bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бюджетний кодекс - перешкода в боротьби з епідемією туберкульозу в Україні
20.09.2012

На виконання меморандуму між Полтавським обласним управлінням охорони здоров’я та міжнародною організацією РАТН щодо подолання епідемії туберкульозу в Полтавський області, Полтавська обласна благодійна асоціація «Світло надії» та Полтавське відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» забезпечили розробку та впровадження алгоритму виявлення, діагностування та лікування туберкульозу у представників цільових груп.

В інших регіонах України також здійснюються проекти по забезпеченню співпраці та координації державних та недержавних організацій у сфері протидії туберкульозу серед уразливих груп. Однак, якщо  алгоритми роботи  цих організацій лише розробляються, в Полтаві ці процеси відпрацьовані і організації визначили перелік проблем, для вирішення яких, у тому числі,  необхідно внести зміни та доповнення в існуючу нормативно-правову базу.

Власне ці питання були обговоренні під час проведення  круглого  столу в Полтаві 19 вересня 2012 року. У заході, в якому прийняли участь представники НУО Полтавської області, фахівці муніципальних та обласних лікувальних закладів, соціальних служб, представники всеукраїнських та міжнародних організацій, обговорювалися результати проекту РАТН «Підтримка покращення взаємодії ТБ і ВІЛ служб, моніторингу та контролю» який реалізували Полтавська обласна благодійна асоціація «Світло надії» та Полтавське відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» за підтримки ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій».

Учасники круглого столу зазначили, що Бюджетний Кодекс України сьогодні є основним гальмом на шляху до безперешкодного доступу уразливих груп до діагностики та лікування туберкульозу. Як зазначив виконавчий директор БА «Світло надії» Максим Демченко, керівники медичних закладів для надання необхідних та ефективних послуг представникам уразливих груп (бездомні, ВІЛ-інфіковані, споживачі ін’єкційних наркотиків) вимушені йти на порушення бюджетного законодавства, надаючи послуги без урахування місця реєстрації. Враховуючи специфіку уразливих груп, для ефективного подолання епідемії, послуги з профілактики діагностики та лікування повинні надаватися за принципом звернення, а не в залежності від місця реєстрації.

Керівник проектів з туберкульозу міжнародної організації РАТН Наталія Заіка зазначила, що досвід Полтави у забезпеченні координації при вирішенні проблеми безперешкодного доступу представників уразливих груп до діагностики та лікування необхідно розповсюджувати в інших регіонах України. Учасники круглого столу визначили за необхідне провести адвокаційну кампанію із залученням всеукраїнських та міжнародних організацій для внесення відповідних рекомендацій до змін  Бюджетного Кодексу України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.