bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Цифрові сервіси для покращення рівня управління: кейс Бердянська
27.04.2020

Навіть прості рішення можуть суттєво покращити життя громади. Не завжди впровадження е-інструментів вимагає значних коштів, часом достатньо почати з масштабування вже доступних цифрових сервісів.

Опис проблеми

Головна мета органів місцевого самоврядування та комунальних служб – надання якісних послуг громадянам. І саме цифрові інструменти можуть посприяти їх покращенню.

5 жовтня 2019 року у Бердянську на Приморській площі лідери неурядових організацій, активісти, громадські діячі, представники влади та всі охочі відвідали перший у місті Фестиваль думок, щоб подискутувати про різноманітні теми розвитку громади: від цифрової безпеки до впровадження е-сервісів для покращення життя громади.

Всі учасники фестивалю могли долучитися до опитування «Чи задоволені ви рівнем цифрових сервісів у своєму місті?».

Більшість респондентів (58%) зауважили, що вони не задоволені рівнем цифрових сервісів у Бердянську. Поряд із цим, органи місцевого самоврядування відчували потребу в автоматизації внутрішніх процесів. У структурних підрозділів міської влади та комунальних служб виникла необхідність у впровадженні цифрових сервісів для покращення якості їхніх послуг.

Цифрова трансформація створює унікальні можливості для міста і покращує життя громади. Усе це впливає і на комфорт життя, і на політичний імідж муніципалітету.

Способи вирішення

Нестача коштів часто ускладнює діджиталізацію українських міст. Однак навіть вже розроблені e-рішення, які можна легко масштабувати, можуть суттєво покращити життя громади.

Стрімкий розвиток технологій впровадження чат-ботів говорить про затребуваність та ефективність цього каналу комунікацій, що дозволяє ефективно спілкуватися з містянами, при цьому не вимагаючи значних фінансових витрат.

У січні 2020 року Бердянський водоканал приєднався до бази даних єдиного для українських комунальних підприємств чат-бота в месенджері Telegram.

«Впровадження чат-ботів є одним із перших кроків до покращення комунальних сервісів. Створення чат-боту водоканалу було ініціативою підприємства. Сервіс почав працювати та поетапно підключати додаткові можливості, крім інформування про аварійні ситуації. Використання чат-боту в месенджерах Telegram та Viber – це простий, однак ефективний канал комунікації з абонентами. Він дозволив спростити роботу щодо повідомлення про аварійні та планові відключення водопостачання в місті. Відтепер містянам не потрібно телефонувати диспетчеру та дізнаватися причини відключень, якщо вони підписані на канал. Уже додана можливість повідомляти показники лічильників, подавати заяви про пломбування приладів обліку тощо. Всі ці функції економлять час споживачів та забезпечують кращий рівень послуг комунальних служб», – прокоментував секретар Бердянської міської ради VII скликання Олексій Холод.

Для максимальної автоматизації роботи міської «гарячої лінії» та розвантаження роботи диспетчерів муніципалітет Бердянська звернув увагу на чат-бот «Назар». Зараз його вже використовують у Маріуполі, Тернополі, Дрогобичі, Луцьку та Запоріжжі. Мета цього сіті-боту – надати швидкий і зручний канал отримання своєчасної інформації стосовно поточних ремонтів і строків усунення аварій за конкретною адресою. Бердянська міська рада вже розпочала співпрацю з розробниками.

Завдяки додатку кожен мешканець знатиме, коли в його оселі вимкнуть воду чи світло, а також коли ці незручності будуть усунені. Для отримання інформації достатньо буде лише вказати свою адресу (вулиця та номер будинку). Повідомлення надходитимуть автоматично. Крім того, є можливість відправити заявку про аварійну ситуацію – відсутність світла, води тощо, яка автоматично надійде відповідальній службі. У додатку передбачений подальший контроль виконання заявки з автоматичним опитуванням заявника про статус.

«Впровадження цього чат-боту має значний потенціал. На наш погляд, ця програма об’єднає громадськість та владу. Саме тому ми ініціюємо впровадження цього проекту в Бердянську. Крім оперативної інформації від комунальних служб, у майбутньому плануємо додати до чат-боту інші функціональні модулі, наприклад, виконання депутатських повноважень, законність розміщення тимчасових споруд, спільні проекти з поліцією тощо. Це має стати унікальним продуктом, за допомогою якого кожен мешканець знайде відповіді майже на всі питання життєдіяльності міста», – відзначив Олексій Холод.

Висновки

Українським муніципалітетам часто доводиться працювати в умовах нестачі коштів на розроблення та впровадження нових е-сервісів. Виходом із цієї проблемної ситуації може слугувати масштабування вже готових цифрових рішень. У такому випадку ключовою умовою є прагнення міської влади до впровадженню клієнт-орієнтованого підходу в процесі комунікації між мешканцями міста та муніципальними службами. В свою чергу, активній частині громадськості варто ініціювати адвокаційні кампанії та доносити потреби мешканців міста щодо впровадження е-інструментів до представників влади.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.