bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як отримувати якісні послуги ЖКГ та контролювати ціни на послуги?
23.06.2020

Чому комунальні підприємства нахабніють, підвищують ціни на послуги та не відповідають за якість?

Хочу трохи висвітлити тему теми, яка, може й не така висока, але зачіпає кожного. Це укладання індивідуальних договорів з комунальними підприємствами, які надають послуги ЖКГ побутовим споживачам.

Ви повинні знати, що:
1. Згідно з новим законом про ЖКГ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text) виконавець комунальної послуги (світло, газ, вода, каналізація, тепло та ін.) повинен укласти з побутовим споживачем ІНДИВІДУАЛЬНИЙ договір.
2. Заява до договору приєднання, що КП дають споживачам – це папірець, який не має ніякої юридичної сили. Тільки договір, підписаний обома сторонами, може накладати на вас зобов’язання.
3. У ІНДИВІДУАЛЬНОМУ договорі повинні бути вказані такі істотні умови (ст.12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»): перелік послуг; вимоги до якості послуг (ПАРАМЕТРИ згідно діючих нормативів якості); права і обов’язки сторін; відповідальність сторін за порушення договору; ціна послуги (ЦІНА, а не посилання на сайт виконавця послуг); порядок оплати послуги; порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги; строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.
4. Ніхто не має права змінювати істотні умови договору (наприклад, ціну) без погодження іншої сторони. Тобто КП не може підняти тариф без погодження споживача, з яким підписано ІНДИВІДУАЛЬНИЙ договір.
5. Ви маєте право не погодитися з тим договором, який Вам присилає виконавець комунальної послуги. І у 30-денний строк надати свій проект договору через протокол розбіжностей (наприклад, настояти на внесенні ціни, якості ті інших істотних умов). І виконавець послуги не може вам відмовити, або повинен обґрунтувати свою відмову, яку можна оскаржити в НКРЕ КП та інших органах, які захищають права споживачів.

Якщо у Вас будуть питання по індивідуальним договорам, а також правильній взаємодії з комунальними підприємствами, використовуючи законні механізми отримання інформації та використання своїх прав громадянина України – пишіть у приватних повідомленнях.

ГО «Народ без кордонів» та ГО «Єдине джерело» працює разом над дотриманням конституційних прав громадян України та розбудовою місцевого самоврядування в Харкові та Харківській області.

Наша сторінка у Фейсбук:https://www.facebook.com/edinedzherelo/

Контакти

  • 0966452439

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.