bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як забезпечити прозорий і ефективний соціальний захист
17.09.2008

17 вересня в м. Києві відбулася прес-конференція Центру громадської експертизи, на якій було оголошено результати проекту «Ефективні та доступні муніципальні послуги – для соціального захисту громади».

Цей проект вперше реалізовувався в Україні і мав на меті підвищення прозорості використання бюджетних коштів на соціальні потреби та покращення якості муніципальних послуг у сфері соціального захисту і соціального забезпечення у м. Кам`янець-Подільський. Водночас, проект мав на меті започаткувати проведення цілої серії аудитів сфери соціального захисту і соціального забезпечення, а також відповідних видатків місцевих бюджетів в українських містах. За результатом проведення таких аудитів фахівці Центру громадської експертизи мають намір підготувати низку рекомендацій щодо оптимізації роботи діючої в Україні системи соціального захисту і соціального забезпечення та підвищення прозорості й ефективності її фінансування. Підготовлені пропозиції та рекомендації будуть спрямовані на розгляд Міністерства праці та соціальної політики України, а також Міністерства фінансів України.

Директор проекту «Ефективні та доступні муніципальні послуги – для соціального захисту громади» Ольга Романюк назвала одну з найбільших проблем місцевих бюджетів: «Місцеві бюджети дуже сильно залежні від державного бюджету, через це органи місцевого самоврядування мають дуже мало можливостей для врахування реальних потреб громадян у соціальних послугах та інших заходах соціальної підтримки».

Якщо говорити про діючу нині систему соціального захисту та соціального забезпечення, то серед недоліків, які, в значній мірі, характерні для більшості українських міст, фахівці Центру громадської експертизи називають: надмірну забюрократизованість, системи оформлення пільг, субсидій чи підтвердження громадянами свого соціального(пільгового) статусу; непрозору систему статистичної звітності, яка використовується для розрахунку обсягу різних видів видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення; громіздку та неефективну систему фінансової й іншої звітності, яка готується місцевими органами в сфері  соціальної політики, тощо.

За результатом проведення таких аудитів фахівці Центру громадської експертизи мають намір підготувати низку рекомендацій щодо оптимізації роботи діючої в Україні системи соціального захисту і соціального забезпечення та підвищення прозорості й ефективності її фінансування. Підготовлені пропозиції та рекомендації будуть спрямовані на розгляд Міністерства праці та соціальної політики України, а також Міністерства фінансів України.

Голова правління Центру громадської ініціативи Любомир Чорній зазначив, що підготовлені пропозиції і рекомендації  можуть допомогти державі забезпечити ефективність і прозорість заходів соціального захисту.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.