bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як вирішити екологічні проблеми на місцевому рівні? Шлях волинської громади
30.11.2020

Тривають заходи проєкту «Запровадження системної роботи Голобської територіальної громади у напрямі охорони довкілля». 19 листопада в селищі Голоби відбувся круглий стіл «Про що ми думаємо коли чуємо «охорона довкілля». Об’єднання зусиль та пошук ідей заради результату». Участь в заході взяли посадовці місцевого самоврядування, депутати та громадські активісти.

Одне із завдань цього круглого столу – презентація результатів засідань фокус-груп, що відбулися у населених пунктах громади у жовтні цього року. Зокрема, мова йшла про забруднення повітря, води та ґрунтів, що пов’язано з використанням хімікатів  у сільському господарстві; про розростання небезпечних рослин (борщівник та амброзія) в окремих територіях громади; зменшення рівня ґрунтових вод (мілішають річки та колодязі, пересихають болота).

Особливу увагу було приділено темі поводження із побутовими відходами.

«Першочергова причина цієї проблеми – відсутність повного пакету законодавства, який би ефективно  регулював питання управління відходами. Ми сподіваємося, що вирішення цього питання буде рухатися і ці закони стимулюватимуть органи місцевого самоврядування приймати певні нормативні акти для вирішення проблем поводження з відходами», – зазначає експертка з питань екології Інна Войло.

Місцеві посадовці погоджуються, що ця проблема є актуальною для громади.

«Дійсно на законодавчому рівні недосконало все прописано. Хотілося б, щоб чітко було зазначено – таке от порушення, той то складає стягнення, більш жорстке стягнення. Напевно настав той час і доходить до критичного, коли потрібно відповідати за свої вчинки», – вважає голова Голобської ТГ Сергій Гарбарук.

Водночас, більшість присутніх висловлювалося, що окрім законодавчого врегулювання у вирішенні проблем навколишнього середовища, важливо виховувати екологічну культуру населення. Зробити це можна завдяки активній і системній інформаційній кампанії та екологічним ініціативам із залученням мешканців громади.

«На основі всіх обговорень ми створимо робочу групу. Враховуючи ситуацію з поширенням коронавірусу, будемо зустрічатися не лише в оф-лайні, а й он-лайні. Напрацюємо зміни у частині екології до Стратегії розвитку Голобської громади, які будуть винесені на публічні обговорення і на сесію для ухвалення депутатами місцевої ради», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Проєкт «Запровадження системної роботи Голобської територіальної громади у напрямі охорони довкілля» реалізовується Волинським Інститутом Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках компоненту проекту EU4USosiet.

 

Контакти

  • Ірина Гайдучик - 098 120 74 55

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.