bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Базовий тренінг для моніторів національного превентивного механізму
13.10.2020

З 26.10.2020 по 16.11.2020 жовтня 2020 року громадська організація “Україна без тортур” разом із Департаментом з питань реалізації національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки МФ “Відродження” та ПРООН організовують базовий навчальний тренінг для громадських моніторів з моніторингу місць несвободи. Навчання відбуватимется у два етапи: онлайн і вживу. Для учасників, які отримають запрошення на тренінг, участь безкоштовна.

Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для попередження жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. 

В Україні реалізація національного превентивного механізму покладена  на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і з 2012 р діє у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами, які беруть участь на громадських засадах.

Метою тренінгу є підготовка нових громадських моніторів для моніторингу місць несвободи.

Учасникиправозахисники, представники громадських організацій, активісти та волонтери, які співпрацюють або зацікавлені у співпраці з правозахисними організаціями та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Базові критерії монітора:

– бути повнолітнім громадянином України;

– мати базову вищу профільну освіту;

– не мати непогашеної судимості;

– не перебувати на державній службі;

– бути готовим підписати декларацію монітора (етичний кодекс монітора) та дотримуватись її положень.

Програма тренінгу включає:

– загальні питання НПМ (історія, місія, завдання, становлення та розвиток НПМ в Україні);

– визначення, особливості, класифікація місць несвободи в Україні;

– мінімальний стандарт належного поводження в місцях несвободи;

– принципи та методи моніторингу місць несвободи;

– вивчення досвіду роботи НПМ зарубіжних країн;

– організація взаємодії з державними органами.

Мованавчання проводиться українською мовою.

Критерії відбору:

Група кандидатів на навчання формується за результатами конкурсного відбору, який проводить Робоча група з відбору і навчання моніторів для здійснення моніторингових візитів до місць несвободи, що створена рішенням Координаційної ради з питань реалізації національного превентивного механізму при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини (Протокол № 1 від 15.11.2018 р.) на основі досвіду, мотивації учасників та принципу регіонального балансу з особливим акцентом на кандидатів з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Тернопільської, Чернівецької областей.

За результатами тренінгу Робоча група рекомендуватиме Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини кандидатури з числа учасників тренінгу для затвердження та надання персональних доручень на право здійснення моніторингових візитів до місць несвободи на громадських засадах (на безоплатній основі) в рамках реалізації НПМ. Рішення про затвердження кандидатур буде базуватись на активності учасників під час онлайн навчання. Остаточне рішення щодо затвердження кандидатур та вручення персональних доручень приймає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

ФОРМАТ ПРОВЕДЕННЯ БАЗОВОГО ТРЕНІНГУ У 2020 

Базовий тренінг у 2020 році буде проходити в умовах пандемії COVID-19, тому навчання буде відбуватись у два етапи: онлайн навчання та живе навчання.

Онлайн навчання

1) Кожен учасник повинен пройти онлайн-модуль «Вступний курс з підготовки моніторів національного превентивного механізму».

Звертаємо Вашу увагу, що онлайн-модуль є обов’язковим етапом у Базовому навчанні з підготовки моніторів національного превентивного механізму для всіх претендентів на участь. Учасники, які не пройдуть онлайн навчання, не будуть розглядатись комісією з відбору та навчання моніторів НПМ.

Для проходження навчального модулю з прав людини необхідно зареєструватись на ресурсі: https://ilia.humanrightshouse.org/ 

Онлайн-курс складається з 5-ти лекцій: 

  1. Еволюція та філософія прав людини
  2. Права людини: основні поняття
  3. Каталог прав людини, основні міжнародні документи
  4. Права людини в конституції
  5. Обмеження прав людини: критерії правомірності.

Після реєстрації на ресурсі напишіть листа на: [email protected] з позначкою «реєстрація ilia» у тілі листа вкажіть електронну адресу, яку ви надали при реєстрації на ресурсі. 

Доступ до курсу буде наданий протягом 24 годин з моменту реєстрації на ресурсі.

2) Для учасників, які пройдуть онлайн-модуль «Вступний курс з підготовки моніторів національного превентивного механізму» буде запропонована низка вебінарів та відеолекцій, які записані експертами з моніторингу місць несвободи та  співробітниками Департаменту з реалізації НПМ.

Живе навчання 

За результатами проходження онлайн частини тренінгу та засіданню Комісії  з відбору і навчання моніторів при Уповноваженому з прав людини, будуть запрошені учасники для проходження оффлайн (face-to-face) тренінгів. 

Живі тренінги заплановані на 12-25 листопада 2020 р., і відбуватимуться на базі PROVOKATOR у Львові, Харкові та за можливістю у Києві. Тренінг триватиме 2 повних дні (1 ніч). Присутність та участь на всіх заняттях – обов’язкова!

Timeline проведення тренінгу у 2020 році

23 жовтня – дедлайн прийому заявок на участь. 

23 жовтня  – 28 жовтня – проходження онлайн частини навчання “Вступний курс з підготовки моніторів національного превентивного механізму”

29 жовтня – перший загальний вебінар, щодо аналізу основних положень “Підготовчого онлайн курс Базового тренінгу”.

30 жовтня – 6 листопада – навчання за вебінарами та  записаними відеолекціями, записаних співробітниками Секретаріату Уповноваженого ВРУ та досвідченими моніторами НПМ, представникам НГО.

6 листопада – засідання Комісії  з відбору і навчання моніторів при Уповноваженому з прав людини для проходження «Основного базового тренінгу».

12-25 листопада проведення Основного базового тренінгу у Харкові і Львові

Як подати заявку?

Для участі у конкурсі необхідно подати АНКЕТУ встановленого зразка за посиланням: https://forms.gle/DtBEvFZTkF9sdcW99 (обов‘язково написавши розгорнутого мотиваційного листа, у якому пояснити наміри й причини бути монітором НПМ)

Пріоритетною, але не обов’язковою буде рекомендація діючого монітора та регіонального представника або координатора взаємодії із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в регіоні, області. Надсилайте його на [email protected] до кінцевої дати конкурсу.

Дедлайн подачі заявок: 23 жовтня 2020 року

Учасники конкурсу будуть поінформовані про результати не пізніше 25 жовтня 2020 року

Організатори залишають за собою право не пояснювати причини відбору та відхилення кандидатур на участь у базовому тренінгу.

За додатковою інформацією звертайтесь: +38 (067) 011-45-45 або е-mail: [email protected] 

Приєднуйся до команди громадських моніторів!


Базовий тренінг для моніторів НПМ організовується ГО “Україна без тортур” спільно з Офісом Уповноваженого з прав людини та за підтримки МФ “Відродження” та ПРООН.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.