bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Юридична безкоштовна допомога людям, які живуть з ВІЛ/СНІДом
19.12.2012

Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність» - правозахисна організація, діяльність якої поширюється на територію України. Організацію створено для юридичної безкоштовної  допомоги людям, які живуть з ВІЛ/СНІДом та представникам уразливих верств населення.

 

Починаючи з січня 2012 року організація «Гідність», за фінансової підтримки Євросоюзу в Україні, виконує дворічний проект «Розвиток мережі правової підтримки у сфері ВІЛ/СНІД», на реалізацію якого отримала 450 тисяч євро.

Основними завданнями всеукраїнського проекту є створення єдиної національної мережі юристів для надання безкоштовної допомоги ЛЖВ, засудженим, споживачам ін’єкційних наркотиків, проведення моніторингу порушень прав людини в сфері ВІЛ/СНІД, а також підвищення якості послуг і зміцнення навичок адвокатської діяльності неурядових організацій. Крім того, важливим компонентом є зміцнення координації між неурядовими організаціями та державним сектором України.

Проектом заплановано проведення масштабної інформаційної компанії щодо висвітлення результатів моніторингу та лобіювання випадків порушень прав людини в сфері ВІЛ/СНІД, доведення результатів цієї роботи до керівників, посадових осіб, усіх громадян України.

Всеукраїнський правозахисний рух “Гідність”, очолює адвокат з 30-річним досвідом Тетяна Бордуніс. Президент організації має великий досвід роботи по захисту прав громадян України.

Організація створена з метою здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства у сфері надання якісної безкоштовної правової допомоги окремій категорії населення, яка потребує допомоги, а саме людям, які живуть з ВІЛ/СНІД, та іншим уразливим верствам населення, забезпечення їх соціального та правового захисту, сприяння створення належної правової основи для захисту прав шляхом участі в розробці і реалізації державної правової політики. 

Цільові групи проекту:

  • Люди, які живуть з ВІЛ/СНІДом, та їх близьке оточення;
  • Споживачі ін’єкційних наркотиків, зокрема клієнти програм зменшення шкоди (ЗПТ);
  • Люди з нетрадиційною сексуальною орієнтацією;
  • Засуджені, які живуть з ВІЛ/СНІДом;
  • Діти та підлітки груп ризику.

Перелік безкоштовних юридичних послуг:

  • Надання усних юридичних консультацій;
  • Складання письмових документів (скарг, заяв, позовних заяв, клопотань та інше);
  • Представлення інтересів представників цільових груп проекту в державних та недержавних органах;
  • Представлення інтересів цільових груп проекту на слідстві та в суді.

Важлива інформація:

  • Усне консультування надається з усіх юридичних питань;
  • Всі інші види юридичних послуг надаються лише у випадках порушення прав людини за певними ознаками, такими як:  наявність ВІЛ/СНІДу, наркозалежності, нетрадиційної сексуальної орієнтації та інше, тобто коли права людини порушуються іншими людьми та представниками державних та недержавних структур.  Особлива увага в проекті надається питанням отримання медичних послуг та проблемам, що виникають у цій сфері: відмова в лікуванні, надання медичних послуг неналежної якості, розголошення конфіденційної інформації, відсутність лікування, вимагання грошей за лікування. Важливим напрямком роботи в проекті є захист прав клієнтів програм ЗПТ (замісної підтримувальної терапії).

До кого можна звернутися за юридичною допомогою: Вся інформація про виконавців проекту та їх контакти міститься за посиланням.

Одна з успішних практик нашої організації: Потерпілий Н. – мешканець Чернігівської області з ВІЛ-позитивним статусом. Улітку 2010 р., приїхавши до Києва на планове лікування, по дорозі в лікарню був побитий і пограбований групою осіб, які пізніше були затримані працівниками міліції. Справа розглядалася судами неодноразово. При повторному розгляді кримінальної справи у Шевченківському районному суді м.Києва, інтереси потерпілого Н. представляв адвокат ВБО ВПР «Гідність» І. Ткач. На цьому етапі було подано цивільний позов про відшкодування потерпілому моральної шкоди завданої злочином.

Зазначимо, що присутність адвоката на судових засіданнях разом з потерпілим сприяла попередженню тиску на потерпілого Н. з боку підсудних та їх захисників (а такий тиск, в тому числі погрози, відбувався, коли справа розглядалася раніше без адвоката потерпілого). Це в кінцевому підсумку сприяло належному захисту прав потерпілого.

19.11.2012 р. вироком Шевченківського районного суду м. Києва троє підсудних були засуджені до позбавлення волі, цивільний позов про відшкодування моральної шкоди задоволено частково. Звернення до ВБО ВПР «Гідність» надало змогу потерпілому Н. не тільки повноцінно відстояти свої права, а й відчути дієву підтримку у тяжкій життєвій ситуації.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.