bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Головний скарб громади – це люди
17.02.2020

Для успішного розвитку громади, вкрай важливо залучати людей до вирішення проблем та їхньої участі у прийнятті рішень. 

Впродовж двох днів 7-8 лютого в місті Святогірську проходив другий тренінг в рамках проекту “Через громадську участь до участі в управлінні громадою”. Освітній захід “Локальний аналіз для розвитку громад”, організований громадською організацією “Точка доступу”, провела для учасників п’яти відібраних команд досвідчена тренерка, виконавча директорка громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва. 

Проведення заходу

Участь громадян у житті громади дає відчуття своєї цінності, приналежності та впливу. Тому дуже важливо проводити оцінку потреб у громаді для виявленні інтересів людей та актуальних проблем, використовуючи стандартні та нестандартні методи аналізу для покращення спільного життя в громаді. Тема «Локальний аналіз для розвитку громад» є актуальною та необхідною в час формування, встановлення взаємодії органів місцевої влади та мешканців громади. Завдяки ряду методів можна своєчасно виявити та знайти рішення для існуючих проблем. 

За умовами проекту “Через громадську участь до участі в управлінні громадою” до складу команд-учасниць входили як представники громадських організацій, так і органів місцевого самоврядування. Учасники в ході дискусій наголошували, як важливо створити симбіоз влади і громадян, прийти до активної взаємодії, що допоможе не тільки виявити низку проблем і питань, а ще знайти раціональні шляхи і скоротити час на вирішення актуальних проблем. Програма заходу була насиченою, командам надавалися теоретичні знання з інструментів локального аналізу, а також практичні завдання на прикладі власних громад. Учасники на тренінгу:

•    Мали змогу дослідити наявні ресурси громади та можливість залучення нових джерел фінансування;

•    За допомогою BCG-матриці досліджували особливі потреби у власних громадах

•    Дискутували про важливість активності громадян у житті громади, аналізували отриману інформацію щодо рівнів взаємодії влади і громадськості, шукали можливі варіанти успішної співпраці

•    Обговорювали та аналізували шляхи запровадження стандартних і нестандартних методів локального аналізу, а саме SWOT-аналіз, матрицю PESTLE та АВС-аналіз

•    Під час виконання практичних завдань на практиці випробовували методи висячих питань, прогулянки з фотоапаратом, мапування з урахуванням гендерного фактору, метод РАДАР та інші інструменти локального аналізу. 

•    Мали змогу розглянути приклади та обговорити успішне використання методів локального аналізу з Польщі та України

Користь освітнього заходу полягає в тому, що отримані знання можуть стати початком продуктивної співпраці, налагодження відкритого діалогу між представниками влади та  місцевими жителями. Таке розуміння надає можливість побудувати відносини для результативної співпраці, згуртованості, розбудови та покращення життя в громадах. Поєднання поданої теорії з можливістю застосувати знання на практиці дає змогу всім учасникам в рамках тренінгу почати запровадження методів локального аналізу, щоб після повернення у громади провести повноцінний аналіз для виявлення потреб громадян з метою кращих змін в найближчому майбутньому.

Поради від тренера та відгуки учасників

Наприкінці дводенного освітнього заходу, організованого громадською організацією «Точка доступу», всі учасники виразили подяку тренерці Тетяні Дурнєвій та один одному за безцінний обмін досвідом, дружню атмосферу, яка панувала в залі, плідну командну працю. По завершенню тренінгу Tetyana Durnyeva ТОП-3 поради для успішного проведення логального аналізу в громадах:

1.    Не бути заручником своєї гіпотези. Впевненість, що ми знаємо відповіді заздалегідь, не дозволяє інколи почути та побачити неочікуване. Намагання підлаштувати отримані результати до нашої гіпотези заважатиме достовірності аналізу.

2.    Ставити відкриті питання. Людині потрібна свобода для висловлення думок, тиск або наявність варіантів відповіді обмежує.

3.    Не проводити аналіз самотужки. Треба залучати якомога більше членів громади, які представляють різні групи населення.

Всі учасники заходу відмітили користь поданих порад та детальне розглядання на практиці всіх запропонованих інструментів локального аналізу. Так, команда з міста Світлодарськ планує використати для виявлення потреб і ресурсів матрицю PESTLE та АВС-аналіз, Нижньоодуванська ОТГ відмітила користь кількох простих та дієвих «дитячих» методів – прогулянки з фотоапаратом, моделювання та мапування. Найближчим часом всі учасники заходу планують розпочати локальний аналіз в своїх громадах з використанням будь-якого обраного або кількох методів локального аналізу для виявлення потреб громадян та побудови адвокаційної кампанії.

Проект «Через громадську участь до участі в управлінні громадою» реалізується в межах Програми ООН із відновлення і розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН з відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.