bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодь, яка вона сьогодні?
22.06.2011

З книжками «Забезпечення сталого розвитку регіонів, як запорука демократії в Україні: сучасний стан і перспективи», «Світ навколо нас: сучасні виклики та глобальні тренди», «Молодь ХХІ сторіччя: виклики інформаційного віку», «Громадянське суспільство в Україні: регіональний вимір» можна ознайомитися на сайті ya.org.ua

Короткий огляд книжок:

«Забезпечення сталого розвитку регіонів, як запорука демократії в Україні: сучасний стан і перспективи»

Сталий розвиток регіонів та комплексний підхід до адміністративної реформи — найгостріша проблема, яка зачіпає кожного автора книги. Молоді дослідники не просто вказують на теоретичні можливості підходу до даного питання, а й пропонують власне бачення територіального розвитку. Аналіз історичного розвитку регіонів дає можливість врахувати помилки попередників та взяти до уваги їх успішний досвід. Реформа дозволить місцевим громадам не тільки оптимально розподіляти бюджет області, міста, села чи селища, а й забезпечити зростання наповнюваності місцевої казни; населення матиме змогу отримувати більш якісні соціальні та інші послуги; децентралізація влади надасть можливість місцевій владі ближче ознайомитися з проблемами власної громади та вирішити їх.

Книга висвітлює й низку інших проблем: аспекти регіональної політики, екологічну ситуацію в Україні; історичні аспекти розвитку кожного з регіонів; розвиток туристичної галузі в окремих областях; поліпшення інвестиційного клімату у депресивних регіонах; розвиток агропромислового комплексу на місцях та ін.

Для сталого розвитку українських регіонів, як зазначає переважна більшість авторів книги, вже чимало зроблено: напрацьована вагома правова база, здійснено чимало кроків із її реалізації у житті. Залишилося одне6 довести почату справу до логічного завершення.

Світ навколо нас: сучасні виклики та глобальні тренди”

Назва книги засвідчила, що українську молодь цікавить широке коло питань, а саме: світова економічна криза та українська економіка; як в умовах глобалізації не тільки використовувати переваги глобалізаційного світу, а й зберегти власну ідентичність; чому проблема тероризму досі не вирішена і яку позицію у даному питанні займає Україна; глобальний вплив повальної комп’ютеризації на українську молодь, її психічне та духовне переродження; відповідність сучасної освіти вимогам глобалізаційного світу та українському ринку праці і багато інших.

Висновки, до яких приходять автори, не сповнені оптимізму, проте дозволяють знаходити вихід із будь-якої ситуації. Так, глобалізації молоді автори протиставляють власну модель розвитку, можливість зберегти традиції, глибоку народну культуру і національні інтереси. Комп’ютерну залежність молодих можна вилікувати активними видами спорту, волонтерством, громадською діяльністю. Освіту сприймати перш за все як самоосвіту і шукати власний життєвий і творчий шлях. Головне для України — зберегти інформаційну безпеку у наскрізь глобалізованому світі і не піддаватися діям, які можуть спричинити деструктивні дії у суспільстві.

«Молодь ХХІ сторіччя: виклики інформаційного віку»

Найбільший виклик, який стоїть перед сучасною українською молоддю, це інтернет-залежність, яка помалу обганяє наркоманію, алкоголізм, і як результат — повну деградацію молодої людини. Автори книги пильно дослідили не тільки, які бувають інтернет-спільноти, а й назвали причини їх виникнення, поширення та експансії. Статистика невтішна: все частіше молоде покоління замінює реальне життя Всесвітньою павутиною: кількість блогерів, прихильників соціальних мереж та інших онлайн-угруповань щороку росте. Соціологи зауважують: зростає не тільки чисельність юнаків і дівчат, не здатних обмежити вплив електронних систем на своє життя, щороку зменшується вік підлітків, яких, крім віртуальних ігор та розвах, нічого в житті не цікавить.

Книга відзначає розмежування державної молодіжної політики на папері та у реальному житті: молодій людині не тільки важко отримати безкоштовну освіту чи працевлаштуватися за спеціальністю, а й не доводиться розраховувати на підтримку держави у молодіжному кредитуванні, достойній заробітній платі та соціальному забезпеченні.

Молодь — це майбутнє держави, переконані автори текстів. А вона, українська молодь, обдарована, гарна, дієва, що підтверджує її затребуваність на американському та європейському ринках праці. Небажання влади дивитися і бачити таку ситуацію призводить до нівеляції всіх зусиль, спрямованих на виховання і плекання талановитого майбутнього: молоді спеціалісти їдуть за кордон, і ніякий патріотизм не здатен залишити їх у рідній державі.

Зміна молодіжної політики, підтримка молодіжного бізнесу, а також соціальні гарантії для молодих спеціалістів, науковців, сімей здатні утримати вчорашніх студентів на батьківщині і покращити економічну ситуацію в Україні.

Тема розвитку громадянського суспільства в Україні останнім часом стає все більш актуальною. Протягом останнього десятиліття в Україні помітно активізувалася діяльність молодіжних громадських організацій, рухів, спілок, об’єднань та ін., яких сьогодні називають інституціями громадянського суспільства, часто неповністю розуміючи значення цього словосполучення. Що ми вкладаємо у поняття громадянське суспільство? Які головні ознаки громсупільства, чим воно живее, як функціонує в Україні намагалися розібратися учасники проекту МА в книзі « Громадянське суспільство в Україні: регіональний вимір»

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Альона Доля
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.