bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перший у Львові Форум соціальних інвестицій зразка 2008
26.10.2008

«Про що це я так загадково намагаюсь розповісти?», запитаєте Ви. Про перший у місті Львові Форум соціальних інвестицій.

Хороша ідея, що потрапила до профільного управління та була ним втілена, на виході втратила свою привабливість та перетворилася на пересічний захід на рівні провінційного райцентру. Відверто рятував ситуацію факт проведення форуму в приміщенні Будинку Вчених, що на вулиці Листопадового Чину.

Оптимістична мета Форуму, що передбачала об’єднання зусиль влади, бізнесу та громадського сектору навряд чи була досягнута.

Яскраве свідчення цього - мізерна кількість бізнес-учасників та незначна активність з боку грантодавчих організацій, а ще презентації НУО, які проходили у післяобідню пору, представлялися переважно громадськими організаціями для громадських організацій. Зрозуміло, що відповідати за участь представників поважного міжнародного фонду чи приватного підприємства, організатори не могли, але участь з боку влади від тих структурних підрозділів щодо діяльності яких були представлені проекти можна та необхідно було забезпечити. Адже освітні, гуманітарні проекти, з боку влади, потребують участі представників управління освіти, а проекти з тематики житлового господарства предметно обговорювалися б за участі представників профільного управління.

Та найбільшою втратою Форуму стало те, що чисельний та якісний внесок громадського сектору міста організатори Форуму не спромоглися освоїти, використати для потреб міста та скерувати на розв’язання наболілих проблем. Під час та після Форуму, нажаль, не буде зливи пітриманих громадських проектів з боку бізнесу та грантодавців, як і не буде відповідальності організаторів від влади за низькоефективне використання часу, коштів та зусиль.

Чи можна було провести по-іншому, повніше та продуктивніше? Моя відповідь на це запитання – ТАК! Надзвичайно цікаві ідеї щодо проведення Форуму з боку НУО висловлювалися ще задовго до його проведення. Одна з них, на мою думку найбільш вдала з числа озвучених на зустрічі представників НУО з представниками влади у вересні цього року, передбачала два етапи Форуму: перший, максилально регламентований - від грантодавців, які представляли б свої пріоритети, зацікавлення тощо, та другий – від усіх його учасників у формі відкритого спілкування між собою.

Стосовно проектів, які були подані на Форум, а за словами організаторів їх близько 60, оптимально було видати їх окремою книжкою для поширення серед грантодавців та підприємців і самих НУО. У випадку застосування такої моделі більшість часу відводилася б на спілкування між зацікавленими організаціями у форматі грантодвавець-НУО та НУО-НУО. Адже подібні Форуми проводяться, першочергово, для безпосереднього спілкування між запрошеними.

Не піддається жодній критиці процедура відбору проектів громадських організацій, які презентувалися з боку НУО. Адже не можна критикувати те, чого просто не було. Відбір проходив без положенння, без конкурсної комісії, без можливості для громадських організацій бути присутніми під час розгляду поданого проекту і ще безліч без…

Як висновок для представників влади – панове, наступного разу, коли Ви захочите зробити Львів кращим, не забудьте почути тих, для кого хочете це робити.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.