bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Грант УКФ: сюрпризи для підприємця
20.12.2019

Грантові програми Українського культурного фонду на 2020 рік дуже привабливі, а можливість подати заявку на конкурс, будучи підприємцем (ФОП), спонукає творчих людей оформити свою ідею в проект. 

Вибираємо програму, яка найбільш підходить вашій ідеї, знаходимо в ній відповідний Лот, завантажуємо і читаємо інструкцію, причому читаємо дуже уважно. І тут творчого підприємця чекають перші обмеження – заявку може подати:

  • тільки ФОП ІІІ-ї групи;
  • термін реєстрації підприємницької діяльності повинен бути більше 1 року на момент відкриття конкурсу, тобто, на 01 листопада 2019 року;
  • тільки на участь в індивідуальному конкурсі Лоту.

maxbox-korob

Приємно, що саме в цьому конкурсі УКФ передбачає 100% фінансування проекту заявника. Тепер необхідно завантажити файли бюджету і додатків, заповнити їх, і описати свій проект, надав відповіді на питання анкети в онлайн-кабінеті на сайті Українського культурного фонду (УКФ).

Відкрив файл шаблону бюджету, розуміємо, що не все так просто, і з’являється дуже багато питань. В інструкції до Лоту є посилання на відео з вебінару за різними програмами. Завдяки питанням, заданим учасниками вебінарів, на сайті УКФ створили розділ з відповідями на них. І все ж, вивчаючи цей розділ, ще більше переконуємося в тому, що «диявол криється в деталях».

В одному з вебінарів, прозвучало, що ФОП не треба платити єдиний податок в 5% на грант від УКФ. Приємний сюрприз? Все залежить від того, як на нього подивитися. Знаючи, що наша держава подарунків щедрих народу не робить, стоїть такий сюрприз вивчити глибше. Гугл видає декілька статей з роз’ясненнями з цього приводу, однак, вони не прояснюють ситуацію до кінця. Тому захотілося отримати відповідь «з перших вуст», а саме – від співробітників Українського культурного фонду.

Звертаємо вашу увагу на те, що далі буде «дуже багато букаф». І навіть якщо ви людина творча, і не любите довгі тексти, перш ніж подавати заявку на грант від УКФ як Фізична особа-підприємець (ФОП), прочитайте цю статтю до кінця, вникаючи в деталі.

Нижче наведено текст публікації на Facebook в групі «Грантменеджмент» з питанням, адресованим автором статті співробітникам Українського культурного фонду і найбільш значущі коментарями до нього:

«Karina Sunlife: У зв’язку з актуальністю грантів від УКФ, питання до досвідчених ФОПам-грантоотримувачів і фінансистам УКФ з оподаткування гранту для ФОП.

Зі статті за посиланням нижче видно, що єдиний податок з гранту не сплачується, але на суму гранту налічується податок ПДФО + військовий збір, а це 18% + 1,5% = 19,5%.

https://news.dtkt.ua/simple/individual-single-tax/51940

Там же йдеться про те, що цей податок повинен бути нараховано та виплачено Українським Культурним Фондом. Ось і хочеться розібрати це питання на прикладі. Якщо ФОП, ІІІ-я група, на єдиному податку без ПДВ отримує від УКФ грант на суму 100000,00 грн., Хто платити податки 19,5%?

  1. Варіант – ФОП розпоряджається всією сумою 100000,00 грн., згідно, бюджету грантової заявки, а УКФ окремо доплачує по інд.коду ФОП-грантоотримувача ці податки.

або

  1. Варіант – ФОП з суми гранту 100000,00 грн., Повинен сам з’ясувати в податковій, на які рахунки за своїм інд.коду він, як звичайна людина, повинен внести 19500 грн податків ПДФО і військовий збір, а на реалізацію проекту залишається 80500,00 грн.

Може, хтось зуміє послідовно пояснити хто, як і коли платить податки на грант для ФОПа. Заздалегідь дякую за вашу чуйність і допомогу.

