bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відпочинок як спосіб зменшення соціальної напруги: огляд ініціатив
21.07.2016

Протягом останніх двох років у зв’язку зі складною соціально-політичною ситуацією в Україні рівень напруги в суспільстві залишається стабільно високим. Допомогти вирішити цю проблему можуть соціальні проекти та акції, спрямовані на спільний відпочинок та дозвілля. Про ініціативи, започатковані з цією метою українськими громадськими організаціями, читайте у матеріалі ГУРТа.

Відпочивати корисніше разом

Минулого літа в Києві за підтримки громадської організації «Восток SOS» та «Інтерньюз Україна» стартував соціальний проект «Тримай баланс», покликаний сприяти інтеграції внутрішньо переміщених осіб до місцевої спільноти через спільний відпочинок. Участь у проекті взяли родини переселенців та мешканців Києва з дітьми.

Заходи відбувалися щонеділі на березі затоки Верблюд, що на півночі столиці. У програмі заходів були катання на катамарані, ігри для дітей і дорослих на березі, куліш та приємне спілкування. Катамаран обрали не випадково, адже сплав на катамарані – командний процес, тому люди мали змогу швидше познайомитися один із одним.

Як зазначають організатори, спільне дозвілля допомагає знизити напругу в суспільстві, спричинену перенаселенням регіону. «Це дуже цікавий процес, здатний підняти настрій та налаштувати на позитив будь-яку людину та допомогти відволіктись від поганих думок», – резюмує Світлана Тарабанова, координатор гуманітарного напрямку «Восток SOS».

Докладніше – тут.

Реабілітація через творчість

У жовтні 2014 року благодійний фонд «Творча криївка» на території Верховинського району Івано-Франківської області розпочав проект із організації відпочинку та реабілітації для бійців АТО та членів їхніх родин. Робота ведеться із тими, хто очікує на протезування, виписався з госпіталю після поранення та контузій, пройшов через виснажливі бойові операції, звільненими з полону.

Допомога воїнам базується на методі творчої реабілітації. Авторка методу – художник, педагог, художній терапевт Віталіна Маслова. Фахівці використовують такі методики, як заняття мистецтвом, тілесна терапія, активний відпочинок на природі, організоване спілкування з побратимами, робота з психологами, знайомство з історією, побутом та культурою України. Усе це створює простір, захищений від зовнішнього впливу, в якому з’являються сили, натхнення та прагнення до позитивних змін.

Методика творчої реабілітації за майже два роки роботи з бійцями та їхніми родинами показала себе як надзвичайно дієва. Впродовж наступних років потреба в роботі з наслідками війни лише зростатиме, а в майбутньому цей досвід можна буде застосовувати й для роботи з професійним вигоранням та виснаженням. На базі Центру оздоровчого відпочинку можлива ефективна робота з дітьми та дорослими з широким спектром проблем.

Докладніше – тут.

Східні єдиноборства як спосіб подолати страхи

Школа східних єдиноборств «Дім Вічної Весни» займається розвитком та реабілітацією дітей через реалізацію навчально-тренувальних та оздоровчих методик і програм, заснованих на культурі східних єдиноборств (він чун, цигун). Безпосередньо проблемою дітей-переселенців із зони АТО та Криму організація почала займатися влітку 2014 року, коли сама була змушена виїхати з Донецька до Києва.

Школа використовує реабілітаційні методики Південного Китаю, щоб допомогти дітям-переселенцям успішно впоратися з проблемами адаптації та соціалізації, побороти тривожність, замкненість та агресію. Фізичні навантаження, необхідність вирішення тактичних завдань, психотренінги допомагають дітям, які пережили стрес, навчитися долати свої внутрішні страхи.

За словами тренерів школи, через систематичні заняття з дітьми-переселенцями вони прагнуть створити острівці нового повноцінного життя, атмосферу любові і прийняття, де кожна дитина могла б отримати психологічну підтримку, можливість реалізувати себе, повноцінно розвивати свої таланти. А ще – навчити дітей не просто пасивно приймати допомогу, але й самим активно допомагати один одному.

Докладніше – тут.

Повернення у дитинство

Переселенці з Донбасу відновили в Києві донецьку традицію, за якою щорічно в День захисту дітей у парку імені Щербакова сотні людей запускали мильні бульбашки, вітаючи один одного з першим днем літа. На Парковому мосту через Дніпро ось уже вдруге зібралися близько сотні людей, щоб подякувати киянам за допомогу та гостинність. Організатором акції «Мильна казка» стала ініціатива ГО «Донбас SOS», чимало учасників якої теж є вимушеними переселенцями.

Організатори акції не обмежилися одним флешмобом – на пішохідному мосту для всіх, хто прийшов на свято, грали музиканти, а на дітей чекали безкоштовні майстер-класи з виготовлення оригамі, паперових квітів, художньої ліпки. У небо запускали повітряні кульки жовтого і синього кольорів з написами «Донецьк – це Україна!» і «Луганськ – це Україна!».

У столиці переселенці з Донецької та Луганської області змушені постійно руйнувати негативні стереотипи про себе. Показати свою відкритість та подякувати іншим українцям за допомогу – мета цієї акції.

Докладніше – тут.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.