bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Орган СОН в громаді – не дасть заснути владі!
12.11.2008

Чи знають представники органів влади про проблеми, що турбують пересічного мешканця або громаду в цілому? Декілька досліджень та соціологічних опитувань проводилось на цю тему, в тому числі і в Кіровограді.

Здебільшого, мешканці міста вважають, що представники органів влади мають дуже загальне уявлення про проблеми з якими стикається громадськість. І це проблема не тільки Кіровограда. Чому складається саме так?.. Можливо тому, що у рядового чиновника не вистачає часу вислухати всіх «нужденних». Проте громадськість не хоче миритися з такою ситуацією, люди об’єднуються в громадські організації, об’єднання співвласників багатоповерхових будинків, органи самоорганізації населення… Наприклад Київ, Одеса, Миколаїв, Краматорськ, Луганськ та інші міста України вже мають позитивний досвід роботи органів самоорганізації населення.

Що ж це таке - органи СОН? Органи самоорганізації населення – це добровільні об’єднання громадян за місцем їх проживання та задля спільної реалізації своїх прав і свобод. Органи самоорганізації населення (органи СОН) мають унікальний суспільно-правовий статус: з одного боку вони є об’єднанням громадян (тобто це громадський сектор), з іншого боку це публічно-представницький орган, який згідно закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», є складовою місцевого самоврядування (відповідно належить до сектору влади).

Таким чином органи СОН є перехідною ланкою між громадськістю і органами влади, своєрідним посередником між ними. Органами самоорганізації населення можуть бути домові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, сільські або селищні. Органи самоорганізації населення мають декілька переваг:

  • вони безпосередньо представляють інтереси громади;
  • можуть мати власну матеріально фінансову базу і статус юридичної особи;
  • в рамках своєї компетенції здійснюють владні повноваження

Якщо говорити про досвід України, то в місті Одеса органи СОН існують вже близько 10 років. Тож минулої неділі представники Творчого об’єднання «Технології оптимального розвитку особистості» (ТО «ТОРО») відвідали славне місто Одеса з метою переймання досвіду діяльності Всеукраїнського центру організаційно-методичної підтримки органів саморганізації населення, що діє на базі громадської організації «Лицем до лиця».

Подібний центр ТО «ТОРО» планує створити в місті Кіровоград. Ідею вже підтримав Міжнародний Фонд «Відродження», профінансувавши проект «Самоорганізація: на шляху від влади до громади». Тож запрошуємо до співпраці усіх небайдужих громадян, що хочуть брати участь у вирішенні питань місцевого значення та впливати на їх перебіг.

Адже органу самоорганізації населення у межах території його діяльності можуть надаватися такі повноваження:

  • представляти разом з депутатами інтереси жителів будинку, вулиці, мікрорайону, села, селища, міста у відповідній місцевій раді та її органах, місцевих органах виконавчої влади;
  • вносити у встановленому порядку пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та проектів місцевих бюджетів;
  • здійснювати контроль за якістю надаваних громадянам, які проживають у жилих будинках на території діяльності органу самоорганізації населення, житлово-комунальних послуг та за якістю проведених у зазначених жилих будинках ремонтних робіт; І це далеко не повний перелік повноважень органів СОН!

Контакти

  • Наталя Краузе
  • Творче об’єднання «Технології оптимального розвитку особистості»
  • [email protected]
  • [email protected]
  • +38(0522)27-27-54
  • 27-27-54
  • http://www.toro.org.ua/
  • м. Кіровоград вул. Єгорова 17 кв. 4

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.