bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перспективи розвитку громад: ефективні інструменті і механізми
30.01.2020

Громадська організація «Точка доступу» продовжує проєкт «Через громадську участь до участі в управлінні громадою». 

Громадська організація “Точка доступу” продовжує проєкт “Через громадську участь до участі в управлінні громадою”. Він передбачає освітній компонент, реалізацію спільних завдань відібраними шляхом конкурсу командами, а також можливості вирішення локальних проблем у цільових громадах через реалізацію адвокаційних кампаній. Склад кожної окремої команди включає пропорційну кількість громадських діячів та представників органів місцевого самоврядування. Загалом участь у тренінгу взяли посадовці, депутати, активна молодь та представники громадських організацій.

Проведення тренінгу

В рамках проекту відбувся перший освітній тренінг за темою “Механізми громадської участі на місцевому рівні”. Команда організації “Точка доступу” запросила для проведення заходу кваліфікованого та досвідченого тренера. У заході взяли участь 5 відібраних команд, які представили:

  • м. Покровськ;
  • Мангушський район;
  • Нижньодуванську ОТГ;
  • м. Світлодарськ;
  • смт. Мілове.

Тренінг тривав два дні, 20-21 січня у місті Святогірськ. Насичена програма складалася з надання тренером нових теоретичних знань та практичних вправ. Учасники мали змогу актуалізувати знання з механізмів взаємодії між громадськістю та місцевою владою, провести дослідження потреб, проблем своєї територіальної громади. Тренер заходу Тарас Прокоп поділився з учасниками практичними порадами та корисними знаннями, окремо зупинився на важливих питаннях щодо залучення громадян до участі в управлінні громадою для щойно створених об’єднаних територіальних громад. Також активно обговорили питання відкритості та прозорості бюджетного процесу, повноважень органів влади, користь петицій, участі громадськості в прийнятті рішень щодо бюджету, планування та впровадження інструментів для рішення важливих проблем в ОТГ, розібрали особливості, а також негативні і позитивні сторони окремих механізмів.

По завершенню заходу тренер Тарас Прокоп надав кілька практичних порад по залученню громадськості до активного розвитку та успішного вирішення питань у громадах: «В першу чергу необхідно звернути увагу на такий інструмент як громадські слухання та консультації з громадськістю щодо розподілу бюджету. Це допоможе мешканцям розібратися у процедурі формування бюджету, та підвищить рівень довіри до органів місцевого самоврядування. Наступним важливим кроком може стати запровадження  бюджету участі (бюджет ініціатив), проте, не варто виділяти великі кошти одразу. Такий інструмент допоможе об’єднати населення для вирішення поточних проблем громади, а також дасть можливість самостійно вирішувати, яким чином використовувати частину бюджету. І не забувати постійно інформувати зручними для мешканців каналами про успіхи та загальну роботу громади. Це дозволить налагодити ефективну комунікацію та оперативно реагувати на потреби мешканців.» - зазначив пан Тарас

Учасники заходу ділилися досвідом, систематизувати отриману інформацію, обговорювали актуальні проблеми в громадах, працювали за насиченою програмою, яка включали в себе велику кількість практичних завдань.

Користь заходу та відгуки учасників

Захід, організований командою “Точка доступу”, пройшов в теплій та дружній атмосфері. Учасники проявляли активність, працювали над завданнями, генерували ідеї, жваво обговорювали важливі питання, проблеми та шукали шляхи їх вирішення. Під час тренінгу учасники змогли на поданих прикладах провести аналіз ефективності роботи своєї громади. Так, наприклад, команда з міста Світлодарськ побачила перспективу у створенні в громаді консультативно-дорадчого органу для більш детального розгляду проблем і потреб, а також ефективного їх вирішення у спільній праці громадян і представників місцевої влади. Команду з Мангушського району зацікавив механізм бюджету участі, який вони планують запровадити найближчим часом для втілення цікавих ідей, проектів, поданих громадськістю, з метою покращення якості життя у своїй громаді. Також учасники розглянули користь та складності механізму електронних петицій, обмінялися досвідом щодо ефективності інструментів, які допомагають взаємодії громадськості та місцевої влади. Маємо сподівання, що той обмін досвідом, комунікація та командна робота, які були встановлені між учасниками під час першого заходу в рамках проєкту “Через громадську участь до участі в управлінні громадою”, сприятимуть подальшому співробітництву та реалізації корисних змін в громадах.

Проєкт «Через громадську участь до участі в управлінні громадою» реалізується в межах Програми ООН із відновлення і розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.