bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Робота КПВВ «Станиця Луганська» в 2020 році
22.12.2020

 

В 2020 році люди вчилися жити в нових умовах надзвичайної ситуації, не дивно, щозмінилися й правила перетинулініїрозмежуванняміжнепідконтрольною (НПУТ) та підконтрольною уряду Українитериторіями (ПУТ) — для декого з українців КПВВ у 2020 році перетворилися на пастки. В цілому ж варто зазначити, що робота КПВВ «Станиця Луганська» в 2020 році була досить мінлива та напружена, зокрема, це зумовлено тим, що зазначений КПВВ був чи не єдиний, яким працював в умовах карантину, хоча нормальною та стабільною таку роботу назвати важко, оскільки неодноразово люди ставали заручникамиситуації, так, наприклад, ті, хтонамагавсяперетнутилініюрозмежування на Луганщиніперіодично просто застрягали на КПВВ «СтаницяЛуганська» на декількаднів. Без даху над головою, без їжі, а дехто — і без грошей.

Щоб більш детально зрозуміти описану ситуацію, пропонуємо наступний огляд:

Січень 2020 року:

Кількість перетинів КПВВ «Станиця Луганська» у січні склала 29 4016. Проблема із забороною на виїзд на НКУУТ людям, яких включили у єдиний реєстр боржників стає дедалі більш поширеною. В деяких випадках люди залишаються в реєстрі навіть після сплати заборгованостей через бюрократичні затримки та неузгодженості. Це змушує людей залишатися на КУУТ, що спричиняє додаткові витрати, проблеми з працевлаштуванням (людей звільняють через тривалу відсутність), тимчасове роз’єднання сімей та інші труднощі. У січні діти, старші за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України мали труднощі з перетином лінії розмежування через постанову КМУ №815. Таких дітей разом із батьками або опікунами направляли до представників Національної поліції на КПВВ аби скласти заяву про зобов’язання подати документи для отримання паспорта із роз’ясненням причин, з яких дитина не отримала паспорт вчасно.

Для повернення на НКУУТ таким дітям необхідно мати довідку про подання документів у ДМС.

Протягом січня 25 550 вразливих осіб похилого віку отримали підтримку в транспортуванні на КПВВ «Станиця Луганська» електромобілем від НУО «Проліска».

Березень 2020 року: Згідно з поправками до Постанови КМУ №815,діти віком від 14 до 16 років, які не маютьпаспорта громадянина України, можуть перетнутилінію розмежування з НКУУТ за наявностісвідоцтва про народження. До цього вони повиннібули пройти процедуру встановлення особи вполіції і надати акт прийому-передачі.

Незважаючи на те, що перетин кордону впротилежному напрямку не регулюєтьсяПостановою, таким дітям також дозволяєтьсяперетинати лінію розмежування зі свідоцтвом пронародження.

У зв’язку із загрозою поширення COVID-19, представники ДПСУ з 27 лютого почали здійснювати температурний скринінг на всіх п’яти КПВВ.

Усі особи, які перетинають лінію розмежування через КПВВ, проходять процедуру огляду та температурного сканування.

Протягом лютого 23 507 вразливих осіб похилого віку отримали підтримку в транспортуванні на КПВВ «Станиця Луганська» електромобілем від НУО «Проліска».

Березень 2020 року:

У рамках заходів, спрямованих на припинення поширення COVID19, штаб ООС призупинив діяльність КПВВ в два етапи: з 17 березня люди мали можливість перетину лінії розмежування тільки у напрямку своєї прописки: особи з реєстрацією на НКУУТ/КУУТ могли потрапити тільки на НКУУТ/КУУТ відповідно. Також, працівники ДПСУ могли надати дозвіл на перетин лінії розмежування у термінових випадках (розлука з сім’єю, критичний стан здоров’я, тощо).

Починаючи з 22 березня, КПВВ (КУУТ) повністю призупинили роботу, в той час як влада НКУУТ зробила це днем раніше. Тому деякі люди пройшли КПВВ на стороні КУУТ, але їм довелося повернутися, тому що їм не надали дозвіл на перетин на боці НКУУТ. Через ці обмеження деякі люди не могли перетнути лінію розмежування, незважаючи на наявність достатніх підстав для перетину і відповідної реєстрації за місцем проживання.  На КПВВ «Станиця Луганська» в цей період склалася найбільш гостра ситуація склалася: понад 40 осіб, яким не вдалося перетнути лінію розмежування до призупинення роботи КПВВ, застрягли на боці КУУТ в очікуванні можливості перетину лінії розмежування.

Квітень 2020 року:

КПВВ продовжує працювати в обмеженому режимі у зв’язку з карантином. Наразі, перетин через КПВВ вимагає спеціального дозволу з обох сторін. Однак, навіть після отримання дозволу на перетин лінії розмежування з одного боку, інша сторона може не надати згоди. Працівники ДПСУ можуть дозволити перетин лінії розмежування у термінових випадках і тільки за рішенням штабу ООС. Тому люди вимушені були подавати заявки та чекати рішення.

