bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мандрівний фестиваль Docudays UA зібрав в Одеській області понад 2000 глядачів
09.01.2020

В Одеській області завершився XVІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Протягом 10-20 грудня в містах Одесі, Татарбунарах, Березівці, Подільську та Балті відбулось 35 показів п’ятнадцяти документальних фільмів про права людини з програми фестивалю. Всього учасниками показів та спеціальних право-просвітницьких заходів фестивалю стали понад 2000 глядачів, серед яких переважала молодь.

Протягом останніх 7 років регіональним партнером і організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”. Останні два роки до проведення Мандрівного Docudays UA приєдналась Громадська організація “Urban Inst.”, яка наразі є спів-координатором проведення фестивалю в м. Одесі. Також в районах Одеської області до фестивалю долучились місцеві партнери. Наприклад, в місті Березівка вже декілька років поспіль партнерами виступили газета Березівська правда, Березівська міська рада та управління освіти Березівської ОТГ; в Подільську – місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги. В 2019 році до числа партнерів фестивалю в Одеській області долучились Одеський художній музей, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, Координаційний офіс безпеки в м. Татарбунари.

 

Розпочався XVІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA в Одеській області 10 грудня 2019 року з пресконференції на тему «Права людини: документальне кіно та правовий захист», присвяченій Міжнародному дню прав людини. В м. Одесі відкриті покази фільмів із програми фестивалю проходили в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Грушевського, 4City, Театральному просторі Тео, Креативному кластері «Пространство» та Одеському художньому музеї. Через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» цьогорічний фестиваль  розмірковував над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі. Значну цікавість глядачів в місті Одесі та області викликали фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди», який досліджує роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів та стрічка «Чистильники» про світ інтернет-цензури. Важливим заходом проведення фестивалю в Одеській області став показ фільму італійської режисерки Міколь Рубіні «Шлях до гір», а також зустріч з режисеркою, які відбулась 12 грудня в Театральному просторі Тео. 

Низку просвітницьких заходів було проведено разом з показами фільму «Булер» режисера Лі Гірша, лауреата нагород фестивалю Санденс та «Еммі». Фільм показує приголомшливу статистику в людському масштабі, пропонуючи інтимний, безстрашний погляд на те, як булінг вплинув на життя п’ятьох дітей та їхніх сімей. 17 грудня в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського представники системи БПД провели правопросвітницький захід “Правовий кінозал”. Студенти Одеського педагогічного училища переглянули фільм «Булер» та обговорили з юристами проблему жертв булінгу.

16 грудня 2019 року в Балтському кінотеатрі “Родина” працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в межах Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA провели два кінопокази документального фільму “Булер” для близько 1000 студентів та школярів. Після перегляду фільму глядачі жваво обговорювали сюжет продемонстрованої картини. Задавали багато актуальних питань щодо насильства та, які права порушуються найчастіше. Директор Подільського місцевого центру Сергій Мерзляков наголосив на тому, що діти мають право на безоплатну правову допомогу та можуть звернутись за правовими консультаціями та роз’ясненнями до Балтського бюро правової допомоги.

Заключним спеціальним правозахисним заходом фестивалю в Одеській області стала дискусія «Перший форум інновацій роботи поліції з громадою», яка відбулась 19 грудня 2019 року в приміщенні Одеської бібліотеки ім. Грушевського.

Форум зібрав близько 50 учасників – представників органів поліції, громадських активістів, експертів, журналістів, курсантів та викладачів Одеського державного університету внутрішніх справ, представників міжнародних організацій. Організаторами заходу виступили Одеська обласна організація Комітету виборців України спільно з органами поліції та Одеською обласною бібліотекою ім. Грушевського. Основна мета форуму, який вирішили проводити щорічно - привернення уваги до проблем безпеки в громаді та обговорення інноваційних інструментів взаємодії поліції з громадою, які посилюють безпеку мешканців та підвищують довіру до поліції. Як зазначив голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко: «ми зібралися, щоб обговорити, які реальні інновації співпраці поліції з громадою вже втілюються в Одеській області, а також що ми можемо спільно зробити для якісно нового етапу забезпечення безпеки в громаді та яким чином налагодити ефективний формат співпраці в цьому напрямку». Основним висновком форуму стало розуміння співпраці та комунікації з громадою як базової цінності. До цього необхідно прагнути всім поліцейським, але і мешканці громади також повинні бути відповідальними – допомагати поліції та контролювати її діяльність. Досвід «малих кроків», який було представлено на форумі, відповідає основному повідомленню заходу - «Змінюйся сам та змінюй систему!».

Організатори фестивалю в Одеській областіОдеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”, Громадська організація «Urban Inst.». 

Партнери: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С.Грушевського, Громадський простір 4City, незалежний інформаційний ресурс “ІзбірКом”, Театральний простір Тео, Креативний кластер «Пространство», Одеський художній музей, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, Координаційний офіс безпеки в м. Татарбунари. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.