bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відкриті дані для розвитку громад: рецепти успіху та застосування
10.03.2020

Використання відкритих даних надає нові можливості для покращення життя та економічного зростання. Їх ефективне застосування допомагає громаді розвиватися, будувати діалог і приймати виважені рішення. Впровадження цифрових технологій відбувається так швидко, що ми вже не уявляємо життя без електронних послуг.

Моніторинг органів управління ОТГ

Систематизація даних – базис для моніторингу та якісного планування. Відкриті дані ускладнюють маніпуляції з бюджетом громади та приносять репутаційні дивіденди. Система обліку активів є складовою частиною автоматизації процесів збирання, обліку, актуалізації та використання даних про майнові та інші об’єкти території громади.

Активісти використовують технології, щоб органи влади бути прозорішими та підзвітними. Завдяки відкритим даним кількість запитів на отримання публічної інформації від міських рад закономірно зменшується, що полегшує навантаження на органи самоврядування та має сталий економічний ефект. Наприклад, у Дрогобичі завдяки активнішому використанню відкритих даних кількість інформаційних запитів до міської ради знизилася у 2,5 рази за три роки.

Інвестиційна привабливість

Бізнес інвестує лише на основі аналітики та моніторингу показників ОТГ. Відкритий бюджет допомагає зробити вибір, адже це ключове джерело даних про стан фінансових справ громади. Зокрема, в Маріуполі вдалося залучити іноземних донорів і отримати 12,5 млн євро кредиту на закупівлю сучасних автобусів. А в Дрогобичі завдяки відкритій інформації про витрачання енергоресурсів на опалення вдалося отримати ЕСКО-інвестиції на заміну комунального обладнання.

Прийняття рішень

Відкриті дані можна використовувати не лише для моніторингу дій органів влади, але й для прийняття управлінських рішень. Наприклад, Центр розвитку інновацій за підтримки програми «U-LEAD з Європою» створив портал відкритих геоданих із інформацією про ґрунти, сільськогосподарські культури, забудову, економічний розвиток, промисловість, рекреаційний потенціал. Оприлюднені дані можливо використовувати для подальшого планування розвитку громади.

Сервіси на основі відкритих даних для громади

Додатки на основі відкритих даних можуть покращити сервіси в громаді. І не завжди для цього потрібно витрачати додаткові ресурси. Варто спершу вивчити український ринок інструментів на основі відкритих даних: що вже розроблено і що можна безкоштовно масштабувати у своїй громаді. Наприклад, сіті-бот «Назар» надає канал для отримання своєчасної інформації стосовно поточних ремонтів комунальної інфраструктури і строків усунення аварій. Бот уже працює в Маріуполі, Тернополі, Луцьку та Дрогобичі.

Також сервіс на основі відкрити даних буде розроблено в межах ініціативи «Дані міст». Саме зараз найкращі ідеї змагаються у відкритому голосуванні. Всі ідеї, що беруть участь в конкурсі, після реалізації запропонованого онлайн-сервісу передбачають можливість розгортання в інших громадах.

Матеріал опублікований в рамках Ініціативи «Дані міст», що реалізовується фондом TechSoup та Ресурсним центром ГУРТ за підтримки NED.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.