bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Встигни у новий реєстр НПО: запитання і відповіді
14.12.2016

У рамках спецпроекту «Встигни у новий реєстр НПО», ініційованого Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Проекту USAID «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень ми отримали низку запитань від наших читачів, які вирішили зібрати в окремий матеріал. Консультаційну допомогу надавала консультантка з питань реєстрації громадських та благодійних організацій Юлія Литвинова.

Чи треба нашій організації перереєстровуватися, якщо ми зареєстровані та внесені до реєстру неприбуткових організацій у квітні цього року?

Відповідь: Про всяк випадок краще перевірити. Включення в новий реєстр неприбуткових установ та організацій передбачає отримання нової ознаки неприбутковості (для ГО – 0032) та появу в відкритому реєстрі.

Що робити, якщо ми не маємо зайвих коштів переробляти статут та завіряти його у нотаріуса?

Відповідь: Приведення статуту у відповідність на вимогу законодавства є безкоштовною. Зокрема, це вказано в останньому абзаці частини 1 статті 36 Закону «Про державну реєстрацію»:

Адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, фізичну особу-підприємця та громадське формування, що не має статусу юридичної особи, у тому числі змін до установчих документів, пов’язаних із приведенням їх у відповідність із законами України у строк, визначений цими законами.

Я не знаю, які пункти потрібно внести в статут благодійного фонду для перереєстрації. Що робити?

Відповідь: Відповідь на своє запитання дивіться у нашому матеріалі за посиланням.

Чи є якісь особливості подачі документів до нового Реєстру НПО, якщо у нас обласний осередок Всеукраїнської громадської організації?

Відповідь: В першу чергу, привести статут у відповідність має материнська всеукраїнська організація. Якщо ви дієте на основі власного статуту чи положення, вам треба приводити у відповідність до вимог ПКУ та статуту всеукраїнської організації його. Для включення до нового реєстру НПО, крім заяви 1-РН, вам необхідно також подати документ, який підтверджує належність до всеукраїнської організації.

Про який прибуток мова йде? Організація не прибуткова.

Відповідь: Відповідно до законодавства, ГО та БО можуть займатися підприємницькою діяльністю. Крім того, неприбутковість є свого роду пільгою від держави, а не чимось, що присвоюється апріорі.

Як здійснити оплату за перереєстрацію (410 грн)?

Відповідь: Відповідно до прийнятого законопроекту 5067 (закон 1666) плата за приведення статутів у відповідність до вимог ПКУ відсутня. За державну реєстрацію інших змін для ГО та БО – складає 10% розміру мінімальної заробітної плати (140 грн). Реквізити можна знайти на сайтах обласних управлінь юстиції або за контактними телефонами відділів державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань.

У статуті нашої МГО уже вказані зазначені вимоги, чи потрібна перереєстрація?

Відповідь: Якщо статут вашої організації відповідає переліченим вимогам, але ви і досі маєте ознаку неприбутковості 0006, вам необхідно звернутися до податкової інспекції з заявою 1-РН для отримання нової ознаки (0032) та включення в новий реєстр.

Де можна знайти і завантажити зразки типових документів для перереєстрації громадської організації в зв'язку з прийняттям змін до ПКУ?

Відповідь: Оновлений бланк заяви ви можете завантажити за посиланням. Вам необхідна заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Для отримання детальнішої інформації читайте публікації в рамках спецпроекту:

Спецпроект «Встигни у новий Реєстр НПО» ініційований Ресурсним центром ГУРТ за підтримки проекту USAID «Громадяни в дії». Ми закликаємо представників українських НПО пропонувати блогозаписи, історії успіху чи «репресій», що розповідають про Ваш шлях потрапляння до нового Реєстру, активно коментувати матеріали спецпроекту, долучатися до обговорень та, за потреби, висловлюватися щодо спільних дій для захисту прав українських НПО.

Контакти

  • УНЦПД
  • Гаряча лінія з реєстрації організацій громадянського суспільства
  • [email protected]
  • +38044 227 54 20; 063 234 74 40
  • http://www.ucipr.org.ua/index.ph...
  • https://www.facebook.com/citizensinactionUA/

Коментарі

Наталія Князєва   2655 днів тому   #  

Прохання дати покроковий алгоритм по внесенню змін в Статут ГО юридичної особи з посиланнями на документи. По типу (наприклад):
Крок 1 - внести зміни,
Крок 2 - зробити протоколи,
Крок 3 - заповвнити заяву (дати посилання на зразок),
Крок 4 - віднести... заяву і ....
Крок 5 - в такий-то строк отримати відповідь.

Дякую

Вибачте, але я його ніде не знайшла.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.