bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми управління земельними ресурсами
17.09.2012

USAID AgroInvest11 вересня 2012 року Проект USAID АгроІнвест спільно з Херсонською обласною організацією Комітету виборців України провели Круглий стіл «Проблемні питання управління земельними ресурсами та підходи до їх вирішення у Херсонській області». 

Порушення земельні права громадян, типові скарги землевласників, проблеми   та протиріччя земельного законодавства, «зворотній бік» мораторію на продаж землі, незаконне відчуження земель – ці болючі питання стали темою дискусії та матеріалом для пропозицій щодо покращення ситуації.

За круглим столом обговорювалися висновки та рекомендації масштабного всеукраїнського дослідження, що проводилося у березні-квітні 2012 року в рамках ініціативи Світового Банку «Модуль оцінки управління землями» (LGAF). Ця робота була проведена з метою всебічної оцінки стану розвитку управління земельними ресурсами, а також координації зусиль учасників процесу та всіх зацікавлених сторін, спрямованих на вирішення проблемних питань у цій сфері. Олександр Муляр -  експерт проекту та координатор дослідження і  Павло Кулинич  -  юридичний радник  проекту підкреслили,  що виявлені в ході дослідження проблеми можливо вирішити лише на урядовому рівні, тому    експертна група проекту   розробляє низку законодавчих ініціатив  щодо покращення аграрної політики, доступу селян до фінансування та ринкової інфраструктури.

CVUЗадля ефективного вирішення питань формування земельних ділянок та оформлення прав на них було видано практичний посібник, його також було презентовано на круглому столі. Марина Зарицька, менеджер з комунікацій та освітніх кампаній проекту АгроІнвест, ознайомила присутніх з результатами дослідженням рівня правових знань простих селян  щодо прав власності на землю й доступу малих і середніх сільгосптоваровиробників до фінансових ресурсів та інфраструктури агроринку.

Представник Асоціації «Земельна спілка України» Матвієнко Анна представила Проект «Створення і розвиток Ресурсного центру та Веб-порталу з прав на землю», який вже зараз доступний за адресою.

Галина Бахматова, керівник партнерського проекту ХОО КВУ «Земельні права: консультування, право захист та яскрава просвіта» розповіла,  як саме буде надаватися безкоштовна правова допомога та захист аграріїв на Херсонщині, а також в Миколаївській та Одеській областях. Г.Бахматова визначила головну проблему, на яку націлений  земельний правозахист  простих власників паїв та земельних ділянок: « Їхні правові можливості та можливості самостійного правозахисту є дуже обмеженими з причин бідності, і вони є бідними з причин правової обмеженості. Це замкнене коло можна розірвати лише великою правовою освітою та наданням конкретної юридичної допомоги конкретним людям – як поштовху до  самозахисту, як стимулу до  об’єднання у  громадські ініціативи  по захисту власних   інтересів та прав людини».

CVUВ цілому, Проект USAID Агроінвест працюватиме в Україні протягом 5 років (з 2011 по 2016 pp.) по трьох основних напрямках: підтримка стабільного законодавчого середовища, яке сприятиме розвитку ринкової економіки; стимулювання доступу аграріїв до фінансування та сприяння розвитку ринкової інфраструктури для малих і середніх виробників. Вже зараз проміжні результати проекту є  успішними. Серед головних досягнень проекту на даний момент є: просування змін до законопроекту «Про ринок земель», 6 банків та 18 постачальників матеріально-технічних ресурсів та інших учасників ланцюгів доданої вартості беруть участь у розробці орієнтованих на МСВ кредитних продуктів і розподілі ризиків, понад 400 представників (50% - жінки) з 40 організацій виробників отримали підтримку щодо розвитку потенціалу.

До участі в круглому столі долучилися керівники територіальних органів Державного агентства земельних ресурсів України в Херсонській області, Головного управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації та районних управлінь агропромислового розвитку, голови сільських та селищних рад в межах міста Херсона, землевпорядники, керівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств й власники земельних паїв  та ділянок.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.