bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський центр правосуддя у Татарбунарах підтримує клієнтів пробації в умовах пандемії COVID-19
01.06.2020

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари в складних умовах пандемії CONID-19 посилив співпрацю з органами пробації для правової та психологічної підтримки клієнтів пробації.

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари в складних умовах пандемії CONID-19 посилив співпрацю з органами пробації для правової та психологічної підтримки клієнтів пробації. У зв’язку з пом’якшенням карантинних обмежень, окрім дистанційної підтримки, почали впроваджуватися особисті зустрічі з правниками та психологом Центру. Також Громадський центр правосуддя та Татарбунарський сектор пробації узгодили формат щомісячних зустрічей клієнтів пробації з психологом (медіатором) Центру.

На обліку у Татарбунарському секторі пробації наразі знаходяться понад 50 осіб, 17 з них мешкають у місті, інші - на території району. Працівники сектору пробації вживають усіх залежних від них заходів, аби допомогти своїм клієнтам уникнути порушень закону і скоєння нових злочинів, підкреслила Алла Мукієнко, начальниця Татарбунарського районного сектору філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області.

У більшості колишніх засуджених є проблеми зі здоров’ям та працевлаштуванням, а також проблеми психологічного характеру, оскільки важко швидко адаптуватися в соціумі. В умовах загальнонаціонального карантину, зокрема, з 18 березня 2020 року для клієнтів пробації скасувались групові заходи. У разі неможливості особистої явки допускалось проведення реєстрації шляхом телефонної розмови чи за допомогою мережі Інтернет. Також відсутність транспортного сполучення було визнано поважною причиною неявки на реєстрацію чи для участі в реалізації пробаційних програм за умови неможливості дістатися до органу пробації іншим способом.

Пандемія COVID-19 зробила клієнтів пробації ще більш вразливими, тому Громадський центр правосуддя посилив співпрацю з органами пробації для їх правової та психологічної підтримки. 19 травня такий візит відбувся до села Струмок Татарбунарського району, де проведена зустріч з молодим юнаком, який перебуває на обліку через вчинення домашнього насильства по відношенню до матері. Начальниця сектору пробації Алла Мукієнко та адвокат Олександр Ковпак обговорили с хлопцем правові та організаційні питання, з’ясували, які проблеми в його житті додала пандемія COVID-19 та запроваджені карантинні заходи. Важливий ефект для клієнта пробації також мала бесіда з ним в якості наставника керівника Громадського центру правосуддя Леоніда Семененка, який має великий досвід роботи в поліції та юстиції та користується значним авторитетом у громаді.

27 травня відбулась чергова координаційна зустріч працівників Громадського центру правосуддя та Татарбунарського сектору пробації. На зустрічі було узгоджено формат та графік щомісячних зустрічей клієнтів пробації з психологом (медіатором) Центру Світланою Гудь. Саме психолог, володіючи особливими навичками та спеціальними методиками, здатний вплинути на свідомість правопорушника задля того, щоб сформувати його готовність до змін та досягти позитивної динаміки в його поведінці. Начальниця Татарбунарського районного сектору філії державної установи «Центр пробації» в Одеській області Алла Мукієнко підкреслила, що сектору дуже потрібна допомога фахового психолога, який зможе надати психологічну допомогу клієнтам пробації. Також психолог Центру може брати участь у проведенні оцінки ризиків, складенні індивідуального плану роботи та реалізації пробаційних програм.

Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко підкреслив важливість залучення громадських організацій та активістів до проведення спільних заходів з органами пробації, адже це сприяє усвідомленню необхідності взаємодії у надані послуг суб’єктам пробації. Крім того, як зазначається в рекомендаціях за результатами дослідження громадської думки у 2019 році щодо рівня довіри до уповноважених органів з питань пробації, важлива підготовка та розповсюдження соціальної реклами та інформаційних матеріалів, привернення уваги громадськості до успішних історій людей, які змінили своє життя на краще. Також необхідно систематично проводити зустрічі з представниками місцевої влади з метою їх залучення до надання допомоги суб’єктам пробації, у т. ч. через затвердження цільових програм та налагодження співпраці в цілому з метою розвитку служби пробації та забезпечення безпеки у громадах.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.