bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Виклики та шляхи до доброї освіти у оновленої Березанської ОТГ
01.10.2020

Обговорили у селищній раді 26 представників місцевого самоврядування, громадськості та освітян з центру та периферії на круглому столі, що 24 вересня відбувся за першими результатами громадського аудиту координатора коаліції #ГромадськаПрефектура.

Відкриваючі захід, селищний голова Валерій Хоміцький привітав старт обговорень та побажав знайти порозуміння щодо шляхів до доброї освіти у оновленої громаді. Також голова зазначив, що має ще питання до висновків аудиту:
«Ми будемо шукати потрібні ресурси для збереження та зміцнення освітньої мережі у всіх 4 - х округів ОТГ та 5-ти- сільрадах що приєднуються. І тому нагальними завданнями команди проекту є саме професійний аналіз викликів та напрацювання дієвих кроків по їх доланню в інтересах усіх дітей Березашини».
Методистка коаліції та експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Татьяна Золотухина презентувала учасникам експертного обговорення висновки громадського аудиту стану освіти у Березанської ОТГ та Дмитрівської Краснянської, Краснопільської, Ташинської, Щасливівської сільрадах.
«З одного боку, обмежувальні заходи, пов’язані COVID-19 зменшили власні надходження до бюджету ОТГ та можливості капітальних видатків на утримання та розвиток освітньої мереж. За підсумками 1-го півріччя до спеціального фонду надійшло тільки 92,6% ПДФО, 85 % акцизу, 59,9% єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників, 74% єдиного податку, та інш.
Станом на вересень 2020р 72,6% бюджету ОТГ витрачається на освіту, що вже зараз має виклик розвитку громади. І якщо зараз ¾ бюджету направляється на фінансування освіти, то в майбутньому приєднання ще 5-ти сільрад зі своєю освітньою мережею може поставити під загрозу взагалі розвиток громади.
З іншого боку поки що достатньої державних ресурсів на забезпечення фінансування захищених статей витрат , що направляються на фінансування освіти. Але, індекс фінансової спроможності шкільної освітньої мережі ОТГ в 2020р знаходиться на межі зеленої та помаранчевої зон та має падіння у порівнянні з попереднім періодом.
До того ж, приєднання сільрад разом зі збереженням статус-кво може понизити індекс до червоної зони. Тобто громаді потрібно буде шукати додаткові власні джерела дофінансування освітньої галузі.
В подальшій реалізації проекту планується проведення серії подібних заходів у 4-х старостинських округах та 5-ти сільрадах, що відбудуться протягом вересня - жовтня 2020 р.»
Керівниця відділу освіти Березанської ОТО Анастасія Смоляк нагальність проекту, запевнив у зацікавленості виконкому у його успішної реалізації та пообіцяла надати всю необхідну для громадського аудиту публічну інформацію.
Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
Круглий стіл є заходом проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «ЕКО. Березань», Березанською районною радою та виконкомами Березанської, Коблівської ОТГ та Миколаївським місцевим центром ПВПД в рамках діяльності Мережі із розвитку місцевої демократії та коаліції #ГромадськаПрефектура.

Контакти

  • 47-38-79

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.