bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Громада, тренер @ зовнішня допомога.   

Існує багато ресурсів, які можна залучити до процесу розвитку громади, але дуже важливо вносити хоч будь-які ресурси у процес, який вже відбувається. Іншими словами, необхідно, щоб процес вже здійснювався і тільки тоді його можна стимулювати і прискорити, вклавши в нього гроші, навчаючи його учасників або надаючи їм технічну та фінансову допомогу. Процес повинен мати власне життя, незалежно від зовнішніх ресурсів.

Якщо процес розвитку громади виникає тому, що в нього були вкладені фінансові ресурси, існує величезна загроза, що коли перестануть надходити гроші або виснажаться людські ресурси, одна з ідей розвитку громади перестане існувати.

Але, незважаючи на таку небезпеку, більшість процесів розвитку громади потребують зовнішньої допомоги.

І перша вимога до фахівців з питань розвитку громади полягає в тому, щоб у них було чітке уявлення про існуючі потреби в конкретний для допомоги час.

Вже склалися замкнуті орбіти консультантів (тренерів) і представників донорських організацій, які представляють допомогу (в основному консультаціями і тренінгами) групам, які живуть у межах громади. І все частіше чується нарікання тренерів, експертів, консультантів на те, що громадські організації та представники громади погано підготовлені до того, що їм говорять.

Все частіше чути «ви неспроможні, вчіться залучати ресурси, вкладайте самі свої ресурси та ін..».

Може вже потрібно проводити тренінги для тренерів (нових тренерів), як це було у 90-х?

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.