bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Моніторинг закладів ресторанного господарства: без проблем - без диму
21.02.2013

Порушення антитютюнового закону в закладах громадського харчування, загалом, носять епізодичний характер і не є системними. Порушують закон тільки 7% закладів, відкрито дозволяючи куріння в залах для курців. 8% закладів заборонили куріння у всіх залах, але облаштували місця для куріння - тамбури, нульові або останні поверхи, коридори і т.п.

Половина порушень стосується куріння кальянів. При цьому, в більшості закладів, де подають кальяни, куріння сигарет все ж заборонено. Певним чином це пов’язано з браком інформації та сприйняттям кальяну як екзотичного і менш шкідливого (в порівнянні з курінням цигарок) заняття. Однак, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кальянний дим також містить токсини, що викликають серцево-судинні, респіраторні захворювання, а також онкологію легких та інші види раку.

Моніторинг закладів ресторанного господарства тривав впродовж 1 місяця - з 15 січня по 15 лютого 2013 року. Всього було перевірено 75 кафе, барів і ресторанів, які здійснюють свою діяльність на території дев’яти районів міста. Волонтери відвідували заклади, в період основного потоку клієнтів, у вечірній і обідній час (70% і 30% візитів відповідно). Їдальні, кондитерські, фаст-фуди, фуд-корти, а також інші заклади, в яких ще до вступу Закону в силу не дозволялося куріння, волонтери не відвідували.

Перед волонтерами, що здійснюють моніторинг, стояло завдання - дізнатися, як виконуються вимоги Закону N2899 «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» в закладах ресторанного господарства. Волонтери звертали увагу на наявність попільничок, запах тютюнового диму, недопалки, питали у офіціанта, де можна курити сигарети або кальян. Волонтери спілкувалися з адміністраторами закладів у разі виявлення порушень, залишали записи в Книзі скарг і пропозицій, а також інформаційні матеріали з витягами з Закону. Якщо порушення не було усунуто, волонтери направляли скаргу в Інспекцію з питань захисту прав споживачів у Донецькій області. Стандартний термін розгляду скарги - 30 днів.

Проведене дослідження не претендує на звання репрезентативного, однак його результати дають розуміння ситуації. Проаналізувавши існуючі тенденції виконання Закону, можна допомогти звільнитися від тютюнового диму тим закладам, де ще не остаточно розпрощалися з курінням.

Отримані внаслідок моніторингу результати свідчать про масштабну підтримку антитютюнового Закону як з боку працівників сфери ресторанного господарства, так і з боку клієнтів. Нагадаємо, що за даними моніторингу-2011, проведеного волонтерами проекту «Донецьк без тютюнового диму», з 62 закладів громадського харчування тільки 8 виконували норми чинного на той період закону про розділення залів для курців і некурців. У лютому 2012 року, експертами проекту було представлено дані про якість повітря в кафе і ресторанах: ступінь забруднення повітря маркерами тютюнового диму в кращих закладах перевищувала норми ВООЗ в 18 разів. Навіть в залах, де куріння було заборонено, повітря не був безпечним, якщо поруч знаходився зал для курців. Дослідження показали, що тільки 100% вільні від куріння заклади забезпечують надійний захист від тютюнового диму.

В рамках прес-конференції було презентовано соціальну рекламу із залученням офіціантів одного з ресторанів м. Донецька «Спасибі за чисте повітря». Мета даної реклами подякувати відвідувачів кафе, барів, ресторанів та інших закладів ресторанного господарювання за повагу до працюючого персоналу та виконання закону про заборону куріння.

Ігор Анатолійович Гранкін, представник одного із  закладів поділився своїми враженнями про те, як ресторан пережив вступ даного закону: «Ми боялися того, що люди не будуть слухатися й буде атака на туалети. У всіх спеціальних місцях були розклеєні листівки, але ми абсолютно чітко знали, що ми ніяк не зможемо проконтролювати туалети. Я вам скажу, ми були вражені до втрати мови. Люди не курили! … І сьогоднішній лютий такий же, як і лютий минулого року. Тобто вчора, сьогодні, позавчора, на тих самих місцях, де сиділи люди в залі для курців, там сидять тепер нові люди. І як і раніше багато красивих дівчат».

З настанням теплого сезону прогнозується підвищення рівня виконання Закону (на літніх майданчиках та відкритих терасах куріння не заборонено).

Координатор проекту при цьому зазначила: «Моніторинг на цьому не закінчується, починаючи з березня окрім кафе, барів і ресторанів ми приступимо до моніторингу нічних клубів міста. У свою чергу закликаємо всіх не бути байдужими і в разі виявлення порушень відправляти скарги в Інспекцію з захисту прав споживачів, таким чином, захищаючи своє право на безпечне для здоров’я довкілля».

З питань написання скарг та за додатковою інформацією звертайтеся на «гарячу лінію» проекту «Донецьк без тютюнового диму» 066-0111-077 з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • http://cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.