bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Команди з 5 громад Донецької та Луганської областей дослідять думку мешканців
20.02.2020

Свою результативність підхід локального аналізу довів у Польщі. “Завдяки співпраці команди “Точки доступа” із польськими партнерами, він запроваджується в нашому регіоні вже протягом 3 років.

Аби громади могли ефективно розвиватись, представникам влади та громадських організацій вкрай важливо виявляти загальні потреби громадян, очікування та готовність людей до активної співпраці у розбудові громади шляхом застосування будь-якого з методів локального аналізу, або ж цілого комплексу інструментів для підвищення результативності опиту мешканців”, - стверджує Анастасія Прокопенко виконавча директорка ГО “Точка доступу”, координаторка проекту «Через громадську участь до участі в управлінні громадою». 

 

Свою результативність підхід локального аналізу довів у Польщі. “Завдяки співпраці команди “Точки доступа” із польськими партнерами, він запроваджується в нашому регіоні вже протягом 3 років. І ті громади, які раніше почали використовувати подібний підхід у своїй роботі, тепер більш результативно застосовують наявні ресурси та залучають нові, під конкретні проекти”, - підкреслила Анастасія Прокопенко. 

Для тих, хто прагне дізнатись про методи локального аналізу та особливості його проведення, наводимо приклади планів громад-учасниць проекту  «Через громадську участь до участі в управлінні громадою», які протягом найближчих двох тижнів будуть втілюватись у життя. 

«Висячі питання»

Команди з міста Світлодарськ, Покровськ та майбутня Мангушська ОТГ обрали для проведення первинного аналізу метод «Висячих питань». Інструмент використовується для збірки думок жителів по тому чи іншому питанню, вирішення якого в майбутньому сприятиме розбудові громади та покращенню життя. Для цього учасники проекту «Через громадську участь до участі в управлінні громадою» діятимуть за наступним алгоритмом:

1.    Виберуть цільову групу для опиту мешканців. В залежності від поданого на розгляд громадян питання, учасники виберуть цільову аудиторію або розглядатимуть відповіді від всіх учасників опиту.

2.    Вибір місця розташування. Коли питання цільової аудиторії вирішене, потрібно вибрати оптимальне місце для розташування інсталяції, яка виглядає наступним чином: натягується мотузка (між деревами на вулиці, в коридорах установи, або інше), на якій фіксуються листки з питанням. Для заохочення активності можна повісити поряд кілька відповідей для прикладу.

3.    Аналізування. Після отримання відповідей від цільової аудиторії громади, команди починають аналіз отриманої інформації, пристосовуючи інструменти локального аналізу – SWOT, PESTLE, BCG. (якщо вас цікавлять подробиці, то найближчим часом ми підготуємо окремий матеріал. слідкуйте за оновленням інформації на сайті ГО “Точка доступу”   

Питання, які найбільш хвилюють, в розрізі громад:

·         Для команди з міста Світлодарськ важливо отримати відповідь від мешканців на питання розвитку міста, покращення життєвих умов.

·         Учасники з міста Покровськ планують отримати відповідь на питання, що найбільше хвилює людей у місті.

·         Для команди з Мангушського району важлива думка громадян про нагальні потреби, готовність мешканців до спільної розбудові громади, очікування від органів влади.

Для підвищення резонансу та ефективності масштабної роботи після проведення локального аналізу методом «висячих питань» з обробкою даних учасники висвітлюють всі етапи у соціальних мережах, на сайтах громад, газетах та на громадських слуханнях. Учасники команд з міст Покровськ, Світлодарськ та майбутньої Мангушської ОТГ, до яких входять представники громадськості та органів місцевого самоврядування, таким чином можуть налагодити з громадянами зворотній  зв’язок, побудувати діалог з представниками влади, залучити мешканців до активної участі у житті громади з метою вирішення проблем та покращення життя у громаді.

Анкетування та мапування

Нижньоодуванська ОТГ для проведення локального аналізу обрала інструменти мапування та анкетування. Проблема, на яку громада планує отримати відповідь від мешканців - «Створення місця для зустрічі і спілкування молоді 12+». Першим етапом планується проведення анкетування, в якому приймають участь школярі – учні 7, 8, 9, 10 класів, активісті громади – вчителі, вихователі дитячих садків,  учасники громадських організацій. Після проведення анкетування та обробки результатів планується наступний етап аналізу – мапування. Для втілення інструменту цільову аудиторію розділять на три окремі групи – школярі, активісти громади та представники влади. Кожна з груп підготує свій проект мапування, після чого результати будуть проаналізовані та порівняні за допомогою комплексу інструментів, наданих на попередньому тренінгу, з метою подальшого обрання оптимального проекту для громади. 

Проведення локального аналізу з використанням стандартних та нестандартних методів, поданих на другому тренінгу, організованому громадською організацією «Точка доступу», є важливим етапом проекту. Практична методологія є актуальною та необхідною в час формування та встановлення взаємодії органів місцевої влади та мешканців громади, комплексний локальний аналіз допоможе залучити мешканців до громадської активності. Завдяки застосуванню кількох обраних інструментів можна своєчасно виявити та знайти рішення для існуючих проблем. Після проведення локального аналізу команди зможуть підготувати проект для адвокаційної кампанії, яка є наступною темою тренінгу.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.