bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Екскурсія до Апеляційного Суду для старшокласників   

2 вересня 2011 року в Апеляційному суді Запорізької області відбувся день відкритих дверей для членів наукового товариства старшокласників «Друзі Феміди»

Щоб допомогти старшокласникам, які вже зацікавилися правознавством, вдумливо обрати свою майбутню спеціальність, Апеляційний суд Запорізької області влаштував для них захід, подібного до якого ще не знала історія цього поважного державного органу.

У холі будинку Апеляційного суду відвідувачів особисто зустрів голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Валентинович Городовенко. Вітаючи юних гостей із Днем знань, він розказав, що запросив школярів, аби ті наочно побачили професію, яку могли б для себе обрати, побачили рух справ у суді, як працюють співробітники та судді апеляційного суду. «Сьогодні практично всі двері нашого суду будуть перед вами відчинені» – завершив свою привітальну промову Віктор Городовенко.

Розпочали вони із канцелярії суду, де дізналися про реєстрацію, рух документів та порядок роботи із ними, про порядок надання та отримання інформації. Адже канцелярія забезпечує потреби не тільки самого суду, а й надає відповідну інформацію громадянам. Побували старшокласники у кабінеті помічників суддів та секретарів судових засідань.



На помічників суддів лягає дуже велика та відповідальна робота щодо пошуку та підготовки інформації, забезпечення проведення судового засідання, виконання доручень, пов’язаних із веденням судової справи. Секретар судового засідання перебуває в самому центрі роботи суду, занотовуючи весь хід судового процесу. І на помічників, і на секретарів лягає дуже велика відповідальність, адже у розгляді судової справи навіть технічна помилка може коштувати дуже дорого. Втім, як зазначили самі працівники, ця робота надає колосальний досвід та практичні навички.

Відчули себе гості учасниками судового процесу, побувавши у справжніх залах для судових засідань. Від розпорядника суду дізналися про систему забезпечення порядку та безпеки під час судових засідань, про спеціальну систему доправлення до суду потенційно небезпечних підсудних. Навіть зазирнули у «святая святих» – нарадчу кімнату, де судді ухвалюють рішення, і куди під час процесу заборонено входити будь-кому, окрім судді.

Дуже багато про роботу самого суду та про навантаження, які випадають на судову систему, дізналися майбутні юристи, відвідавши кабінети голови та заступника голови Апеляційного суду.

Достатньо навести такі цифри: в першому півріччі поточного року до місцевих судів Запорізької області надійшло більше двохсот двадцяти тисяч судових справ та матеріалів, а середньомісячне навантаження на одного суддю складає майже двісті справ, хоча інколи навантаження доходить до 250-280 справ на місяць.

Голова Апеляційного суду Віктор Городовенко розповів своїм гостям про систему побудови суду, про публічну, службову та закриту зони судового приміщення. Бажаючі змогли і потримати у руках справжню суддівську мантію, і погортати сторінки однієї з гучних кримінальних справ минулих років. Дозволили молоді потрапити навіть у ті приміщення, де зазвичай відвідувачам вхід заборонено – там, де працюють судді Апеляційного суду, поставити їм запитання та дізнатися нове про цю професію.

Але не тільки слухати про роботу системи правосуддя довелося цього дня юним «друзям Феміди». Мали можливість вони і проявити власні юридичні знання у вікторині, яка пройшла у головному конференц-залі Апеляційного суду. Запитання, які спеціально підготували судді та працівники апарату, стосувалися практично усіх галузей права – цивільного, кримінального, господарського, конституційного. І хоча деякі запитання виявилися ще занадто складними для молодих гостей, на більшість вони відповіли блискуче.

Переможців та найбільш активних учасників вікторини очікували пам’ятні подарунки – дипломи із зазначенням майбутньої професії (найкращий майбутній розпорядник суду, голова апарату, помічник судді, секретар судового засідання), та, звичайно, книги, серед яких багато унікальних, що були випущені колективом Апеляційного суду Запорізької області. Всі учасники отримали на згадку про зустріч блокноти із зображенням будівлі Апеляційного суду, та з коротким викладом обов’язків голови та працівників апарату суду.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Віктор Городовенко звернувся до молоді із такими словами: «Ви сьогодні продемонстрували непогані знання з юридичної тематики. Але пам’ятайте, що, окрім знань, для роботи судді потрібна вдумливість. Суддя ніколи не повинен ухвалювати рішення поспіхом. Повинен все ретельно зважити та неупереджено оцінити. Для нас важливо, щоб відбувалася спадковість поколінь та традицій у судовій системі. Нам було приємно бачити у вас наше майбутнє. Ми будемо раді, якщо хтось із вас по завершенню навчання прийде працювати у судові закладі. Цей шлях може бути не таким простим, як здається, але тільки так можна стати справжнім професіоналом. Сподіваюся, що відтепер ви наші прибічники, соратники та майбутні колеги».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.