним закупівлям в системі ProZorro, згідно яких було запропоновано замовникам забезпечити підняття професійного рівня відповідальних осіб, забезпечити виконання вимог статті 2, 10 ЗУ “Про публічні закупівлі” та наявність конкуренції при здійсненні державних закупівель. Також було привернуто увагу до зміни в законодавстві, запроваджених Законом № 1076 та рекомендовано врахувати їх на майбутнє.

Зі свого боку в процесі дискусії щодо забезпечення виконання рекомендацій представники органів місцевого самоврядування висловлювали побоювання відносно наявності відповідних постачальників робіт чи послуг в регіоні для забезпечення конкуренції процедур закупівлі.

«В процесі децентралізації дуже важливу роль відіграє відкритість всіх процедур, які відбуваються в громадах і процедури витрачання бюджету громади чи не найважливіші. Ми, як представники громадськості дуже зацікавлені у встановленні діалогу та співпраці з органами місцевого самоврядування. Заходи нашої програми, зокрема моніторинг закупівель в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області направлені на те, щоб показати як владі так і громаді, який має бути рівень співпраці та відкритості у процесі використання фінансових ресурсів громади за для добробуту цієї громади» - відмітив голова організації Сергій Кошель.

Додатково. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Представництво ПРООН в Україні Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine #UNRPP #UNDP #EU #ПРООН#Взаємодія_Плюс

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.