bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наскільки прозорі комунальні підприємства Тернополя порівняно з минулим роком?
29.11.2019

28 листопада у приміщенні Тернопільського прес-клубу відбулась «Презентація порівняльного аналізу діяльності комунальних підприємств на предмет прозорості та публічності». 

На заході були представлені результати дослідження комунальних підприємств міста. Оцінювалися підприємства за 25 індикаторами, які входили до трьох груп: “Інформування”, “Кадри та управління”, “Фінанси”. Дослідники проаналізували 24 КП Тернополя та сформували їх рейтинг.

Як зазначив співавтор “Методології дослідження прозорості та публічності комунальних підприємствМаксим Макар: “Аналіз здійснювався на основі індикаторів Методології. Інформацію про підприємства отримали через інформаційні запити та аналіз сайтів Тернопільської міської ради, сайтів комунальних підприємств, Порталу відкритих даних та www.spending.gov.ua  . Бачимо позитивні зрушення у плані прозорості комунальних підприємств. Зрозуміло, що малі  підприємства не можуть повністю відповідати всім індикаторам, адже якщо у комунальному підприємстві, де працює 2-3 людей, займатись адмініструванням сайту просто нікому, і це велика проблема.”

Якщо порівнювати ситуацію із минулим 2018 роком,  публічність роботи підприємств краща. Лідерами у рейтингу залишаються “Тернопільводоканал”, “Тернопільський центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім.Довженка”, “Тернопільміськсвітло”, значно покращили* свої показники КП “ТернопільІнтерАвіа”, КП ТМР “Масив”, КП “Еней”.

В рамках проєкту IWPR за підтримки МЗС Норвегії, окрім Тернополя, подібне дослідження проводиться у ще 4 містах України: Кропивницький, Рівне, Чернівці та Богуслав. Цікаво буде в результаті поглянути на те, як відрізнятимуться рівні прозорості КП в кожній з громад,” - додав Василь Томчишин, керівник Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі.

Якщо оцінювати індикатори, які найбільше виконують* тернопільські КП, то це:

  • продаж та оренда майна через систему ProZorro.Продажі;

  • висвітлення контактної інформації на сайті підприємства;

  • оприлюднення статуту КП. 

Найменш виконувані індикатори*: 

  • оприлюднення річних звітів керівника;

  • призначення керівника на конкурсних засадах;

  • оприлюднення детального звіту про використання коштів статутного капіталу.

Максимльний бал, який могли отримати комунальні підприємства становить 60,  цього року підприємства досягли 40-бальної позначки, минулого року - 35.

*Результати аналізу можуть мати похибку у межах 2%

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.