bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Южноукраїнська гімназія №1 - найактивніший Філіал проєкту «Дівчата STEM»
20.12.2019

У м. Южноукраїнськ відбулася Фінальна Конференція Філіалів «Дівчата STEM», де представниці Філіалів з інших регіонів розповіли про активності, що проводили в навчальних закладах та визначили плани на майбутній рік. 

Філіали “Дівчата STEM – це спільнота активних дівчат в школах та університетах України, що об’єднались з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів. Ініціатори - CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” та UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення. На даний момент спільнота філіалів об’єднує 49 навчальних закладів зі всієї України. 

За кількістю активностей, проведених з вересня по листопад 2019 рокунимстав філіал Южноукраїнської гімназії №1 Южноукраїнської міської ради Миколаївської області. 

Анастасія Шевчук, координаторка “Філіалів Дівчата STEM” зазначає: “Завдяки роботі філіалів дівчата по всій країні дізнаються про найновіші технології, напрями та тенденції, нові проекти і мають змогу долучитися до них, попрацювати в командах, розвинути свої STEM та м’які навички. Ми даємо їм розуміння, що таке STEM, і чому це - круто”.

Про важливість розбудови мережі Філіалів “Дівчата STEM” розповіла також Анастасія Щербакова, програмна асистентка UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні: “Зараз розвиток STEM-навичок як ніколи на часі, адже в середньому оплата праці у STEM-галузях вища на 30%. Саме тому важливо залучати дівчат до вивчення STEM-предметів аби надати їм можливості вільного вибору майбутніх професій не керуючись гендерними стереотипами та упередженнями”.

 На конференції філіали представили свої активності в STEM-напрямах, реалізовані протягом вересня-листопада 2019 року, а саме: активності в рамках щорічного заходу Години Коду, Тижня кодування від ЄС, створення STEM-дошок в своїх навчальних закладах, STEM осінь для батьків, літні ІТ-табори, створення факультативів з STEM-предметів та STEM-клуби.  

Для представниць Філіалів були проведені два майстер-класи. Ірина Патранюк, вчителька інформатики та тренерка FIRST LEGO League, мотивувала Філіали проводити спільні заходи. А Богдан Деркач, директор приватної школи EnGard English School, продемонстрував дівчатам важливість вдосконалення власних soft skills задля успішної реалізації в STEM, а також спільно з тренером дівчата обрали 5 навичок STEM-лідерки, які будуть активно розвивати в 2020 році, а саме: впевненість в собі, інноваційність, оптимізм, відкритість до нового, відповідальність за свої дії. 

Під час командної роботи представниці Філіалів обговорили плани на наступний рік та створили стратегію нових заходів, серед яких: створення онлайн-курсів по STEM, пошук та залучення грантових коштів на реалізацію проектів, створення в навчальних закладах виставки “Жінки в науці”, запрошення успішних жінок, що реалізували себе в STEM на зустрічі, проведення наукових пікніків, літнього виїзного STEM-табору для дівчат, хакатонів для дітей, STEM stand-апів, створення в навчальних закладах STEM лаунж зони та Зеленої кімнати. 

Вікторія Заболотня, координаторка Філіалу навчального закладу “Южноукраїнська гімназія №1” відзначила: “У нас багато планів на наступний рік по розвитку Філіалу: хочемо продовжувати роботу факультативу «Основи робототехніки», спецкурсу «Програмування», які готують учнениць до успішного працевлаштування, до освіти після школи. Також заняття в межах Філіалу дозволить отримати кращі результати в обласних та всеукраїнських STEM-заходах. Тільки вперед! Продовжуємо SТЕМити: розвиваємося, навчаємося, здійснюємо мрії!”

 Своїми враженнями від створення Філіалу ділиться Ксенія Бондар, учениця “Конотопської спеціалізованої школи l-lll ступенів №12”: “Участь в проєкті #Дівчата STEM відкрила для мене ряд можливостей для самовираження та самореалізації. Завдяки екскурсіям на День дівчат в технологіях я активно зацікавилась фізикою та програмуванням з елементами робототехніки. Якщо раніше я мала проблему, яку професію обрати, то на даний час я вже з нею практично визначилась саме завдяки Філіалам Дівчата STEM.”

 _________

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ»– експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення– є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitterта Facebook.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.