У зазначений період більш ніж 120 осіб намагалися перетнути лінію розмежування на КПВВ «Станиця Луганська». Проблема з людьми, які наприкінці березня застрягли на КПВВ на декілька днів, була частково вирішена 1 квітня. Але протягом квітня кількість людей, що очікують дозволу від Штабу ООС на перетин лінії розмежування, продовжувала зростати кожного дня.

Травень 2020 року:

Протягом травня, понад 160 осіб отримали дозвіл на перетин лінії розмежування в обох напрямках. Більшість з них (156 випадків) були зареєстровані на КПВВ «Станиця Луганська» за заздалегідь узгодженим списком людей. Проте, є певне занепокоєння щодо прозорості формування цього списку, оскільки ця процедура не була достатньо роз’яснена. За інформацією з відкритих джерел, в середині травня понад 700 осіб були включені в цей список, проте, дозвіл отримали менше третини. З огляду на це, неможливість перетину лінії розмежування іноді змушує людей вдаватися до нелегальних способів перетину.

Червень 2020 року:

9 червня Штаб ООС повідомив, що з 10 червня починають працювати КПВВ. Втім, проблема свободи пересування через лінію розмежування залишається невирішеною: люди, які прийшли на КПВВ, очікуючи, що КПВВ відновить свою роботу 10 червня, опинилися в глухому куті: у багатьох випадках люди залишилися на КПВВ, чекаючи, коли КПВВ на НПУТ відновлять свою роботу. Так, 10 червня на КПВВ «Станиця Луганська», ДПСУ пропустили через лінію розмежування перших шістьох осіб у бік НПУТ, але люди були змушені повернутися, тому що їм не надали дозволу на перетин на стороні НПУТ. Однак, як і в попередньому місяці, людям дозволили перетнути лінію розмежування за заздалегідь узгодженим списком 13-15 червня. З 16 червня де-факто влада НПУТ дозволяє в’їзд на НПУТ тільки після заздалегідь затвердженого списку осіб.

З 28 червня знову КПВВ на НПУТ призупинили свою роботу без зазначення дати відновлення регулярного руху.

Липень 2020 року:

Загальна кількість людей, які здійснили перетин лінії розмежування в липні на КПВВ «Станиця Луганська» в Луганській області, становила 12 560 осіб у напрямку ПУТ та 10 274 – у напрямку НПУТ, адже на цьому КПВВ правила перетину лінії розмежування дещо менш ускладнені. Протягом липня де-факто влада НПУТ Луганської області дозволяла в’їзд за наявності прописки НПУТ в Луганській області. Ті люди, які не мають підтвердження прописки, потребують або дозволу на в’їзд від де-факто влади, або будь-якого документу на підтвердження їхнього постійного місця проживання на НПУТ в Луганській області. Так, з 23 липня щодня майже 10 осіб залишалися на ніч під навісом в нейтральній зоні, пізніше деяким з них вдалося надати платіжні квитанції з ЖЕКу, які підтверджували їхнє місце проживання на НПУТ.

Крім того, в зазначений період люди стикнулися з труднощами щодо процедури перетину лінії розмежування через проблеми з додатком «Дій вдома». Так, якщо люди, які здійснили перетин лінії розмежування у бік ПУТ в Луганській області у разі, якщо у них немає можливості встановити додаток «Дій вдома», раніше могли пройти обсервацію в довколишні населені пункти (Станиця Луганська, Петропавлівка тощо), але наразі там немає вільних місць. Тож, якщо людина немає можливості встановити додаток, вона змушена повертатися на НПУТ.

Серпень 2020 року:

В Луганській області на КПВВ «Станиця Луганська», у серпні, загальна кількість людей, які здійснили перетин лінії розмежування становила понад 25 000 осіб у напрямку ПУТ та понад 22 000 осіб у напрямку НПУТ.  На КПВВ «Станиця Луганська» знову ж таки перетин до НПУТ можливий лише за наявності прописки НПУТ в Луганській області. Тож, зі спрощенням процедури перетину лінії розмежування, потік людей збільшився, що призвело до черг в першій половині дня протягом усього місяця: в окремі дні черги сягали близько 1 500 осіб у напрямку ПУТ. В результаті збільшеної кількості перетинів, високого температурного режиму і черг, протягом серпня понад 30 осіб знепритомніли.

Люди продовжують стикатися з труднощами щодо процедури перетину лінії розмежування на КПВВ «Станиця Луганська» через проблеми з додатком «Дій вдома». Іноді додаток перевантажено, і користувачам пропонується активувати його пізніше. Крім того, після введення номера мобільного телефону інколи з’являється вікно помилки. Смартфони, з операційною системою ранішою ніж Android 4.4, взагалі не підтримували цей додаток.