Коментарі:

Марина Недоруба: Як бухгалтер з багаторічним досвідом, поясню. Спробую простими словами, щоб було зрозуміло не бухгалтеру. Отриманий грант не включається до бази оподаткування (в дохід ФОПа), АЛЕ включається до бази оподаткування фізичної особи (майже як за договором ЦПХ, але з нюансами). Якщо розглядати в цифрах, то наочно буде так: при отриманні гранту в 10 тис.грн. фіз.особами, потрібно сплатити ПДФО (податок на прибуток) 18% + військовий збір 1,5%. Це УТРИМАННЯ з доходу фіз.особи. ЄСВ в розмірі 22% сплачувати не потрібно. 

Сплата 18 + 1,5 = 19,5% це зобов’язання фіз.особи, а не фонду який дав грант. Реквізити для сплати цих податків потрібно взяти в податковій за місцем реєстрації ФОПа. Також, за рік потрібно буде подати дві звітні декларації: за єдиним податком для ФОПа (не включаючи суму гранту) і + декларацію про майновий стан (як фіз.особа із зазначенням суми гранту і сплачені ПДФО і військовий збір). Проконсультуватись, як правильно заповнити декларацію про майновий стан можна в своїй податковій. Звертаю увагу, що ПДФО і військовий збір саме на вашій відповідальності, а не фонду, який надав вам грант. Тому, подаючи заявку на отримання фінансування від фонду, ви повинні розуміти, що просячи 10 тис.грн,, фактично в вашому розпорядженні на реалізацію проекту, буде тільки 8050 грн.

Karina Sunlife: Саме так я і передбачала. Простіше було б заплатити 5% єдиного податку… Оскільки в інструкції по кожному Лоту гранту написано, мовляв, самі з’ясовуйте, як оплачувати податки. А додавши сюди обов’язковий аудит, який в підсумку може теж перейти до витрат ФОПа, виходить, що ці суми “з’їдять” весь фонд зарплати за проектом для всієї команди.

Марина Недоруба: Альтернативний варіант – це знайти ГОшку (Громадську організацію) і через неї подавати заявку на проект. ГОшку – неприбуткова, і їй не потрібно буде платити податки. Обов’язковий аудит – це взагалі (((, м’яко кажучи, це дуже-дуже дороге задоволення. ФОПи-єдинники не мають права займатися аудитом! Ну з аудитом – це окрема тема, про яку також в двох словах не напишеш.

Український культурний фонд: Вітаємо! З точки зору Українського культурного фонду (далі УКФ) питання оподаткування грантових коштів отриманих ФОП для реалізації проекту УКФ у податковому кодексі (далі Кодекс) чітко не врегульовано. Тому УКФ звернувся до Державної фіскальної служби України із запитом про надання роз’яснення та отримано індивідуальну консультацію ДФС (далі – ІПК ДФС).

Згідно зазначеної ІПК ДФС, визначено наступне:

1. Відповідно до ст. 12 Закону України «Про Український культурний фонд» від 23.03.2017 №1976-VII (далі – ЗУ №1976- VIIІ) грант – це фінансові ресурси, що надаються на безоплатній і безповоротній основі Українським культурним фондом суб’єкту, який провадить діяльність у сфері культури, для реалізації проекту, рішення про фінансування якого прийняте в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом ФОП – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. Водночас до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

Так, у ІПК ДФС зазначено, що отримання ФОП – платником єдиного податку доходу у вигляді гранту від УКФ не передбачає виробництво (виготовлення) та /або реалізацію товарів, виконання робіт, надання послуг таким підприємцем на користь УКФ, то такий дохід, з посиланням на п.п 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ, п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164, ст. 165 ПКУ, оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

2. Вказані доходи у вигляді гранту від УКФ визнано об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. При тому ДФС зазначає, що згідно з п. 162.1 ст. 162 ПКУ платником податку є фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерел їх походження в Україні, а зважаючи на вимоги п. 168.1.1 ПКУ, утримання та сплата ПДФО та військового збору покладається на особу, яка нараховує (виплачує, надає) такий дохід.

