bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Право на дитинство для біженців
02.04.2013

В Україні є особлива категорія дітей. У їх батьків немає власного житла, їх не відправляють на канікули в село до бабусі, деякі з цих дітей бачили війну і смерть близьких. Це – діти-біженці.

Наша держава надала їм притулок і тепер відповідає за них. На жаль, в Україні не існує державної підтримки для дітей-біженців та їх батьків. Про них піклуються міжнародні організації, благодійні фонди. На Троєщині за підтримки Управління Верховного Комісара у справах Біженців та Міжнародного фонду Відродження працює Інтеграційний центр для біженців. Керує діяльністю Центру Благодійний фонд Рокада.

Інтеграційний центр завжди відкритий для шукачів притулку, біженців, які проживають у Києві та Київській області. Центр відвідують біженці з Азербайджану, Анголи, Вірменії, В’єтнаму, Грузії, Іраку, Ірану, Камеруну, Конго, Куби, Нігерії, Пакистану, Росії, Сомалі, Таджикистану, Узбекистану, Еритреї, Ефіопії, Судану, Сирії, Кот-Д’Івуару.

В центрі організовані різноманітні курси, обладнано майстерню рукоділля, клас малювання. Діє театральна студія, проводяться заходи для біженців: тренінги, семінари, зустрічі, засідання комітетів громад біженців. Тут відзначаються різноманітні свята, можна просто запрошувати одне одного на чай, тому що більше запросити нікуди – біженці живуть в дуже скрутних умовах, винаймаючи собі житло.

Міжнародний фонд Відродження, починаючи з 2011 року, надає Центру фінансову підтримку, завдяки чому діти і їхні мами можуть вивчати мову та традиції України, відвідувати різноманітні гуртки, отримувати консультації психолога, вчитись рукоділлю, їздити на екскурсії.  Так для дітей-біженців у дні весняних канікул було організовано два чудових свята.

26 березня дітлахи побували у Дивному світі – сімейному центрі розвитку та розваг Дивосвіт. Чого тут тільки не було! Атракціони, 4D кіно, парк динозаврів.

Під час перегляду фільму діти без всякого ризику заглядали у щелепи акули, пірнали у водоспад, промокли під дощем, взяли участь в гонках на виживання.  А потім учасники заходу  потрапили в дивний доісторичний світ, де панують величезні тварини – динозаври. Адже саме в Дивосвіті живуть єдині динозаври в Києві, які вміють рухатися. Хижаки тягнули  пазуристі лапи, птеродактилі розмахували крилами, ділофозаври розправляли строкаті коміри, а добрі травоїдні гіганти-апатозаври озирались по сторонах у пошуках трави. Присутнім  дозволили доторкнутися руками до старожитностей, помацати справжній зуб динозавра, і навіть сфотографуватися з ним. А коли всі від’їжджали на веселому автобусі Дивосвіту, кожній дитині дали з собою смачні гостинці.

А наступного дня, відвідавши київський океанаріум «Морська казка», учасники занурились в океан. На вході дітей зустрів пірат, який по хиткому містку провів їх у перевернутий дерев’яний корабель. В ілюмінаторах затонулого корабля діти побачили різнокольорові корали, камчатських крабів і омарів. З корабля потрапили в підводний світ - тунель, розташований на глибині 2-х метрів під водою. Від акваріумних риб  відділяло лише скло. Під час мандрування залами й тунелями у дітлахів розбігалися очі від різноманіття і багатоцвіття мешканців океану, дух захоплювало від занурення в чарівний підводний світ.

В очах дітей-біженців ми часто бачимо недитячий сум, але в ці дні їхні очі сяяли радістю, даруючи світло всьому світу. Метою проекту «Діти-біженці - наші діти: забезпечення освітніх послуг та соціального захисту в час кризи», що здійснюється Благодійним фондом «Рокада» за підтримки Антакризової гуманітарної програми Міжнародного фонду “Відродження”, є надання додаткових освітніх і соціальних послуг та проведення культурницьких заходів для дітей-біженців та їх батьків на базі Інтеграційного центру біженців у м. Києві.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.