Вересень 2020 року:

Зміни в правилах перетину лінії розмежування та перевезення товарів були внесені наприкінці вересня де-факто владою Луганської області: Жителі НПУТ в Луганській області тепер можуть перетинати КПВВ «Станиця Луганська» у напрямку до ПУТ і назад тільки один раз на місяць.

Правила НПУТ щодо перевезення товарів через КПВВ тепер схожі з правилами ПУТ. Були визначені три різні категорії товарів: дозволені без обмеження, дозволені з обмеженням, заборонені. Перевезення товарів в комерційних цілях заборонена.

В Луганській області на КПВВ «Станиця Луганська», у вересні, загальна кількість людей, які здійснили перетин лінії розмежування становила понад 39 000 осіб у напрямку ПУТ та понад 44 000 осіб у напрямку НПУТ. На КПВВ «Станиця Луганська» перетин до НПУТ можливий за наявності прописки НПУТ в Луганській області.

Ситуація в Луганській області щодо обсервації залишається незмінною: немає вільних місць. Тож, якщо людина немає можливості встановити додаток при перетині лінії розмежування у бік ПУТ, вона змушена повертатися на НПУТ.

Жовтень 2020 року:

01 жовтня 2020 року стало відомо, що КПВВ “Станиця Луганська” тимчасово припинив роботу через пожежі, які спровокували детонацію вибухових пристроїв поблизу пункту пропуску.

Втім, 05 жовтня після ліквідації лісових пожеж поблизу відновив свою роботу КПВВ “Станиця Луганська”. Але потік людей став менше, ніж був впродовж всього карантину.

З 15 жовтня до 01 листопада Україна закриває КПВВ «Станиця Луганська». Причина - запобігання поширенню COVID-19 в Луганській області. При цьому в штабі ООС відзначили, що у випадках соціально-гуманітарного характеру командування може дозволити проїзд через КПВВ (в разі смерті близьких, термінової операції і т.д.). Всі випадки будуть розглядатися індивідуально штабом ООС і Державною прикордонною службою України.

На КПВВ почали знову збиратися люди, які не встигли перетнути лінію розмежування до закриття КПВВ. Зрештою 24 жовтня через КПВВ «Станиця Луганська», все-таки, пропустили людей. Натомість, 28 жовтня стало відомо, що тимчасове припинення пропуску людей через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на лінії розмежування в Донбасі за наказом командувача об’єднаних сил продовжили до 23 годин 59 хв 15 листопада через важку епідемічної ситуацію на окупованій території, повідомляє прес-центр операції Об’єднаних сил. Ситуація на КПВВ продовжує бути напруженою.

Листопад 2020 року:

Станом на початок листопада, перетин лінії розмежування в бік НПУТ був ще більш обмежений, внаслідок поширення COVID-19. Перетин був можливий тільки на підставі спеціального дозволу від штабу ООС для людей з реєстрацією за місцем проживання на НПУТ Луганської області і які мають вагомі гуманітарні підстави для перетину. З 10 листопада штаб ООС видав наказ про скасування цих обмежень і відновлення роботи КПВВ «Станиця Луганська». У листопаді, 13 981 осіб здійснили перетин лінії розмежування у бік ПУТ, та 13 595 осіб у напрямку НПУТ.

Завдяки відновленню повноцінної роботи КПВВ «Станиця Луганська» з 10 листопада, кількість перетинів лінії розмежування підвищилася на 35 процентних пунктів у листопаді в порівнянні з жовтнем (29 184 та 21 373 відповідно).

Протягом листопада, 5 508 вразливих осіб похилого віку отримали допомогу в транспортуванні на КПВВ «Станиця Луганська» електромобілем.

Грудень 2020 року:

В Луганськійобласті попри 3 відкритихпункти пропуску з боку ДержприкордонслужбиУкраїни, фактично пройти можналише через КПВВ “СтаницяЛуганська”. Цей пункт відкритий з 08:00 до 16:00 щодня.

Але згідно з умовамибойовиків, люди можуть пройти цей пункт пропуску лише раз на місяць. Проте, варто зауважити, що на КПВВ “СтаницяЛуганська” черги в рази менші, ніж до карантину.

Вранці 15 грудня до медиків на КПВВ “СтаницяЛуганська” звернулися 2 жінки про допомогу. В однієїбулирвані рани на гомілці, хочаодягбувцілий. Ще в однієї жінки діагностували закритий внутрішній перелом двох кісточок гомілковостопного суглоба. Жінка впала в сірій зоні на КПВВ, коли її заштовхав натовп у черзі.

 

Публікації правової корисної інформації здійснюються в рамках проекту “Права людини в дії” за підтримки USAID.

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.