bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Рожищі почали фінансувати місцеві ініціативи мешканців
03.11.2020

2020 рік добігає кінця і Рожищенська міська рада (Волинська область), а віднедавна вже об’єднана територіальна громада, може похизуватися новими досягненнями. 

Наприкінці 2019 року рада розпочала працювати над створенням програми підтримки  місцевих ініціатив, аби залучити до розвитку міста більше активних мешканців. Питання коштів завше було каменем спотикання і перепоною для мешканців зробити щось для міста. Але якщо місцева влада готова виділити кошти, а люди готові зробити власними руками, то чому б і ні? Тож у раді розпочали роботу над створенням положення про конкурс міні-грантів на місцеві ідеї. У процесі підготовки відбулося кілька публічних консультацій щодо формату конкурсу, його умов та кількості виділених коштів. 

Ідея щодо запровадження такої програми була запропонована експертами Волинського Інституту Права у рамках реалізації проекту «Запровадження практики взаємодії та співпраці влади та ІГС» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. Та ж громадська організація і вела експертний супровід процесу написання Програми.

За результатами ряду консультаційних заходів було напрацьовано Програму підтримки ідей жителів міста Рожище 2020-2021 і затверджено радою. На конкурс в рамках реалізації Програми виділили 100 тисяч гривень. 

Серед пріоритетних питань конкурсу були такі: благоустрій міського простору; покращення умов проживання та доступності людей з інвалідністю; організація дозвілля; покращення екологічної ситуації; збереження історико-культурної спадщини територіальної громади; впровадження енергозберігаючих заходів; підтримка та розвиток освітніх, культурних і творчих ініціатив.

Участь у конкурсі могли взяти як громадські організації, так і громадські ініціативи. За результатами проведеного конкурсу цьогоріч кошти на реалізацію виграли три ідеї: 

- благоустрій криниці на вулиці Чайковського

- створення гуртка “Юний журналіст”

 

- облаштування зони змістовного дозвілля “Золота тераса”

Сукупний бюджет ініціатив складав майже 55 тисяч, 12 тисяч з яких складає власний внесок авторів ініціативи.

Проект щодо облагородження криниці на вулиці Чайковського – чудовий приклад самооорганізації та співфінансування в цілях забезпечення комфортних та здорових умов життя для мешканців. Відомо, що криниця – єдине джерело питної води для мешканців цієї вулиці. Тож вони реконструювали її та почистили задля забезпечення себе та своїх сусідів водою.

Вартість проекту – 19 тисяч 985 гривень, 3997 з яких – власний внесок авторів ініціативи.

Ініціатива щодо створення гуртка “Юний журналіст” у Рожищенській ЗОШ № 2 передбачала купівлю необхідної комп’ютерної техніки для фіксування, створення та обробки інформації. Ідея полягає у покращенні умов навчального позашкільного процесу та сприяння громадській активності серед учнів. 

Так, за кошти проекту було придбано ноутбук та фотоапарат.

Кошторис проекту –  15 тисяч 440 гривень, 4500 з яких - власний внесок ініціаторів.

Найпомітнішим виявився проект з облаштування зони дозвілля “Золота тераса” для людей похилого віку. Ініціативна група слухачів університету третього покоління Територіального центру соціального обслуговування Рожищенського району взялася за амбітний проект. Ініціатива полягала в облаштуванні території біля Центру для більш комфортного проведення дозвілля у теплі пори року.

 

Проект передбачав посів газонної трави, облаштування лавок та купівлю стільці, закупівлю настільних ігор (шахи та шашки) та навіть офорлення ландшафтного дизайну на території. 

Кошторис проекту – 20 тисяч гривень, 4 тисяч з яких – власний внесок авторів ідеї.

Загалом ціллю Програми підтримки ідей жителів міста Рожище було залучити мешканців міста до творення та розвитку міста. Це хороший спосіб дати можливість людям відчути себе господарями міста і зрозуміти, як працює місцева влада та вчитися взаємодіяти  із нею.

Контакти

  • Ірина Гайдучик 098 120 74 55

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.