3. Отже, УКФ визнано податковим агентом, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку та зобов’язано утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%, визначену в ст. 167 ПКУ, та ставку військового збору 1,5 %, встановлену в п.п. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу 9(п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168).

Разом з цим УКФ стало відомо, що деяким Грантоотримувачам за місцем їх реєстрації надано ІПК ДФС про те, що платником ПДФО та військового збору, тобто податковим агентом, є самі фізичні особи .

Враховуючи вищевикладене УКФ, виконуючи вимоги ІПК ДФС, нараховує та сплачує всі необхідні податки. Однак УКФ рекомендує Грантоотримувачам звернутися до органів ДФС за своїм місцем реєстрації із запитом на роз’яснення, оскільки відповідно до п.52.2. ст.52 Кодексу. ІПК має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію, тобто УКФ.

Окремо хочемо зазначити, що УКФ не погоджується із позицією ДФС щодо визнання коштів отриманих у вигляді гранту як дохід та ініціював внесення зміни до ПКУ, а саме до ст. 14 внести поняття «Грант» та ст. 165 доповнити пунктом, що сума коштів, яка надається у формі гранту від державної організації (установи, закладу) для реалізації проекту не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Наразі це питання знаходиться на розгляді у відповідних міністерств та профільних комітетів Верховної Ради України. УКФ докладає всі зусилля аби дане питання було врегульовано якнайшвидше.

Karina Sunlife: Дякую за таке докладне пояснення. Однак, повертаючись до тексту допису,  прошу в цифрах проілюструвати ситуацію на даний момент. При подачі заявки з бюджетом на 100000 грн., ФОП-єдинник отримає повну суму гранту на проект (як у варіанті 1)?

Або через необхідність сплатити 19,5% податків як фіз.особа (як у варіанті 2), буде мати касовий розрив на старті реалізації проекту?

Якщо туди додати ще + 5% на його заробітну плату як ФОП за роботу виконану в проекті, то взагалі сумно виходить…

Український культурний фонд: Дякуємо за уточнення, та додаємо пояснення:

При подачі заявки з бюджетом проекту на 100000,00грн, ФОП- платник єдиного податку отримує повну суму гранту, тобто 100000,00грн. Податок на доходи фізичних осіб 18% та військовий збір 1,5% нараховується на суму гранту та сплачується УКФ окремо.»
 

Оригінал публікації з усіма коментарями знаходиться на сторінці
https://www.facebook.com/groups/grant.management/permalink/2865379686805492/

Як вчинити, вирішуйте самостійно. Автор статті, маючи ідею цікавого соціального проекту, шукає Громадську організацію (ГО), з прописаною в статуті діяльністю  в літературній, культурній сферах, яка готова до співпраці над проектом автора в рамках гранту УКФ-2020.

Написати пропозицію співпраці можна на ел.пошту: [email protected] з темою «Грант УКФ з НУО».

Каріна Санлайф – бізнес-тренер, консультант з соціального підприємництва та бізнесу суспілного впливу, письменниця, коуч. Автор 8-ми виданих книг, публікацій в журналі «Колесо Життя» та інших виданнях. Засновниця та керівниця інтернет-проекту «Содружество ‘Sun&Life’». (cайт http://karisunlife.com).

 

Контакти

  • Email: [email protected] Сайт http://karisunlife.com Facebook https://www.facebook.com/karina.sunlife

Коментарі

Каріна Санлайф   1575 днів тому   #  

Оригинал статьи на русском языке.
Сами прочитайте и друзьям передайте.
http://karisunlife.com/business/530-grant-ukf-syurprizy-dlya-predprinimatelya

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.