bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Екоінновації в Україні: добірка розробок українських вчених
27.12.2015

Українські науковці не відстають від сучасних світових тенденцій. Одним із важливих напрямів переходу України до сталого розвитку є запровадження «зелених технологій», які зменшують вплив на навколишнє середовище у довготривалій перспективі. ГУРТ пропонує ознайомитись з деякими з розробок українських учених.

Екологічно чисті батарейки, що заряджаються за 5 секунд

Усі сучасні батарейки містять важкі метали (кадмій, свинець, ртуть, літій), які сильно забруднюють навколишнє середовище. А сміття у нас, як правило, вивозять на звалища або спалюють, а отже, всі ці важкі метали і токсичні відходи потрапляють прямо в атмосферу. З загального обсягу вироблених батарейок і акумуляторів в світі переробляється лише 3%.

Для вирішення цієї проблеми група українських науковців розробила та запатентувала автономне джерело струму постійної напруги на базі новітніх конденсаторів, в яких енергія накопичується за рахунок поляризації подвійного електричного шару на межах розділу «анод-електроліт» (позитивно заряджений електрод, – авт.) і «катод-електроліт» (негативно заряджений електрод, – авт.). Пристрій заряджається не довше 5-8 секунд, має не менше 500 тисяч циклів перезарядки та легко утилізується: в конструкції застосовуються нейтральні для довкілля хімічні елементи та сполуки.

Новий екологічний матеріал для посипання вулиць під час ожеледиці

З настанням холодів ожеледиця стає причиною травматизму людей і збільшення кількості ДТП. Аби запобігти цьому, українські комунальні служби ще з осені готують традиційну сольово-піскову суміш для посипання доріг і тротуарів. Однак часто ця суміш приносить більше шкоди, ніж користі: пісок засмічує каналізаційні системи (з часом це призводить до підтоплення міст), а сіль вкрай негативно впливає на екологію – вона накопичується у ґрунті і потрапляє у водойми, що позначається на природному середовищі і здоров’ї людей.

Безпечний і екологічний матеріал для посипання вулиць в ожеледицю винайшов 18-річний український студент Ілля Ружило з Івано-Франківська. Це  технічний поташ (середня сіль калію та вугільної кислоти,  авт.) і грубий землистий пісок у співвідношенні 9:1. Таке співвідношення речовин дозволяє забрати лише верхню частину снігу, а до нижньої приклеюється пісок, утворюючи стійке покриття, яке не зноситься вітром, не переноситься взуттям і машинами.

Матеріал для обігрівачів, які гріють не повітря, а об’єкти в приміщенні

Команда вчених із Інституту металофізики імені Г.В. Курдюмова НАН України розробила ефективні низькотемпературні плівкові нагрівачі на основі аморфної нанокристалічної металевої стрічки. Винайдений українськими науковцями матеріал можна використовувати як для створення промислового обладнання (елементи сушильних камер, обігрів гідросистем обладнання), так і для обігріву приміщень. 

З такого матеріалу можна створювати обігрівачі, що випромінюють інфрачервоне світло, яке гріє не повітря, а об’єкти в приміщенні. Науковці вже створили прототип подібного побутового нагрівача потужністю 250 Вт, який прикріплений до стіни житлового приміщення та нагадує килим. 

Очищення води за допомогою мікробів

Очищати воду за допомогою мікробів пропонує Інститут мікробіології і вірусології НАН України, який представив одразу дві мікробні біотехнології. Перша призначена для очистки промислових стоків від широкого спектру токсичних металів. Її діючою основою є гранульований мікробний препарат, який містить живі мікроорганізми. Коли стічна вода проходить через шар препарату, метали повністю видаляються з неї. При цьому відділяється концентрат цінних кольорових металів.

Друга технологія, яку представив інститут, очищає стічні води від органічних сполук навіть у такій концентрації, з якою не впораються біологічні очисні споруди. У результаті виходить екологічно чиста вода.

Переробка органічного сміття за допомогою світла

Фахівці з компанії «ЕкоІнТех» презентували технологію переробки органічного сміття під назвою «ОСДАР». У ній головним елементом є фотони (квант електромагнітного випромінювання,   авт.) . Таке рішення, за словами розробників, не має аналогів у світі. Ідея виникла в одного з авторів – астрофізика Валерія Остапенка, який спостерігав за Сонцем. Технологія «ОСДАР» опромінює органічне сміття високоенергетичними фотонами, наприклад, лазерним світлом. Це розкладає відходи на базові атоми, з яких складається будь-яка органіка: кисень, водень, вуглець, азот тощо. При цьому отриманий таким чином водень можна використовувати в подальшому як паливо.

Розробники кажуть, що їхня установка навіть може стати поштовхом до розвитку «водневої економіки» на заміну сучасній нафтовій. За їхніми словами, продуктивність такого реактора дозволяє перероблювати тонну сміття на добу та отримувати з неї 300 кубічних метрів горючого газу. 

Підготувала Катерина Буряк

За матеріалами ecotown.com.ua та ecosoft.in.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.