bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як зекономити кошти, не проводячи адвокасі-кампанії?
12.03.2013

Нагадаємо, що 10 січня 2013 року відбулось офіційне підписання договорів про надання мікрогрантів для здійснення адвокасі-кампаній між Фундацією імені князів-благодійників Острозьких та громадськими організаціями та ініціативними групами Рівненщини. Про це на  ГУРТі

З-поміж 10 отриманих проектів, що надійшли з трьох областей Західної України, фінансування отримали шість проектів, які відповідали умовам конкурсу мікрогрантів місцевих адвокасі-кампаній «Поділи відповідальність на всіх» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проект «Допомагаємо лікарні» передбачає спонукання Здолбунівської районної ради здійснити заходи енергоекономії, завдяки яким буде досягнуто зменшення затрат на електроенергію в районній лікарні.

* Адвокасі-кампанії – метод та процес впливу на людей, які приймають рішення, та на громадську думку щодо проблемних питань. Вони спрямовані на мобілізацію громадських дій для досягнення змін у суспільстві, в тому числі проведення законодавчих та політичних реформ з метою вирішення вищеназваних проблем.

За інформацією сайту http://fundraising.org.ua/, 12 лютого 2013 року в приміщенні Здолбунівської районної ради відбувся круглий стіл в рамках проекту «Допомагаємо лікарні». Іван Зима, головний лікар Здолбунівської ЦРЛ, повідомив, що Здолбунівська центральна районна лікарня за минулий рік спожила 425591 кВт електроенергії на суму 476662 грн, з них – 40% на освітлення - на суму 190665 грн., тому існує необхідність обдумати кроки, які сприятимуть економії електроенергії, внаслідок чого забезпечиться економія бюджетних коштів. Першим кроком планується замінити 1000 ламп розжарювання на енергозберігаючі, що принесе бажаний ефект економії на суму близько 65000 грн. на рік. До участі в цій адвокасі кампанії будуть залучені волонтери, фандрейзери, місцеві ЗМІ та інші громадські організації. Кожен з етапів адвокасі-кампанії буде супроводжуватися публічним звітом про хід її виконання і фінансовим результатом.

Людмила Швайковська – виконавчий директор Волинської обласної громадської організації «Фундація розвитку громад» зазначила, що організація має певний досвід в реалізації подібних проектів в Волинській області, зокрема в м. Берестечко. Проект «Допомагаємо лікарні» дозволить забезпечити не лише економію значної суми бюджетних коштів на електроенергію, що теж є дуже суттєвим в кризовий період, а й частково вплине на забезпечення прозорості витрачання бюджетних коштів, оскільки проектом заплановано провести публічну кампанію зі збору коштів (в тому числі і самих лампочок) від громади району.

Світлова віддача люмінесцентної лампи в середньому в п’ять разів більше, ніж у лампи накалювання. Для прикладу: світловий потік люмінесцентної лампи 20 Вт приблизно рівняється світловому потоку лампи накалювання 100 Вт. Відповідно енергозберігаючі лампи дозволяють знизити споживання електроенергії приблизно на 80% без втрати звичного рівня освітленості кімнати.

Енергоефективні лампи служать набагато довше за звичайні. Час роботи енергоефективної лампи досягає 10 000 - 13 000 годин, тоді як звичайної лампи розжарювання - близько 750 - 1 000 годин. Цю економію можна перевести у грошову форму. Використання енергозберігаючих ламп в Здолбунівській районній лікарні дозволить зекономити близько 100000 грн. бюджетних коштів, які будуть використані на покращення якості надання медичних послуг. Руслан Краплич - головний редактор журналу «Вісник Благодійництва», голова Ради директорів Фундації імені князів-благодійників Острозьких, підтримав реалізацію проекту в Здолбунівському районі, адже позитивні зміни, які отримають в результаті реалізації проекту, згуртують громаду міста та району, а також будуть гарним прикладом для наслідування в усіх районах області.

Під час круглого столу висунута «Програма енергоощадності соціальних установ комунальної власності», яка буде обговорена громадськістю району, доповнена та пропонуватиметься для затвердження сесією районної ради.

«Здолбунів CITY» розслідує...

Оскільки ні лікарня, ні керівники ініціативної групи не в курсі про існування громадської організації «АЦРМ «ЗЕОН» і газети «Здолбунів CITY», якій той же головний лікар неодноразово давав коментар, то після проведеного заходу ми самі звернулись до головних дійових осіб.

Перші запитання відправили ел.поштою Л.Швайковській.

