bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чим загрожує українцям прийняття проекту Трудового кодексу
06.11.2015

5 листопада 2015 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Трудового кодексу України (реєстраційний № 1658), «за» проголосували 258 народних депутатів. 

Новий проект Трудового кодексу, прийнятий вчора у парламенті у першому читанні, ставить у дискримінаційне становище найманих працівників, є антисоціальним та порушує ряд міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною. Даний проект розроблявся за часів В.Януковича та був внесений екс-регіоналом М. Папієвим. Він не відповідає духу реформ, спрямованих на євроінтеграцію, демократизаційні процеси, захист прав і свобод українців. Положення проекту ТК прямо суперечать ст.22 Конституції України, яка забороняє звуження змісту та обсягу прав і свобод при прийнятті нових законів. Зокрема,  

-        Дозволяється звільнення одиноких матерів, які мають дітей віком до 15 років на загальних підставах (стаття 108).

-        Жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, зможуть залучати до робіт у нічний час, надурочних робіт і робіт у вихідні дні, дні державних і релігійних свят (стаття 291).

-        Роботодавцю надано правопереводити працівників до іншого роботодавця (стаття 68).

-        Дозволяється покладати на працівника виконання додаткових обов’язків без доплат (стаття 37).

-        Роботодавець може здійснювати контроль виконання працівниками трудових обов’язків, у тому числі з використанням технічних засобів (наприклад, відео-спостереження) (стаття 30).

-        Працівника можна залучати до надурочних робіт без його згоди (стаття 160).  

-        Роботодавець зможе звільнити працівника за розголошення комерційної таємниці (стаття 92). Згідно з українським законодавством комерційна таємниця являє собою широкий спектр інформації. Таким чином працівника можна звільнити, наприклад, за розголошення розміру його заробітної плати.

-        Трудовий договір може бути розірвано у разі ухиляння працівника від  медичного огляду. Медичний огляд проводиться за рахунок коштів роботодавця. Тобто, роботодавець отримає повну інформацію про стан здоров’я працівників і фактично буде самостійно вирішувати, чи можуть вони працювати (стаття 93).

Більшість формулювань у новому ТК нечіткі і створюють підгрунтя для зловживань. Українці фактично втрачають будь-яку можливість відстояти свої трудові права, беручи до уваги корумпованість українських судів.

Цей законопроект просувається можновладцями під приводом необходності лібералізації візового режиму з ЄС. Насправді, у своєму 5-му звіті Єврокомісар відзначив необхідність внесення змін до чинного Кодексу законів про працю щодо заборони дискримінації у прийнятті на роботу та звільненні громадян усіх вразливих груп, зокрема й за ознакою сексуальної орієнтації. Водночас, депутати провалили поправку, яка має розширити і уточнити антидискримінаційні норми, у тому числі щодо гендеру та сексуальної орієнтації.

Остаточне прийняття нового ТК може призвести до численних маніпуляцій у трудовій сфері.  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.