bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Групи взаємодопомоги в бізнесі: перспективи для розвитку громад
26.08.2011

…ми мусимо тепер експериментувати…, щоб ми мали змогу знайти своє
відповідне місце у світі завтрашньому, замість залишатися у світі вчорашньому.
П’єр Еліот Трудо, прем’єр-міністр Канади

Впродовж останніх років ми спостерігали певну розгубленість українського бізнесу в зусиллях налагодити життя в нових умовах. Тому, керуючись принципом, що «єдина помилка — нічого не робити, навіть, якщо ви поки що можете зробити небагато», в серпні 2010 р. було ініційовано Програму розвитку українського бізнесу. Розпочата в Івано-Франківську як продовження Програми «Розпочни і вдосконалюй свій бізнес», вона поступово починає охоплювати й інші регіони України.

Дана Програма орієнтована на власників бізнес-організацій, які відкриті для змін і мають «мужність навчатися», та сприяє як оптимізації діяльності діючого бізнесу, так й у впровадженні нових проектів.

В її рамках:

  • Започатковану працю Групи розвитку бізнесу (поки що тільки в м. Івано-Франківську) як постійно діючого об'єднання власників підприємств малого і середнього бізнесу, створеного за принципом групи взаємодопомоги. Основу Групи склали учасниці проекту Європейського Союзу та Міжнародного бюро праці (ЄС-МБП) «Рівність жінок і чоловіків у світі праці», які впродовж 2010 р. брали участь в програмі «Розпочни і вдосконалюй свій бізнес».

    Праця Групи орієнтована на постійний діалог та періодичні тематичні зустрічі з актуальних питань із залученням відповідних фахівців. Крім того, її учасники надають один одному професійну допомогу з урахуванням спеціального дисконту. Якщо взяти до уваги, що на сьогодні Група об’єднує 27 бізнес-організацій практично з усіх сфер, то проблем з пошуком відповідних фахівців ми не маємо.
  • Впроваджено інформаційний проект «Швидка інформаційна допомога», в рамках якого спеціалісти з різних напрямків оперативно анонсують через Групу розвитку бізнесу у Facebook новини щодо змін та нововведень в управлінні, законодавстві, оподаткуванні ін.; отримувачами інформації є понад 60 власників та/або керівників комерційних організацій, в т. ч. поза межами Івано-Франківської обл.
  • Започатковано електронний каталог БІБЛІОТЕКА КЕРІВНИКА для зацікавлених питаннями управління в різних сферах життя та діяльності (доступний без обмежень на www.perspective-m.com.ua). В Бібліотеці анонсуються видання, кінострічки, публікації, які, на думку ініціаторів проекту, покликані допомогти в розумінні ситуації, прийнятті рішень, управлінні, баченні перспектив, самопізнанні та самовдосконаленні.
  • Спільними зусиллями започатковано конференції для бізнесу у форматі barcamp під назвою «BizCamp: знання, досвід, технології для бізнесу».Станом на сьогодні вже проведено дві такі конференції, в Івано-Франківську (14.05) та Києві (30.06), та готуються ще дві – в Івано-Франківську (08.10) та Рівному (листопад).

    Детальніша інформація про другу конференцію в ІФ незабаром буде доступна на www.bizcamp.if.ua (поки що там інформація про попередню, за винятком програми)
  • В рамках співпраці з МІМ-Київ започатковано Мафію-клуб для зацікавлених питаннями бізнес-етикету, особливостей спілкування, формування довіри та партнерства, зустрічі в рамках якої відбуваються кожної першої середи місяця.

«Мафія» - це «салонна» командна психологічна рольова гра із детективним сюжетом для тих, хто прагне читати думки опонента, відрізняти «блеф» від правдивих емоцій, навчитися переконувати. І хоча «Мафія» виникла як бізнес-гра, ефективність від її використання настільки відповідна, що МВС Росії включило її до обов’язкових навчальних матеріалів з підготовки працівників правоохоронних органів. Для бізнесу ефективність гри особливо актуальна: від рішень, прийнятих в процесі переговорів, часто залежить дуже багато.

Додатково на mim.kiev.ua/alumni/novyny/u/

Так як праця Програми базована на принципах взаємодопомоги, то кожен учасник чи учасниця робить свій внесок в її працю та розвиток: хтось особисто, інший – надаючи своїх фахівців чи матеріальні ресурси (приміщення ін.), Так, приміщення Благодійної Фундації ім. Короля Юрія стало постійним місцем зустрічей Групи, а ресторан «Франко» - Мафії-клубу. Спільно покриваємо видатки на адміністрування, організаційні питання вирішує Консалтинговий Центр ПЕРСПЕКТИВА-М.

І хоч від часу започаткування Програми минуло тільки рік, її учасники вже відчули її ефективність.

Юлія Ляхович, магазин жіночого одягу «Італіно» (новий проект):
Особисто я веду підприємницьку діяльність 6 років, і свого часу настав момент аналізу здобутків та пошуку перспектив. Тому зустрічі Групи стали для мене дуже корисними. Для прикладу, я ніколи не заглиблювалась у питання інформаційної безпеки бізнесу та різноманітних налаштувань, тому участь у Програмі спеціаліста з ІТ, його знання та вміння адаптувати їх до наших потреб виявилися надзвичайно актуальними. Коли є потреба, обговорюємо юридичні моменти, незнання яких може суттєво впливати як на ефективність роботи бізнесу, так і на його життєздатність. Дуже важливим є також те, що учасники можуть обмінюватись власним досвідом, наводити приклади зі своєї практики, обговорювати спільні проблеми, співпрацювати як партнери. Зараз український бізнес складає екзамен на виживання. Але за допомогою однодумців ми маємо реальні можливості максимально нівелювати загрози і робити впевнені кроки до успіху!

Оксана Максимчин, ріелторська компанія «Янус ІФ»:
Я була серед учасниць першого етапу програми «Розпочни і вдосконалюй свій бізнес». Оскільки після його завершення залишилася потреба у спілкуванні, створення Групи розвитку бізнесу стало дуже доречним. Кожна зустріч дозволяє поглянути на свій бізнес під іншим кутом зору, запропонувати для обговорення актуальні питання. Обмін досвідом, коло однодумців, нові ідеї, взаємодопомога - це невід'ємні складові нашої співпраці. Отримуючи щопонеділка лист із помітками "Варто звернути увагу!" чи "Актуальні зміни законодавства", приємно усвідомлювати, що хтось дбає про тебе. Для нас як малого бізнесу така підтримка просто неоціненна!

Дмитро Мельникович, юридична компанія «Лексест»:
Познайомився з організаторами Програми завдяки одному з Інтернет-ресурсів. За три місяці участі в роботі Групи довідався багато нового про розвиток бізнесу, як власного, так і загалом. Корисною була зустріч, яка стосувалася централізованої обробки документів - це значно оптимізувало діяльність нашої фірми. Ще одним позитивним моментом є нові знайомства.

При цьому, найважливішим аспектом діяльності Програми залишається її орієнтованість на громаду, маємо в планах спільними зусиллями ініціювати ряд соціальних програм.

Декілька з них вже відбулися, зокрема:

Детальніше про Програму «Розпочни і вдосконалюй свій бізнес»: gurt.org.ua/biz

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.