  1. В інформації на порталі Фундації імені князів-благодійників Острозьких ви говорите: “Використання енергозберігаючих ламп в Здолбунівській районній лікарні дозволить зекономити близько 100000 грн. бюджетних коштів, які будуть використані на покращення якості надання медичних послуг.” Прокоментуйте, будь ласка, це і, якщо можна, підкріпіть розрахунками.
  2. У якій якості Ви і ваша організація задіяні у цьому проекті?
  3. Лікарня - бюджетна установа, підпорядкована районній владі. Проблема - великі енергозатрати. Чи вважаєте ви зменшення енергозатрат бюджетної установи шляхом лобіювання перед своїм, фактично, керівництвом проектом адвокасі? Що заважає головному лікарю ставити і вирішувати це питання безпосередньо перед головою ради і РДА? В чому адвокасі-компонент проекту полягає?

Оперативно отримали відповідь.

Громадська організація «Фундація розвитку громад» бере участь у реалізації адвокасі – проекту «Допомагаємо лікарні»  - як консультант проведення кампанії, оскільки має досвід реалізації подібних проектів у Волинській обл.

В результаті проведених розрахунків економічного ефекту від використання енергозберігаючих ламп на прикладі Здолбунівської центральної районної лікарні експертами встановлено, що економія коштів при сплаті за використану електроенергію становитиме близько 150 тис. грн. в рік. (Розрахунки в додатку)

Так, лікарня - бюджетна установа, яка підпорядкована районній владі. Але перед районною владою порушує питання зменшення енергозатрат ініціативна група, керівником якої є інженер районної лікарні, яка безпосередньо стикається з проблемою великих енергозатрат. Чи Ви вважаєте, що 476662 грн в рік – це не велика сума для районної лікарні?

На сьогоднішній день в бюджеті не закладено кошти на придбання енергозберігаючих ламп для лікарні, а тому до збору ресурсів для заміни ламп залучено громаду міста. Серед жителів Здолбунова проводиться збір підписів на підтримку прийняття «Програми енергоощадності соціальних установ комунальної власності». Проект даної програми знаходиться на обговоренні і доопрацюванні в комісіях районної ради. Прийняття даної програми дозволить закладати кошти для запровадження енергоощадних технологій в соціальні установи в послідуючі роки. При прийнятті даної програми в Здолбунівському районі ініціативна група лобіюватиме прийняття подібної програми і в області.

Пропонуємо і Вам та вашій газеті, яка формує громадську  думку міста   Здолбунів, приєднатись до цього адвокасі-проекту, що значно прискорить та вплине позитивно на імідж газети, яка не лише пише про проблеми місцевої громади, але і активно долучається до ініціатив соціально-активних громадян та партнерських громадських організацій, які мають досвід у цьому сегменті….

Інші запитання ми поставили безпосередньо керівнику ініціативної групи від лікарні інженеру районної лікарні п.Тетяні Чиншовій.

- Пані Тетяно, як виник проект?

- Оскільки я працюю на посаді інженера, то безпосередньо стикнулася з тим наскільки великі кошти витрачає лікарня на сплату тарифів за енергоносії, тому почали виникати ідеї щодо того, як би ці витрати скоротити. У минулому році написали проект на встановлення пластикових вікон у приміщеннях нашої лікарні і відправили на Всеукраїнський конкурс громад місцевого самоврядування. На жаль, його не підтримали. А у цьому році створили ініціативну групу з працівників лікарні і  вирішили подати проект  «Допоможіть лікарні» про заміну звичайних лампочок у лікарні на енергозберігаючі на конкурс від Фонду князів-благодійників Острозьких. На цей раз наш проект виграв і наразі ми працюємо над його реалізацією.

- Що входить у план реалізації вашого проекту?

- Перше, що ми зробили – це провели «круглий стіл» за участю місцевих ЗМІ (Не усіх. Прим.ЗС) громадських організацій (їх представляло лише Товариство Червоного Хреста. Прим.ЗС) представники районної ради, заступник голови районної ради (за нашою інформацією там був заст.голови РДА) та представник Фонду Людмила Швайковська. Розказали про початок реалізації проекту. По-друге, залучили волонтерів із числа студентів, що вчаться у Рівненському комерційному коледжі, але  живуть у Здолбунові ( 6 чол.), і поставили скарбнички.

- Чим займаються волонтери?

- Вони обходять будинки міста і запрошують жителів прийняти участь у проекті, надавши благодійні кошти. Це буде тривати до кінця березня. Потім ми зробимо публічний звіт про зібрані кошти та оголосимо тендер на закупівлю енергозберігаючих лампочок.

- А звідки виникла така проблема?

- Ми провели енергоаудит для того, щоб з’ясувати, наскільки велика ця проблема для лікарні. Завдяки цим заходам виявили, що однією з проблем витрачання великих коштів лікарнею є якраз ці лампочки і її розв’язанням може бути впровадження заходів щодо енергозбереження. А оскільки площа приміщень лікарні становить близько 10 тис.кв.м , то для їх освітлення потрібно більше 1000 лампочок.

- Але ж наскільки я знаю у лікарні і спонсори бувають, і благодійники?

