bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Школі розвитку громад вчили правильно створювати туристичні маршрути через Рожищенський район
28.01.2013

У чотирьох селах Рожищенського району (Переспа, Любче, Рудка-Козинська, Козин) проходила Школа розвитку громад для сільських голів, директорів будинків культури, священиків, народних умільців та ініціативних мешканців цих сіл. Загалом, до участі у заходах долучилось близько 15 чоловік. Навчання були спрямовані на вироблення спільних механізмів підвищення соціальних та економічних показників у зазначених населених пунктах. Зокрема, місцеві жителі навчились  розробляти ефективні моделі роботи громад, залучати до діяльності пересічних мешканців своїх сіл, знаходити та правильно використовувати ресурси громади для розвитку території, а також залучати додаткові ресурси.

У результаті Школи сформувалася команда місцевих активістів, яка вже на практиці втілює набуті знання. Ведеться робота над відкриттям туристичних маршрутів, які пролягатимуть через Переспу, Любче, Козин та Рудку-Козинську. Відкриття маршрутів та перші промо-тури заплановані вже на весну цього року, після чого у Рожищенському районі очікують на стрімкий притік туристів.

А вже зараз робочою групою проекту проводиться активний збір інформації з історичного аспекту та сучасності, яка ляже в основу туристичних маршрутів, а також доопрацьовується концепція розвитку, яку планують остаточно затвердити на наступних сесіях сільських рад Переспи, Рудки-Козинської та Любче. Також місцевими активістами розроблено емблеми та гімни населених пунктів, чере які пролягатимуть туристичні маршрути.

Туристичні перспективи краю та можливість покращення рівня розвитку сільської місцевості завдяки туристичному потенціалу окреслює один із експертів Школи розвитку громад – Петро Лавринюк, Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив:

«У Рожищенському районі є всі умови для розвитку туризму – це і зручне розташування (через район проходить траса Луцьк-Світязь), і низка історичних пам’яток та храмів, і багата історія. Однак, на мою думку, для приваблення туристів недостатньо мати тільки туристичні об’єкти. Щоб людям було цікаво приїжджати для екскурсій та відпочинку, село повинне мати «фішку» - цікавинку, яка б слугувала його візитною карткою. Це може бути символіка, фестиваль, гарна постановка якоїсь легенди, будь-що, головне – правильно це обіграти і створити максимальний комфорт для туристів. Чому це економічно вигідно? А тому що навколо туристичної принади розвиватиметься й інфраструктура – готелі, магазини, продаж виробів народних умільців, кафешки тощо. Якраз над цим ми зараз працюємо», - розповідає експерт.

Школа розвитку громад проходить за проектом Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН «Через спільні інтереси та спільні дії до об’єднання громад», який реалізовується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (програма «Громадянське суспільство та належне врядування»).

Контакти

  • Людмила Вільчинська
  • Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН
  • [email protected]
  • (098) 9222616; (066) 1630008

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.