bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Методика «Сусідська взаємодопомога»: Ефективна взаємодія місцевого самоврядування, ОГС та населення
13.12.2012

З радістю та з деякою долею суму повідомляємо про закінчення проекту «Самоорганізація громадськості через втілення методики «Сусідської взаємодопомоги».

З радістю – тому що вдалося поїздити по різним куточкам України та передати унікальній досвід Харківщини у впровадженні ефективної соціальної технології. З сумом – тому що проект вже закінчився, але ж, сподіваємося, добрі справи в рамках концепції «Сусідської взаємодопомоги» тільки починаються!

Концепція ж доволі проста – взаємодія сусідів в рамках будинків, під’їздів, приватних господарств з міліцією та місцевою владою з метою допомогти людям захистити себе та свою власність, зменшити небезпеку вчинення злочинів та поліпшити умови проживання.

Прості слова, але як важко дається людям у сучасному нашому суспільстві не те що співпраця, але й прості слова привітання до сусіда. Так де ж починається ця «Сусідська взаємодопомога»? А починається вона з кожного, кому набридло сміття у під’їзді та зламане дитяче приладдя на дворі, темні стежки до будинку та підпита молодь біля цих стежок – безліч таких речей! А зробити щось може кожний, й насамперед – об’єднавши навколо себе подібних діяльних мешканців та почавши діяти. А інші підтягнуться – гарантовано.

Гарантовано тим, що створюється небайдуже середовище, яке замість повного ігнорування усіх проблем, що існують в під’їзді, дворі та мікрорайоні та очікування їх вирішення від влади, починає діяти та зміняти «точку збірки» усіх мешканців з повного ігнорування сусідів та оточуючих проблем до питання «А як це можна вирішити». Тут вам й громадська участь й виховання громадянина прокидаються. А там вже й до демократизації міліції, адвокації та розвитку місцевого самоврядування недалеко.

А от як саме робили це ми – Харківське обласне громадське об’єднання «Асоціація розвитку спільнот» йшлося на семінарах у містах Вінниці, Стрию та Миколаєві. В цих містах, обраних за конкурсом, за підтримки Програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» було проведено семінари за кейс-методом.

Кожне місто унікальне, у кожному місті є свої центри активності. У Вінниці — Ресурсний центр підтримки ОСББ м. Вінниця. Отже на семінар зібралися досвідчені керівники ОСББ, представники Вінницької міської ради та МВ УМВС України у Вінницької області, всі практики та по суті громадські діячі своїх будинків. Було почесно та приємно, що наш досвід може статі у нагоді «не відходячи від каси».

У місті обласного підпорядкування Стрий Львівської області були присутні багато представників молодіжних соціальних служб Стрию та Дрогобича, міліції, студентів, членів молодіжної організації «Молодь Стрийщини» та служби зайнятості. Впевнені, що за такої молодіжної активності у міста Стрий величезний потенціал як впровадження «Сусідської взаємодопомоги», так й продовження славетної 600-річної історії цього міста!

Миколаїв запам’ятався великою творчою енергію молодих учасників семінару та дійсно сприятливими умовами для впровадження «Сусідської взаємодопомоги».

Для усіх, хто зацікавився, але не зміг взяти участь у семінарах проекту або отримати друковану версію посібнику «Ефективна взаємодія органів місцевого самоврядування, НДО та населення за методикою «Сусідська взаємодопомога» – пропонуємо завантажити електрону версію цього посібнику за адресою.

Або продивитися коротку презентацію «Сусідської взаємодопомоги» на відео

Успіхів вам в будь-яких справах, що згуртовують людей, простори та серця!

Контакти

  • Маріанна Голованова
  • Харківське обласне громадське об’єднання «Асоціація розвитку спільнот»
  • [email protected]
  • (057) 759-80-09
  • (098) 619-78-08
  • http://social.kharkov.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.