bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В донецьких кафе, де дозволено курити, забрудненість повітря в 18 разів перевищує норму
23.02.2012

У донецьких кафе та ресторанах, в яких дозволено куріння, рівень забрудненості повітря частками PM2.5 становить 178 мкг/м3. Це майже у 18 разів перевищує норму ВООЗ. Це результати дослідження, проведеного фахівцями проекту «Донецьк без тютюнового диму» спільно з Інститутом раку Розвел Парк (США) з грудня 2011р. по січень 2012р.

За допомогою спеціального пристрою - аерозольного монітору TSI SidePak було зібрано та проаналізовано проби повітря у 28-ми закладах громадського харчування м.Донецька (всередині приміщень).

Якщо в ресторані є розподілені зони, то навіть у залах для некурців рівень забрудненості повітря перевищує норму в середньому у 12 разів і становить 124 мкг/м3, оскільки тютюновий дим має надзвичайну здатність поширюватися та зберігатися.

Тільки в повністю вільних від куріння закладах громадського харчування м.Донецька якість повітря відповідає нормі та становить 17 мкг/м3 (згідно вимогам ВООЗ, максимально допустимою нормою вмісту часток PM2.5 для добових концентрацій є 25 мкг/куб.м, а для річних концентрацій 10 мкг/куб.м).

«Розподілення залів для курців та некурців не захищає працівників і клієнтів від шкідливого впливу пасивного куріння. Дуже часто таке розподілення навіть «умовне», тобто тютюновий дим потрапляє в приміщення, де куріння заборонено. В середньому по всіх обстежених закладах немає статистично значущої різниці між концентраціями дрібних часток в повітрі зон, де куріння дозволено чи заборонено», - прокоментувала Тетяна Андрєєва, завідувачка кафедри «Школа охорони здоров’я» Національного університету «Києво-Могилянська академія». Найбільше страждають від такої ситуації самі працівники «курящих» закладів.

Андрій Сілканс, заступник директора Донецької асоціації офіціантів, висловив занепокоєння тим, що під час своєї щоденної роботи, працівники закладів харчування змушені дихати чужим тютюновим димом, який містить безліч канцерогенів і завдає шкоди здоров’ю. Ризики отримати респіраторні, сердечно-судинні та онкологічні хвороби підвищуються в десятки разів «завдяки» шкідливим умовам на робочому місці. Тільки приміщення, де куріння заборонено на 100%, забезпечують захист як працівників, так і відвідувачів.

«Це дуже негативно впливає на наше здоров’я та на роботу: стає важко дихати, особливо в закритих приміщеннях, дим ріже очі і починає боліти голова. У деяких моїх колег піднімався тиск через задимленість повітря. Ми підтримуємо ідею заборони куріння в залах, щоб обслуговуючий персонал не втрачав працездатність», - підсумував Андрій Сілканс.

В Донецьку дуже мало закладів громадського харчування, вільних від тютюнового диму. Зазвичай, це ресторани швидкого харчування, кондитерські, піццерії. Активісти проекту вносять їх на спеціальну гул-карту , щоб люди могли обрати на свій смак безпечне місце для відпочинку.

Подібні карти є також в Києві, Сумах та Криму. Дев’ять з десяти українців вважають, що пасивне куріння є загрозою для здоров’я.

Враховуючи це, Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» ініціювала проведення громадських слухань по темі «Проблема пасивного куріння в громадських місцях та шляхи її подолання», які пройдуть 1 березня 2012 року в приміщенні Донецької міської ради.

Закликаємо всіх донеччан взяти активну участь у вирішенні цього питання і прийти на громадські слухання!

Деталі за телефонами 066 0111 077, 304 81 81.

Довідково

Частинки PM2.5 (англ.. «particulatematter») - це аерозольні, тобто тверді або рідкі частки за розміром менше 2,5 мікрометрів. Вони є настільки малими, що не затримуються у носі чи горлі, і з кожним вдихом можуть потрапляти глибоко в легені людини і навіть у кров. Частки PM2.5 здатні викликати кашель, прискорене серцебиття, хрипи, «задишку», підвищену втомлюваність, подразнення очей, носової порожнини, а також захворювання легень, приступи астми, гострий/хронічний бронхіт, серцеві захворювання, аритмію, рак, і навіть смерть, наприклад, синдром раптової смерті немовляти. Згідно даних соціологічного дослідження, яке наприкінці 2011 року провів Київський міжнародний інститут соціології, 88% респондентів у східних областях України підтримують прийняття закону, який заборонятиме куріння всередині більшості громадських приміщень, включно з усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами, ресторанами та барами. 83% українців вважають, що права клієнтів та працівників дихати повітрям без диму, зокрема, в ресторанах, барах та кафе, є вищими, ніж права курців там курити.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.