bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Журналіст – хобі чи професія?   

Журналісти, так само, як і художники – люди від Бога. Адже не так легко стати майстром слова. Ця справа потребує неабияких зусиль, певних навичок, знань і терпіння. Якщо розглядати журналістику як професію, то це в першу чергу оплачувана робота. Професійний журналіст при потребі написати статтю – сів і пише, бо так потрібно, бо це його заробіток. Ця професія здійснює на людину психологічний вплив.

От наприклад, є написана кореспондентом стаття, яка зачепила одну з важливих та актуальних проблем людства. Одна частина читачів матиме свій погляд, інша – наполягатиме на своїй точці зору щодо порушеної теми. Відповідно деякі будуть підтримувати думку автора, деякі виступатимуть проти. Всім догодити не можливо, якби цього не хотілося.

Існує такий вислів: « Не буває кепських журналістів, є лише не цікаві теми». Всі ми люди різні, з різними поглядами і смаками. Не можна поставити усіх нас на одну сходинку, не можливо нас зрівняти. Журналіст, аби почати писати, натхнення чекати не буде, особливо в тому випадку, коли через день матеріал має бути готовий. Якщо розцінювати журналістику як хобі, то для створення композиції слів потрібен настрій, оте саме натхнення. Коли в тебе є натхнення, тоді присутнє відчуття, що все вийде чудово. Сівши писати, ти відчуваєш силу думки, силу влучного слова, тоді потрібні слова з`являються одразу. Ти відчуваєш позитивний наплив емоцій і відчуттів. Ти пишеш – і отримуєш задоволення. А дякою за твою роботу є не матеріальна винагорода, а відгуки читачів. А якщо ще ці коментарі - позитивні, то радості немає меж.

Отож кожен, хто не уявляє свого життя без журналістики, сам визначає: чи це буде хобі чи професія, або і те і інше.

Коментарі

Василь Полуйко   5251 день тому   #  

Не пам'ятаю зараз автора, але він з сумом констатує, що в сучасну епоху в творчому середовищі планування стало замінником натхнення.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5251 день тому   #  

правильний журналіст - це діагноз :))

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5251 день тому   #  

А що таке "правильний журналіст"? :-))

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5251 день тому   #  

(Цікаво, що це означає, крім "діагноз", в уявленні Тараса Тимчука)

Мала нагоду кілька років бути громадським журналістом - тим, який писав під настрій і за умови, коли прийде натхнення. Тепер пишу тоді, коли треба. А треба постійно :-)) Про те, що не можна ставити на одну сходинку, згодна з Оленою на 100%. Зазначу лише один ньюанс: без натхнення і настрою теж не дуже то й пишеться. Вихід був знайдений. Раніше чекала їх, а зараз - якщо немає, то сама собі швиденько організовую відповідний настрій, тоді і натхненняЮСЬ швидко. Гадаю, в кожного журналіста є власні способи.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5251 день тому   #  

У справжнього майстра натхнення приходить тоді коли треба для справи.
Справжніх, класних журналістів в Україні, на мою думку, перерахувати на пальцях можна, і, нажаль, молодшого за 40 років серед них немає.

Читаю всі статті Віталія Портнікова, він їх люб'язно викладає на свій блог в ЖЖ.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5251 день тому   #  

блог в тему, есть вопрос по журналистике, пару месяцев назад местная газетка опубликовала статью, в которой выложены абсолютно не правдивые факты по НГО. коментарии действительно были обидные как и для ГО так и личного характера... Соответственно захотелось их наказать. написано заявление в редакцию о предоставлении данных про автора (хотя я и так знаю, что журналист - муж главного редактора. Не знаю как по "гЭндЭрски" редактор женского рода) Получен официальный ответ: информация конфиденциальная... хм... тогда дали запрос во все инстанции, на которые ссылался аФФтор.. получен ответ в письменном виде - письменно за получением инфы автор статьи не обращался.. хотя трактовки были с заяв НГО и прочих рабочих документов. (сек, ща дальше напишу....)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5251 день тому   #  

так-с, продолжим, вчера зашли в редакцию, с заявлением про "Спростуванням" статьи и требованием выложить источники. Ответ потрясный - источники инкогнито, раскрывать не собираются (хотя в статье были фразы "до мене дійшли чутки" або переказ третіх слів на кшталт " до Н-го чоловіка підійшли та сказали..." но да Бог с ними.. с орповержением еще хуже - "Мы не обязаны" пишите опровержение сами а Мы прокомментируем, и что Вам вообще не нравится.. ничего печатать не будем и доказывать тоже. Если хотите - то доказывайте сами.... если кто сталкивался с процедурой опровержения - ответьте плиз или на [email protected] уж больно хочется наказать бюрократов по полной.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5251 день тому   #  

маленькое дополнение: данный журналист даже не удосужился взять у меня интервью или хотя бы со мной поговорить.... Он даже не знал, про кого пишет... (теперь можно посочувствовать журналисту, он нарвался)

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5249 днів тому   #  

Єгоре, процедура спростування відбувається здебільшого у судовому порядку. Редактори в більшості випадків саме так і захищатимуться, на вербально-хамському рівні. Ви ж можете сміливо від організації подати позов про порушення честі та гідності (так звага "дефамація"). Тим більше, якщо ви вже зібрали докази на свою користь.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5248 днів тому   #  

Суд это хорошо но марудно, залазить в судебные дебри весьма не хочется.... пойду другим путем... если законодательно - то опровержение не через суд а согласно ст. 37 "Про прессу" обязаны напечатать в ближайшем выпуске или предоставить доказательства подлинности фактов.... :)) хотя в ближайшем конечно не напечатали... Это факт. Другой путь - -хорошо, что у мну есть своя газетка, там опровержение будет намного жестче)))) +потрепаю нервы главному редактору, пора уже знать, что "совдепия" кончилась и заказные статьи уже не пройдут

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5248 днів тому   #  

ну як варіант, хоча через суд було б законно і не так "марудно", як здається :)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5248 днів тому   #  

"долго и марудно имеет свои причины" - НГО легализировано и по сути не физическое и не юридическое лицо, обращаться в суд затруднительно :))

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5248 днів тому   #  

ну дивіться самі. в разі чого є медіа-юристи, які проконсультують та підкажуть, як краще вирішити цю проблему

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5248 днів тому   #  

юридической инфы море в инете.. я нарвался на ситуацию "а я так думаю", ничего, все равно всё нужно подкреплять заявлениями и ответами на них. запрос в редакцию отправлен, жду ответ.....

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5248 днів тому   #  

http://journalism.narod.ru/pressa/0029.html - гадаю буде корисним не тільки для професійних, а й для громадських журналістів.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.