- На жаль, їх коштів не вистачає.

- Які ще кроки передбачені проектом?

- Ми подали проект  Програми енергозбереження соціальних установ комунальної власності на розгляд  до Здолбунівської районної ради, в якій передбачається реалізація проектів з енергозбереження. А також нашими волонтерами проводиться опитування щодо доцільності таких проектів як наш.

Далі йде може і не дуже нецікава, але дуже важлива частина - розрахунки! Повністю їх можна переглянути на порталі Здолбунів сіті.

Із розрахунків виходить, що кожного року лікарня буде економити 151948,75 грн на оплаті електроенергії, якщо замінить всі лампи на енергозберігаючі.

З розрахунків можна зробити висновок, що після трьох років використання енергозберігаючих ламп (ЕЗЛ) економія на сплаті за використану електроенергію складе 455017 гривень. Чиста економія враховуючи витрати на закупівлю енергозберігаючих ламп складе 447172 грн. Тобто після трьох років використання ЕЗЛ за четвертий рік за користування електроенергією лікарня платить зекономленими коштами.

На сайті та в соцмережі ми провели опитування серед відвідувачів наших сторінок. Жирним виділено наш коментар.

Опитування

Чи зможе зібрати здолбунівська лікарня кошти з населення на енергозберігаючі лампи?

  • зберуть дуже мало, тому що люди не повірять, що їх використають за призначенням (39,7%, 25 по голосам) - недовіра
  • люди не кинуть гроші, бо медицину має фінансувати бюджет, (28,6%, 18 по голосам) – не проблема, що торкає громаду
  • не зберуть, бо не пояснили людям, для чого збирають і що людям від того буде кращого (12,7%, 8 по голосам) – непоінформованість
  • так, звичайно, люди кинуть в скриньки по пару гривень(11,1%, 6 по голосам) – довіра, звичка
  • не зберуть, тому що люди не мають зайвих коштів(7,9%, 5 по голосам) - бідність
Всього проголосувало: 63 особи.

Висновки та пропозиції 

Висновки: Те, що є ініціативні групи, які готові писати проекти, вигравати конкурси і робити щось корисне для свого закладу, мешканців - це добре. Те, що користуються послугами експертів громадського сектору - теж позитив. Спонукання громади до співучасті у вирішенні проблеми – гарне прагнення. Виходячи із результатів нашого невеличкого опитування, 11,1% вже потенційні партнери лікарні, 12,7 готові такими стати, якщо їм гарно роз’яснять, для чого збирають кошти і в чому користь від того (тобто разом чверть населення - і це дуже багато). Водночас, зверніть увагу на майже 40% недовіри і майже 30% справедливого нарікання: а бюджет то для чого, ви ж бюджетний заклад.

Рекомендація:

А. Переконайте населення в тому, що на ЗЕКОНОМЛЕНІ кошти ви покращите ЯКІСТЬ і КІЛЬКІСТЬ медичного обслуговування, про що ви пишете на своїх скриньках. Зробити це, наприклад, школи не змогли. Замінили котли, систему опалення і їм на всю суму економії обрізали фінансування, тобто на ІНШІ цілі нічого не додали, навіть зі зекономлених коштів.

Б. Покажіть приклад економії коштів та раціонального їх використання вже на тому бюджеті, що у вас в лікарні є.

В. Я дійсно не розумію, для чого був потрібен адвокасі-проект, в якому я, особисто, не бачу адвокасі-компонентів взагалі, якщо ваші цифри і бюджетне підпорядкування підказують просту дію. Цитую ваші ж цифри, які в статті (див.розрахунки ) по ходу виділені:

  • На освітлення у 2012 використано коштів на суму 190665 грн.,
  • Загальна вартість енергозберігаючих ламп V= V20+V13=16585+11480=28065(грн).
  • Розрахуємо загальні витрати на купівлю енергозберігаючих ламп та оплату використаної електроенергії Bзаг= B20(рік)+ B13(рік)+V=25305,50 +12607,50 +28065=65978 (грн)
  • Тобто кожного року лікарня буде економити 151948,75 грн на оплаті електроенергії.

Тепер ваші ДІЇ (гол.лікар-голова райради і голова РДА). Замість 190 тис на оплату ел.енергії в бюджет закладаєте (переконуйте, обгрунтовуйте) 28 тис. грн. на закупівлю всіх енергозберігаючих лампочок, 65,9 тис. грн. на оплату ел.енергії, разом 94 тис.грн, а 190-94=96 тис.грн на покращене медичне обслуговування закладу. ВСЕ. І щороку надалі економите 151 тис.грн на ел.енергії та надаєте кращі послуги на зекономлені кошти. А на скриньках напишіть «На іграшки для дітей з дитячого відділення ЦРЛ» - швидше зберете і повірять більше. Бажаємо успіхів!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.