bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Кіровограді будуть впроваджувати досвід пенітенціарної реформи Великобританії
08.08.2011

Нинішнє літо для Кіровоградської виправної колонії №6 видалось багатим на значні події та святкові заходи, адже в цьому році установа відсвяткувала п’ятдесятиріччя.

Одним із таких незвичайних та цікавих заходів була зустріч громадських активістів Україні та Великої Британії із засудженими, які відбувають покарання в установі.

Ця подія стала можливою завдяки дозволу Управління державної пенітенціарної служби в Кіровоградській області.

Такий візит було здійснено в рамках співпраці Кіровоградської Громадської організації «Територія успіху» та “The Churches Regional Commission in North East England” щодо вивчення досвіду роботи з правопорушниками, їх реабілітації та соціальної адаптації.

Дякуючи наданим Британською радою ресурсам обидві організації змогли відвідати установи виконання покарань в Англії та Україні, адже ці організації розвивають партнерство для обміну думками та досвідом щодо пенітенціарної реформи і вирішення актуальних питань що стоять перед системою виконання покарань України.

Подолання розриву між засудженими та суспільством – було одним із ключових питань, що обговорювалося в ході консультацій та діалогу з правопорушниками під час візитів до в’язниць України та Великої Британії.

Наразі в’язниці та в’язнична система, як в Британії, так і в нашій країні знаходяться в певній критичній ситуації. Перенаповнення тюрем, необхідність вдосконалення підтримки вразливих груп в місцях позбавлення волі, недостатність можливостей для працевлаштування засуджених - проблеми, що є актуальними для обох країн. Під час свого нещодавнього виступу Міністр юстиції Великої Британії наголосив на необхідності розвитку системи трудової зайнятості засуджених. Подібні настрої висловили і засуджені Кіровоградської виправної колоні №6. Під час спілкування вони зазначили, що вітають «реальну можливість працювати» та реалістичну фінансову нагороду за таку працю. На їх переконання таке працевлаштування дозволяє повернутись до нормального життя після звільнення.

На думку громадських активістів, подібний «голос» громадськості має бути врахований при проведенні будь яких реформ.

Зокрема реформи кримінально-виконавчої системи, яка окрім того, має врахувати і кращий міжнародний досвід. Саме тому, більшість НУО, що беруть участь в роботі з правопорушниками у виправних установах, вітають впровадженні ініціатив міжнародних організацій, приміром таких як Penal Reform International. Разом з тим, відвідавши Україну, представники “The Churches Regional Commission in North East England” висловили одне застереження, яке вони побачили в нашій країні. Зокрема вони зазначили, що не зважаючи на те, що Україна ратифікувала основні конвенції з Прав Людини та має членство в Раді Європи, міжнародні стандарти впроваджуються дуже повільно. Цьому заважають «нездатність використання міжнародних досягнень, не повне розуміння та невірна інтерпретація цих норм чиновниками та державними службовцями».

Bridging the Gap – подолання розриву, пропонує інноваційний шлях вперед

Надання засудженим можливості брати відповідальність за своє подальше життя на себе та розвиток взаємодопомоги і волонтерства – покращують добробут та сприяють ресоціалізації осіб, які знаходяться в пенітенціарних установах, та є інноваційним способом реформування тюремної системи.

Такий висновок зробила у власній доповіді Prison Reform Trust (PRT) щодо цільової реформи англійської пенітенціарної системи.

Ця організація, була створена у Великобританії в 1981 році для сприяння дискусії про умови утримання у в’язницях, підвищення інтересу до в’язниць з боку громадськості, політиків та представників влади. Кінцевою метою власної діяльності, активісти організації, бачили конструктивну реформу в’язничної системи в Англії.

Важливим завданням, що стояло перед PRT у Великобританії було подолання громадського упередження проти реформи пенітенціарної системи. За твердженнями фахівців “The Churches Regional Commission in North East England”, саме така проблема зараз вкрай актуальна і для України. Тому для нашої держави ефективним буде використання британського досвіду реформування пенітенціарної системи, яке базувалось на розвитку громадської активності у в’язницях. Так згідно доповіді Prison Reform Trust (Time Well Spent, by Kimmett Edgar, Jessica Jacobson and Kathy Biggar 2011) у Британських тюрмах існує п’ять типів громадської активності. При цьому дослідження, що лягло в основу доповіді, було проведено у 82 в’язницях Англії та Уельсу. За його результатами було визначено, що більшість в’язниць забезпечують засуджених можливістю вести активне громадське життя, незважаючи на позбавлення волі.


На думку авторів дослідження активна громадська позиція та її використання для засуджених несе багато позитивних моментів та суттєво підвищує спроможність людини після звільнення соціалізуватись і вести законослухняне життя.

Це твердження підтримали і де які засуджені, які прийняли участь в досліджені, зокрема вони повідомили: “Я завжди жив по принципу - брати, брати і ще раз брати, але я ніколи не давав нічого натомість … Спробувавши себе в волонтерстві та наданні допомоги іншим, я зрозумів, що треба жити по - іншому. Це змушує мене відчувати себе в сто разів краще, ніж раніше… якщо я можу дати що-небудь, а не приймати “.

“Велику частину мого життя я робив погані речі, і практично ні кому не приносив добра. Волонтерство допомогло мені переоцінити моє життя. Звісно ж воно не компенсує те що я робив раніше, але тепер я зможу бути більш цінним для суспільства в майбутньому “.

Директор Prison Reform Trust резюмуючи доповідь зазначив: “Ніхто не потрапляє до в’язниці за хорошу поведінку. Але ця доповідь показує, що ув’язнені можуть робити добре для інших, робити власний внесок у розвиток суспільства, відшкодувати збитки та брати відповідальність за своє життя і майбутнє. Хіба це не те чого ми хочемо від тюрми? ”

Bridging the Gap – подолання розриву? Які перспективи на майбутнє?

На основі дослідження та доповіді Prison Reform Trust громадські активісти ГО «Територія успіху» та “The Churches Regional Commission in North East England” вирішили розвивати співробітництво в напрямку створення можливостей для громадської активності в місцях позбавленця волі. Одним із напрямків подальшої роботи є відстеження результативності руху взаємодопомоги та волонтерства в пенітенціарних установах та переконання фахівців пенітенціарної служби в доцільності розвитку такої активності. Також буде приділена увага аналізу та визначенню умов, необхідних для розвитку громадської активності серед засуджених.

The NGO “Territory of Success” works in cooperation with the Office of State Department for Ukraine for Execution of Punishments in the Kirovograd region. The organisation workers and volunteers have regular contact with the local prison and provide both a range of support services and local advocacy addressing key issues and concerns relating to social policy and practice. The strength and consistency of “Territory of Success” as an organisation is that included in its ‘workforce team’ are ex- offenders who have experience of prison systems and regimes but have reconstructed their identity as key workers in the NGO service provision role.

  • Jim Robertson Churches Regional Commission in North East England St James’, Northumberland Road Newcastle upon Tyne UK NE1 8JF 00 44 [0] 191 232 0296 [email protected]
  • Volodymyr Bocharov-Tuz NGO “Territory of Success” Egorova st. Aprt.19 of 2. Kirovograd, 25015, Ukraine 00 380 97 282 65 21

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.